Skip navigation.
Home

Reissu, mutta tulipa tehtyä

|

Ihminen on aina käyttänyt luontoa ja eläimiä omiin tarkoitusperiinsä. Joskus tämä hyväksikäyttäminen saa riiston ja ryöstön piirteitä, ja silloin on Aristoteleen kantapään fraasirikospartion aika puuttua asiaan.

Tällä kertaa kyseessä on ystävämme Tynkä-Sipoon Suden ilmianto Helsingin Sanomien huhtikuisesta artikkelista luontokuvauksen iloisesta maailmasta. Toimittaja oli hiihtänyt Lieksan metsiin laavulle kuvaamaan susia haaskalta. Vihdoin aamuyöllä sudet olivat saapuneet ja toimittaja sai kuvansa susista. Juttu oli kuitenkin otsikoitu näin:

Hukkareissu petojen kuvauspaikalle.

Ystävämme Tynkä-Sipoon Susi kommentoi jutun otsikkoa näin:

”Hah! Toimittajahan näki ne sudet!”

Ja aivan oikein, mikä hukkareissu se on, jos susihukasta potretti kameraan ikuistuu! Vaikka suden kiertoilmaus on hukka, sanaan reissu yhdistettynä se ei ala merkitä susimatkailua yhden toimittajan päähänpistosta, koska sen merkitykseksi on miljoonien suomalaisten kesken sovittu satoja vuosia sitten matka, jonka tarkoitus ei toteudu.

Aristoteleen kantapään Fraasirikospartio kirjoittaa toimittajalle sakkolapun välittömästi tapahtumapaikalla ja kehottaa fraasirikoksen tekijää pyytämään susilta heti anteeksi hukkareissuaan.
– – –
aristoteles(at)yle.fi

Hukkareissun tuomio oli susi

Oli matalaotsaista, tosikkomaista ja suorastaan tympeää lätkäistä fraasirikostuomio verrattomalle "Hukkareissu..." -otsikolle. Kieltäydyitte mielestäni tyystin edes puntaroimasta todennäköisintä vaihtoehtoa, siis että sanavalinta oli tietoinen eikä tahaton. Kuinka moni kirjoittaja olisi malttanut jättää käyttämättä tällaisen mahdollisuuden puujalalla kopisteluun. Tuskin kukaan, ainakaan mahdollisuutensa oivaltanut, kuten tuomittu.

Tästä ansaitsisitte ripittämistä sivutolkulla, mutta tyydyn vain toteamaan että tulen hyväksymään tuomionne vasta kun käsittelette rikoksen uudestaan vaikkapa huonona huumorina, eikä fraasirikoksena.

Huono huumori kunniaan
JK