Skip navigation.
Home

Huomenta, Teidän ferromagneteettinne!

|

Tietokone on nykyihmiselle yhä arkipäiväisempi apuväline. Kaikenkokoisia tietokoneita on joka paikassa. Älykkäitä koneita on paitsi työpöydällämme, myös piilossa puhelimemme sisällä, automme sytytysjärjestelmää kontrolloimassa ja pesukoneemme ohjelmia säätelemässä.

Tietokoneet auttavat meitä kaikkialla, mutta silti kiinnitämme niihin huomiota lähinnä vain silloin, kun ne eivät toimi. Silloin kiroamme tietotekniikan, mutta silloin kun kaikki toimii, emme muista kiittää apunamme hurisevia mikrosiruvempeleitä. Tähän on tultava muutos!

Miksi emme kunnioittaisi tietokoneitamme ja kutsuisi niitä niiden arvon mukaisella nimellä? Ottakaamme mallia vaikkapa tieteiskirjailija Stanislaw Lemin teoksesta Konekansan Satuja ja tarinoita, jossa pääosassa ovat kaikenlaiset robotit ja älykkäät koneet, eli ei ihmiskunta vaan metallikunta.

Lemin ”Tarina tietokoneesta, joka taisteli lohikäärmettä vastaan” kertoo kuningas Poleander Partobonista, jolla oli uhkanaan kammottava elektrosaurus. Kauheiden vaiheiden jälkeen kuninkaan tietokone tuhosi tämän konelohikäärmeen käyttämällä peräkkäisten approksimaatioiden menetelmän strategista muunnosta, jossa lohikäärmettä pyydetään tekemään kolme laskutoimitusta. Viimeisessä laskutoimituksessa tietokone pyysi lohikäärmettä vähentämään itsensä itsestään ja lopputulos oli tasan nolla.

Tämä nerokas tietokone ei kuitenkaan suostunut mihin tahansa nimityksiin. Se vaati, että kuningas kutsuu sitä Digitaaliseksi Suurvisiiriksi, Teidän Ferromagneteetiksenne. Siinäpä oiva nimitys meidänkin älykkäille apuvälineillemme! Hyvästi vanha pc:n rämä, tervetuloa Digitaalinen suurvisiiri, Teidän ferromagneteettinne!
- - -
aristoteles(at)yle.fi