Skip navigation.
Home

Ihmisen parhaan ystävän nimet

Tänään nostamme kissan pois pöydältä ja alamme odotella sitä modernin kevään merkkiä, että sulavien hankien alta paljastuu haisevia koirankikkareita, joita piittaamattomat koiranomistajat ovat maastoon talven aikana jättäneet. Muistelemme sanontaa koira on ihmisen paras ystävä, joka lienee vanhimpia sanontojamme, koska kivikauden ihmiset alkoivat jo 20 000 vuotta sitten kesyttää susista metsästysapulaisia. Tänään pohdimme näiden parhaitten ystäviemme nimiä.

Mitään tietoa meillä ei ole siitä, annettiinko jo ensimmäisille susista kesytetyille koirille omat nimensä, mutta ilmeisesti jonkinlaisia nimityksiä ihminen on kotieläimilleen antanut aina. Ja jos oletetaan, että koiria on nimetty niin kuin muitakin kotieläimiä, eli ulkoista olemustaan kuvaavasti, koirien nimistö on varmaan ollut muita eläimiä laajempaa, koska koirien ulkoinen olemus voi vaihdella hämmästyttävän rajusti. Tämä johtuu niistä parista prosentista koiran geenejä, jotka vaikuttavat hauvojen ulkoiseen olemukseen ja ovat vastuussa siitä, että vaikkapa sekä chihuahua että tanskandoggi ovat saman eläinlajin edustajia. Rotukoirien esittely koiranäyttelyissä on vasta alle kaksisataa vuotta vanha harrastus, jota alunperin harrastettiin lähinnä yläluokan keskuudessa, mutta fossiililöytöjen mukaan eri seutujen koirat ovat poikenneet toisistaan hyvinkin paljon jo tuhansien vuosien ajan.

Suomalaiset perinteisimmät koirannimet ovat luultavasti Musti ja Peni.
Musti on alunperin johdos sanasta musta, ja sitä on siis aluksi annettu nimeksi tummille koirille. Peni taas on ikivanha suomensukuisista kielistä tavattu koiraa tarkoittava sana. Peni on antanut kieleemme myös sanat penikka eli koiranpentu ja peninkulma eli se noin kymmenen kilometrin etäisyys, josta koiran haukunta on keskimäärin kuultavissa.

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä tarjoaa meille yhden kurkistusrakosen lemmikkien talonpoikaiseen nimeämisperinteeseen. Veljesten uroskoirien nimet ovat Killi ja Kiiski, ja jonkinmoisesta koirien nimien variaation laajuudesta kertonee se, miten harva meistä enää tuntee tämännimisiä koiria. Impivaaralaisten kissa taas on nimeltään Matti, joten ei eläinten nimeäminen ihmisen nimellä mikään kauhean uusi harrastus ole.

Toinen Aleksis Kiven tuotannossaan mainitsema koira on Halli, jonka hammas ei oravaisen sammalvuoteelle ehdi milloinkaan. Halli viittaa harmahtavaan eläimeen monissa sukukielissämme ja samaa kantaa on tietenkin harmaahylje halli.

Toiset koirannimet kuuluvat selvästi tietylle rodulle. Fifiä on mahdoton ajatella millekään muulle kuin villakoiralle eli puudelille, joka sana muuten johtaa saksan kielen vedessä loiskuttelua merkitsevään verbiin zu puddeln; onhan villakoira alunperin jalostettu linnustajien apulaiseksi. Ranskalaisen naisennimen Josephine lempinimitys Fifi lienee tarttunut puudeleille Ranskassa, jossa rotu alunperin ilmeisesti jalostettiin.

Fritz taas on leimallinen nimi saksan paimenkoiralle, onhan se jo Preussin hallitsijan Frederik Suuren lempinimi. Vanha englantilainen nimitys tytölle, lassie, taas on yleistynyt kirjojen ja etenkin elokuvien ja tv-sarjojen myötä kaikkien pitkäkarvaisten collie -koirien eli Skotlanninpaimenkoirien kansanomaiseksi rotunimitykseksi.

Saksan paimenkoira oli Rin Tin Tinkin, joka alunperin oli ranskalainen ensimmäisen maailmansodan aikoihin elänyt koira. Amerikkalaissotilas Lee Duncan ihastui sen kykyyn oppia temppuja ja vei sen sodan jälkeen mukanaan Los Angelesiin. Siellä Duncan alkoi tienata koiransa temppuilulla ja ennen pitkää Rin Tin Tin ajautui tietenkin myös elokuviin. Jo ensimmäinen elokuva Man from Hell's River oli suuri menestys ja tuon jälkeen kuuluisa uroscollie esiintyi 25 elokuvassa. Yksi sen jälkeläisistä seikkaili Hollywoodissa vielä 50-luvun loppupuoliskon tv-sarjassa, jossa hauva oli Yhdysvaltain ratsuväen koulutettu koira.

