Ranskan Amerikassa

Tätä Karibialta yleensä haetaan. Ja kylä löytyy.

Jäljellä olevaan Ranskan Amerikkaan olen päätynyt yksinkertaisesta syystä. Halusin yhdistää ranskan kielen opiskelun aitoon ympäristöön ja miellyttävään ilmastoon. Aikuisille tarkoitettuja kielikouluja ei ole montaa Ranskan merentakaisissa osissa, luulenpa kirjoittautuneeni ainoaan. Ja nyt on marraskuu, mikä täällä Karibialla tarkoittaa hurrikaanikauden päättymistä ja turistikauden lähestymistä. Oivallinen rako tutustua saarten kreolikulttuuriin ilman turistitungosta ja välttää Suomen pahin kaamos samalla kertaa.

En tuntenut itseäni kylläkään ajatusten Tonavaksi, kun törötin matkalaukun kanssa Pointe-a-Pitren kansainvälisellä lentokentällä sovitussa paikassa. Kuljettajaa majapaikkaan ei näkynyt, väki kentällä hupeni uhkaavasti, oli jo yö, matkaa oli tullut tehtyä Turusta jo 24 tuntia samoissa räteissä, väsytti niin että taju oli lähteä, oli kuumaa ja kosteaa. Enkä tiennyt minne mennä. Soitin lopulta koulusta saatuun hätänumeroon ja sössötin tilanteeni katkonaisella turistiranskalla. Sillä josta haluan epätoivoisesti eroon.

Voitte kuvitella helpotuksen, kun koulun johtaja Marika Mäkelä vastasi toisessa päässä selvällä suomen kielellä. Kuljettaja palasi kadonnutta lammasta hakemaan muutama uusi oppilas jo kyydissään. Puoli tuntia myöhemmin Sainte Annen kylässä huomasin töröttäväni korkeaan ikään ehtineen kreolimadamen kanssa pimeässä porraskäytävässä. Vuokraemännän ottein esiintyvä täti selitti ummet ja lammet. Uusi vuokralainen vastaili oui oui ihan mihin vaan ja silmäili alakerran sohvaa sillä silmällä. Yläkerrasta löytyi vielä sänkykin.

Aamulla oli kiva herätä ja huomata, että Karibian meri liplattelee muutaman kymmenen metrin päässä.

Koulun tasotestissä hätäsoitosta oli yllättävää hyötyä. Jossain mielenhäiriössä väitin olevani aloittelija. Johtajatar kohautti olkapäitään aitoon ranskalaiseen tyylin ja sanoi, että vastahan me eilen puhuimme ranskaa puhelimessa. Aloittelijat eivät tee niin. Puuttuvasta koulutaustasta huolimatta pääsin jo hieman edistyneempien aikuisopiskelijoiden ryhmään. Vaatimustaso ja vauhti ovat haasteellista luokkaa, mutta ryhmä on innostunut ja innostava.
 

1 kommentti

Maailmankansalainen Jorma on aina niin vaatimaton: muka aloittelija ranskassa!