Skip navigation.
Home

Kauniiden ja rohkeiden jaksojen nimet

Maaliskuun neljäs päivä on suuri juhlapäivä suomalaisissakin kodeissa. Se on nimittäin härmäläistenkin suuresti rakastaman näyttelijän, Ron Mossin syntymäpäivä. Ja Ron Mosshan tarkoittaa maailman televisiota katsovalle kansalle Ridge Forresteria, saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden komeaa muotisuunnittelijaa.

Vuonna 1992 MTV3:ssa alkanut Kauniit ja rohkeat ei ollut ensimmäinen Suomen television saippuasarja, sen tittelin oli vienyt jo Peyton Place 1960- ja 70-lukujen vaihteessa. Mutta kun Peyton Placea esitettiin kerran viikossa myöhään illalla, Kauniit ja rohkeat eli Bold and Beautiful oli ensimmäinen tv-sarja, jota esitettiin saippuasarjan tyyliin iltapäivällä joka arkipäivä.

Kauniiden ja rohkeiden vaikutus oli ja on Suomessakin melkoinen. Se oli pitkään kanavansa katsotuin ohjelma ja sarjan juonipaljastukset lehdissä olivat himottua luettavaa. Entisen basistin Ron Mossin vierailut Suomessa olivat kansanjuhlia ja Kauniit ja Rohkeat lienee syy siihen, miksi Väestörekisteriin on merkitty 1990-luvulla kolme Ridgeä. Myös sarjan muiden keskushenkilöiden nimet ovat nimistössämme hyvin edustettuina. Stephanie-nimisiä lapsia on muuten kastettu harvoin, mutta Kauniiden ja rohkeiden aikana peräti 233 kertaa. Muuten Suomessa harvemmin esiintynyt nimi Brooke on myös löytänyt tiensä 14 naisen nimeksi.

On olemassa myös ihmisiä, jotka eivät ole seuranneet Kauniita ja rohkeita muualta kuin lehtien televisiosivuilta. Ohjelmakartan pieni tila on haaste jopa aforistikolle, mutta Kauniiden ja rohkeiden jaksojen nimet ovat silkkaa runoutta, joka paitsi leikkii oivaltavasti kielellä ja käsitteillä, myös seikkailee taitavasti melodraaman ja sarjaa rakastavan kuplivan huumorin maisemissa:

Mammografian varjo.

Tuoksumagnaatin mahtikatse.

Kerjäläisenä omassa makuuhuoneessa.

Valepuvussa muotitaloon.

Ja tietenkin oma suosikkini vuodelta 1999:

Puutarhaletkun kosto.

Kauniiden ja rohkeiden otsikoilla on aivan oman tyylinsä vähän Jerry Cottoneiden kovaksikeitettyjen otsikoiden tapaan. Tiedättehän: Ei ruumiita makuuhuoneeseen. Viuhahteleva viikatemies. Veripankki on eri pankki. Vaikka sisältö olisikin lopulta mitä tylsin, nuo otsikot saavat mielikuvituksen liikkeelle ja joskus jopa houkuttelevat tutustumaan sisältöönsä.

Kauniiden ja rohkeiden tuhansien jaksojen nimet löytyvät internetistä sarjan erinomaisesti toimitetuilta sivuilta. Ne ovat jokaisen otsikoiden ystävän aarreaitta näinä kalseina aikoina, kun monien elokuvienkaan nimiä ei enää vaivauduta suomentamaan.

Mutta miten syntyvät Puutarhaletkun kosto, Orpo kyyhöttäjä, Lisääntymishalut ja lakmus-testi? Kauniiden ja rohkeiden otsikoiden tekijä Beritta Markkula työskentelee toimittajana MTV Median ulkomaisen ohjelmamateriaalin käsittelyssä. Hänen elämäntöihinsä kuuluvat myös Sinkkuelämää-sarja, sen toimittaminen, jaksojen otsikointi ja nettisivujen ylläpito sekä Tunteita ja tuoksuja, mutta tänään keskitymme olennaiseen, Kauniiden ja rohkeiden jaksojen nimiin.

– – –

aristoteles(at)yle.fi

http://www.mtv3.fi/ohjelmat/kauniitjarohkeat/jaksot.shtml/V1992?29718
http://www.mtv3.fi/ohjelmat/kauniitjarohkeat/jaksot.shtml/V1993?29717
http://www.mtv3.fi/ohjelmat/kauniitjarohkeat/jaksot.shtml/V1994?29716
jne

Kiitos!

Paras jakso ikinä!