Skip navigation.
Home

Miten toimii kun toimii kuin junan vessa?

|

Me kaikki raideliikenteen ystävät muistamme vielä sen kultaisen ajan, kun junat eivät olleet pendolinoja eivätkä kaksikerroksisia muovihökötyksiä. Silloin junat kulkivat lähes aikataulussaan ja nälän yllättäessä junassa saattoi nauttia jopa ravitsevan lihapiirakan.

Nykyään ei juniin tai niiden ravintolavaunuihin voi luottaa, ja ehkä juuri tämän vuoksi kielenkäytössämme on viime vuosina yleistynyt värikäs ilmaus hyvin toimivista asioista. Fraasi toimii kuin junan vessa ilmaisee sellaista itsestään selvää mekaanista toimintavarmuutta, johon millään muulla sanonnalla on mahdoton yltää.

Mutta rajansa mainion sanonnankin käytöllä. Fraasirikosilmiantajamme nimimerkki Nimetön on lukenut tarkkaan VR:n Matkaan-lehden. Sen takasivulla keittiökalusteiden mainostaja on ilmeisesti halunnut tavoitella junamatkustajien sieluja käyttämällä rentoa kieltä tähän tapaan:

Netto-myymälässä palvelu pelaa, hinnoissa ei kiskota ja kalusteiden kokoonpano toimii kuin junan vessa.

Aristoteleen kantapään Fraasirikostuomioistuin käy päälle kuin yleinen syyttäjä ja ihmettelee, miten kalusteiden kokoonpano voi toimia kuin junan vessa.

Sitä paitsi, kun istumme keittiössämme viettämässä laatuaikaa makoisan kaurapuurolautasemme kanssa, haluammeko ajatella junan vessaa? Fraasirikostuomari jyrisee, että kymälää saa kyttää vain junan kissa ja langettaa ehdottoman tuomionsa, var så god!