Suomalaiset ovat itäisen veljeskansansa japanilaisten kanssa niin mukavaa ja hyväntahtoista kanssa, että kynnys ilmaista tunteita ja etenkin kielteisiä tunteita on valtaisa. Kyllä suomalainenkin kiroilla osaa, mutta mistäpä nämä aggressiivisen väkivaltaiset suomalaisugrilaiset purkaukset johtuvat, sydämeen padotuista lausumattomista kielteisistä tunteista.
Aristoteleen kantapää saapuu nyt auttamaan kuulijoita puhumaan negatiivisista asioista. Viikon sitaattivihje koskettaa nimittäin meille kaikille tuttua epäonnistumisen käsitettä ja sen ilmaisemisen vaikeutta.
Miten ilmaista, että joku on epäonnistunut? Ilman, että samalla antaa ymmärtää, että itse ei koskaan epäonnistu ja näin luoda itsestään vaikutelma koppavana suur-ääliönä? Entä miten puhua jonkun epäonnistumisesta ilman, että kukaan pahastuu ja masentuu kenties moneksi vuodeksi? Miten sanoa rakentavasti, että joku on epäonnistunut ja anna hänelle intoa yrittää uudelleen?
Brittiläisessä koululaitoksessa on luotu käsite juuri meitä varten. Kun puhutaan epäonnistuneesta oppilaasta, ei puhutakaan enää epäonnistuneesta oppilaasta vaan oppilaasta, jolla on "menestysviive". Kyllä! Hän ei ole vielä menestynyt, hän menestyy vasta myöhemmin tulevaisuudessa!
Tämän ilouutisen meille kertoo maailman kaikkia kieliä alituisesti tarkkaileva Global language monitor –niminen yhteisö, jonka internet-sivuilta löytyy kosolti kiinnostavia yksityiskohtia maailman kielten tilasta.
On hyvä tietää mm. että vuoden 2005 Sanojen Oscar –palkinto on annettu sanalle mainiossa Sideways -elokuvassa keskeisesti esiintyneelle sanalle "Pinot", niin kuin viinirypälelajissa "pinot noir".
Mutta siis, kun lähimmäisemme eivät ole epäonnistujia vaan viivemenestyjiä, olemme astuneet askeleen kohti maailmaa, joka ei tylysti lyttää yritteliäiden ihmisten itsetuntoa. Enää ei arvioijan tarvitse valvoa yökausia ja miettiä, sanoinko epäonnistuneelle lähimmäiselleni pahasti!
Näin olemme jälleen antaneet turpiin suorituskeskeiselle pärjäämisyhteiskunnalle ohittamalla sen keskeisen mittatikun ihmisten arvioinnissa ja leimaamisessa!
Joten ei muuta kuin "menestysviive" kovaan käyttöön!
Pasi Heikura