Tällä kertaa Aristoteleen kantapään fraasirikosetsivät ovat iskeneet kyntensä tapaukseen, joka on hyvä esimerkki laajemmasta ilmiöstä. Kyseessä on niin sanottu epäselvä kielenkäyttö.
Epäselvä kielenkäyttö on hyvin käytetty tehokeino etenkin lakimiesten ja poliitikkojen keskuudessa. Sen avulla voi koettaa hämätä kuulijan, jotta kuulostaisi älykkäältä. Sen avulla voi yrittää välttää vastuun kantamista, kun ei oikeastaan sano mitään.
Tämänkertainen epäselvä kielenkäyttö –tapaus on niin kovaa tasoa, että veikkaamme kirjoittajan pääsevän valtakunnan politiikkaan hyvinkin pikaisesti. Tämä Etelä-Saimaan heinäkuisesta pääkirjoitusosiosta napattu ote kuuluu näin:
Suomalaisten itsemurhaluvut ovat vuositasolla samaa luokkaa, ja niistä ollaan jatkuvasti kovasti huolissaan. Pitkäaikainen alkoholin tasainen juonti ei sen sijaan tunnu missään julkisuudessa leviävän käsiin.
Kyllä, niin siinä lukee: Pitkäaikainen alkoholin tasainen juonti ei sen sijaan tunnu missään julkisuudessa leviävän käsiin. Vaikka toistaisimme tämän ihan asialliselta kuulostavan virkkeen kymmenen kertaa, siitä ei siltikään ymmärtäisi mitään. Aristoteleen kantapään fraasirikostutkijat ovat lukeneet virkkeen jopa mikroskoopilla, mutta se ei siltikään auennut.
Niinpä fraasirikostuomio lähtee Lappeenrantaan, jos otoksen kirjoittaja ei jo ole siirtynyt jonkun ministerin puheita kirjoittavaksi avustajaksi.
- - -
aristoteles@yle.fi
Epäselvyys kunniaan
Ei jää tuosta pääkirjoituksesta kauaksi Artekin toimitusjohtajan Mirkku Kullbergin muotoilumanifesti "Kosketuksen muotoilutila" http://www.finnexpo.fi/exhibition_body.asp?id=8680
Manifestin aloitusvirke kuuluu kaikessa iskevyydessään näin:
”Muotoilun ja arkkitehtuurin alojen ammattilaisilla on merkittävä rooli kehityksessä, jossa yhteiskuntavastuu on kääntymässä konkretisoitumaan yhteisöjen ja sen kautta yksilöiden vastuuksi."
Muu - vähäinen - teksti jatkaa tämän jargonin pyörittämistä.