Vinkkejä kesätyönhakuun! #ylensiisti
Työnhakeminen ei ole koskaan helppoa. Eikä varsinkaan ensimmäisellä kerralla. Tässä muutamia vinkkejä työnhakuun. Näitä kannattaa käyttää myös Ylen siistiä kesäduunia hakiessa.
Aluksi sanastoa
Kun puhutaan rekryjärjestelmästä tai hakulomakkeesta tarkoitetaan selainpohjaista systeemiä, jonne hakija täyttää tietonsa. Esimerkiksi meillä Ylellä on sellainen käytössä. Järjestelmä on työnantajalle kätevä: kaikkien hakijoiden kaikki tiedot tallentuvat samaan tietokantaan, jossa niitä voi tutkia ja lajitella.
Aina ei rekryjärjestelmää ole, vaan hakemus lähetetään sähköpostilla. Hakemus on siis tässä tapauksessa puolivirallinen kirje, jossa voit kertoa miksi haluat tämän työn ja miksi juuri sinä olet se paras henkilö hommaan. Googlesta löytyy paljon mallipohjia hakemuksen laadintaan.
Avoin hakemus on puolestaan hakemus, jonka lähetät yritykseen, jossa haluaisit olla töissä, mutta jossa ei ole paikkaa auki. Käytännössä avoin hakemus on ihan samanlainen kuin hakemus. Avoin hakemus kannattaa aina osoittaa nimellä tietylle henkilölle. Muuten vastaanottajalle tulee tunne, että olet lähettänyt saman viestin ainakin sataan paikkaan etkä ole juuri meistä erityisen kiinnostunut.
CV eli ansioluettelo on virallinen dokumentti, josta käy ilmi faktat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi. CV-malleja on monia, kannattaa tässäkin googlata itselleen sopiva. CV kannattaa aina liittää mukaan oli sitten kyse rekryjärjestelmän kautta hakemisesta tai sähköpostilla tehtävästä hausta.
Listaa CV:ssä myös harrastus- ja vapaaehtoistoimintasi. Niistä työnantaja saa paljon tietoa sinusta kun työkokemusta ei vielä ole.
Millainen on hyvä työhakemus?
Tärkeintä on, että hakemuksessa ei ole kiroitus eikä yhdys sanavirheitä. Jos olet epävarma, pyydä jotakuta oikolukemaan hakemuksesi.
Tee hakemuksesta itsesi näköinen, älä pönötä ellet ole pönöttäjä. Hakemus voi olla hyvinkin rento, mutta ota tyyliä miettiessä huomioon millaiseen paikkaan haet.
Älä sure sitä, että sinulla ei ole työkokemusta. Kukaan ei oleta nuoren olevan kovin kokenut. Kerro hakemuksessasi itsestäsi, mikä sinua kiinnostaa, mitä tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on ja miten tämä työpaikka auttaa niiden saavuttamisessa. Voit vaikka kertoa mitä tekisit saamallasi palkalla.
Älä kuitenkaan jaarittele. Hyvä hakemus mahtuu yhdelle sivulle. Äläkä kirjoita hakemukseen itsestäänselvyyksiä. Arvaa vain kuinka monta “iloista ja sosiaalista” hakijaa jokaiseen työpaikkaan hakee? Erotu joukosta omana itsenäsi.
Ja muista kuva. Hakemukseen kannattaa aina laittaa kuva.
Ja sitten yhteydenotto työnantajaan
Jos ilmoituksessa on puhelinnumero, kannattaa soittaa ja kysyä lisätietoja. Se on jännittävää ja on hyvä tehdä ennakkoon lista asioista, joita aikoo kysellä.
Jos yhteystietoja ei ole annettu en suosittele olemaan omatoiminen ja ottamaan silti yhteyttä. Nämä ylimääräiset yhteydenotot saattavat ärsyttää työnantajaa. Varsinkin jos kyseessä on rekrytointi, jossa on paljon hakijoita.
Noudata siis annettuja ohjeita. Jos haku on aika pieni, esim. lähikahvila etsii työntekijää niin siinä tapauksessa voi olla hyvä idea viedä hakemus henkilökohtaisesti.
Jos käy niin, että työnantaja ei vastaa kyselyysi, älä ota sitä henkilökohtaisesti. Kyse ei ole siitä, että olisit huono hakija, vaan todennäköisesti hakijoita vain on niin paljon. On epäkohteliasta jättää vastaamatta, mutta niin vain tapahtuu.
Haastatteluun!
Tärkein sääntö työhaastatteluun on: älä myöhästy. Älä myöskään saavu viime tipassa hikisenä ja huohottaen. Mutta älä myöskään mene paikalle kohtuuttomasti etuajassa. Sekin antaa huonon vaikutelman. Saavu paikalle hieman ennen sovittua aikaa arvokkaasti ja rauhallisesti.
Jos haastattelu jännittää niin se ei haittaa. Haastattelu jännittää kaikkia. Ja jännitys saa myös näkyä, sehän on merkki siitä, että olet tosissasi liikkeellä. Innostuskin saa näkyä!
Hymyile, katso haastattelijaa silmiin, kuuntele kysymykset ja vastaa rauhallisesti. Ja tässäkin: ole oma itsesi. Teeskentely ei kannata ja yleensä näkyy läpi.
Mieti etukäteen mitä haluat haastattelussa kysyä ja kirjoita vaikka muistilappu. Jännittävässä tilanteessa kysymykset saattavat muuten unohtua.
Haastattelun jälkeen tee jotain mukavaa ja koita unohtaa koko juttu! Se ei ole helppoa, mutta hakijoita on paljon eikä mahdollista työnsaantia kannata liikaa spekuloida.
PS. Muista linkit!
Koska työnantaja ei googlaa sinua on tosi tärkeää, että laitat hakemukseen kaikki linkit, joista löytyy tietoa sinusta ja mielenkiinnon kohteistasi. Siis blogit, vlogit, kuvat ja niin edelleen. Nekin asiat, jotka eivät liity suoraan haettuun tehtävään saattavat olla kiinnostavia ja hyödyllisiä. Mitä enemmän kerrot itsestäsi, sen parempi.
Ylen siisti kesäduuni #ylensiisti hakuaika on 1.-31.3.2014. Tarjoamme kesätöitä Tampereella ja Pasilassa 16-17-vuotiaille nuorille. Lue lisätietoja ja hae!