Skip navigation.
Home

Nyt tekstinäpelöimään!

|

Tekstiviestien kirjoittaminen on ilmaisun muoto, joka on yllättänyt varmaan kaikki. Varmaan edes villeimmällä mielikuvituksella varustettu tieteiskirjailija ei osannut ennen kännykkää kuvitella, että miljoonat ihmiset viettävät merkittävän osan päivästään kirjoittamalla taskukokoisella kommunikaatiovälineellään tärkeitä tietoja kanssaihmisilleen.

Hetkinen, niin, kirjoittamallla tekstiviestejä. Eikö se ole hiukan kankeasti sanottu noin kätevästä asiasta? Kun sähköpostilla hiukan ruman anglistisesti mailaillaan, tekstiviestejä yhä kirjoitetaan. Toiset toki tekstaavat, mutta sehän on ihan toista hommaa kuin moderni kommunikaatio koska siihen tarvitaan kynä, paperia ja hyvä tekstauskäsiala.

Kyllä nyt on tekstiviestien laadinnalle löydettävä parempi termi. Eikä etsijän tarvitse mennä kauemmaksi kuin vuoteen 1982, jolloin insinööri Matti Makkonen istui kollegoineen Kööpenhaminan pizzeriassa ja suunnitteli GSM-puhelinten ominaisuuksia. Makkonen sanoi ääneen sanan tekstinäpelöinti.

Siinähän se on! Mitä muuta onkaan tekstiviestien kirjoittaminen kännyköillä, joiden näppäimistöt on suunniteltu vauvansormien kokoisille ulokkeille! Tekstinäpelöikäämme heti tämä uusi viesti kaikille ystävillemme! Tekstinäpelöimisiin!
- - -
aristoteles(at)yle.fi