Muita pop-kulttuurin kuuluisia koiria ovat sarjakuvista tutut Tenavien Ressu, Tintin Milou ja Aku Ankasta tuttu Pluto. Ressun alkuperäisnimi Snoopy on brittiläinen ilmaus toisten asioita nuuskivalle ihmiselle ja sanalla on yli sata vuotta vanha merkitys yksityisetsivä.

Belgialaisen lehtimiehen Tintin karkeakarvainen kettuterrieri Milou on saanut nimensä piirtäjänsä Georges Remin eli Hergén ensimmäisen tyttöystävän Marie-Louis´in lempinimestä. Hauskaa asiassa on se, että Milou on uroskoira.

Pluto taas esiintyi Mikki Hiiren kanssa ensimmäistä kertaa elokuussa vuonna 1930 ilmestyneessä piirroselokuvassa The Chain Gang, jossa Mikki pakeni vankilasta ja vanginvartija Musta Pekka jäljitti häntä vihikoira Pluton avulla(!). Planeetta — sittemmin plutoidi — Pluto oli löydetty saman vuoden helmikuussa, joten innoitus antaa sarjakuvakoiralle roomalaisen manalan jumalan nimi on ilmeisesti tullut tätä kautta. Ja planeetta Plutosta taas tuli Pluto tarinan mukaan niin, että tähtitieteilijä Clyde Tombaugh löysi kiertolaisen observatoriossa, joka oli nimetty yhdeksännen planeetan olemassaolon jo vuosia aikaisemmin laskeneen Percival Lowellin mukaan. Ja Percival Lowellin alkukirjaimet P ja L johtivat nimeen Pluto.

Toinen tähtitieteen kuuluisa koira on tietenkin Neuvostoliiton toiselle avaruuslennolle avaruuteen Sputnik 2:n mukana ampuma avaruuden ensimmäinen elävä olento Laika. Sekarotuinen Laika eli Haukkuja löydettiin Moskovan kadulta ja sen muita nimityksiä olivat Kurdrjavka eli Pikku kippura, Žutška eli Pikku kirppu ja Limontšik eli Sitruuna. Laika-polo kuoli avaruuslennon aikana kuumuuteen ja stressiin.

Suomalaisista kuuluisista koirista ei saa unohtaa Ransu Karvakuonoa, Pikku-Kakkosessa jo 30 vuotta seikkaillutta keskikokoista videonoutajaa. Alunperin Eevaliisa Holma-Kinnunen loi Ransun sysmäläisen nukketeatterin lavalle ja sen nimi tulee tietenkin Fransiscus Assisilaisesta!

Koirien nimiä on siis yhtä monenlaisia kuin on koiriakin. Mutta miksi koirille on viime vuosina alettu antaa yhä enemmän ihmisten nimiä? Ovatko koirat tulleet ihmismäisiksi? Vai ovatko ihmiset tulleet koiramaisiksi? Kysytäänpä, tietääkö koirien nimipäiväkalenterin kehittäjä Liisa Kokko.
– – –
aristoteles(at)yle.fi

Ruin tin tin oli Saksan paimenkoira!

Hei!

Niin lehdistössä kuin radiossakin pitää olla tarkkana. Sammakon livahdus suusta voi olla vaikka virheellinen koirarotu sinänsä asiapitoisessa tarinassa. Heikura kertoi tänään Rin Tin Tin:in olleen collie. Sain joskus 60-luvulla lahjaksi kirjan jossa Rin tin tin poseeraa kannessa Rusty-pojan kanssa. Ja Se koira oli saksan paimenkoira. Asian voi tarkistaa myös helposti vaikka Wikipediasta.

Noista asiavirheistä eri yhteyksissä saisi muuten mielenkiintoisen jutun. Niitä vilisee jatkuvasti lehdissä. Mihin voi enää luottaa?

Antti

Minulla oli lapsena sama

Minulla oli lapsena sama kirja. Ohjelmaa kirjoittaessani luin kuitenkin jostain tuon väärän tiedon (nyt en enää löydä tuota erheellistä lähdettä) ja kirjoitin sen. Nyt virhe on korjattu tekstiin, kiitos Antin.

Asiavirheet ovat aihe koko inhimillisen sivilisaation kokoiseen juttuun. Asiaa ei tosin liene tarpeeksi tutkittu. Pitäisi olla asiavirhehistorian oppituoli! (Tosin aika monen mielestä suuri osa nykyisistä tieteellisistä oppituoleista on juuri tällaisia!)

Pasi Heikura