Nyt otamme rohkeasti oppia vierailta kansoilta radiota kuuntelemalla ja puntaroimme, minkä Paula Laajalahden keräämän ja kääntämän wolofilaisen sananlaskun nappaamme osaksi suomalaista viisausperinnettämme. Sillä viisaushan ei vähene jos sitä jakaa ja opettelee muilta, vaan päinvastoin!
Osa sananlaskuista on Senegalissakin niin tiivistä viisautta, että pikemminkin mieleen tulee arvoitus: muna ei paini kiven kanssa viittaa varmaankin siihen, että ei kannata alkaa kovempiensa kanssa kilpasille. Sanonta yksi käsi ei voi taputtaa herättää määrätietoisuudellaan kunnioitusta, vaikka sen merkityksen ytimeen ei aivan heti pääsekään.
Yksi keskeinen vanhojen viisauksien aiheista on viisaus itsessään. Wolofilainen sanonta viisas tietää paljon, mutta puhuu vähän jatkaa yleismaailmallista yhteisymmärrystä siitä viisauden laadusta, joka Suomessa on tunnettu muodossa puhuminen hopeaa, vaikeneminen kultaa.
Tunteiden hillinnän ja sosiaalisen tasapainon saavuttamisen välineistä selkeintä tekstiä puhuu taas seuraava wolofilainen viisaus:
Vihaa ei ole, vaan puuttuu keskustelua.
Voisiko rauhannobelisti Martti Ahtisaaren kansa jättää tällaisen sananlaskun käyttämättä? Ei, koska olemme myös yksi maailman väkivaltaisimmista kansoista, joka heiluttaa puukkoa ja puntaria mieluummin kuin puhuu asiat halki.
Siispä vihaa ei ole, vaan puuttuu keskustelua jokaisen kansalaisen sananlaskukokoelmaan niin kuin olisi jo!
– – –
aristoteles(at)yle.fi
Ahtisaari ei ole Jumala joka muuttaa maailmaa!
Jos suomalaisten käyttäytymisen perusominaisuus, rauhallisuus ja asioiden tarkastelu ensin ja sitten vasta kadulle hillumaan on huono, miten olemme menestyneet maailmalla niin hyvin. Miten Suomi on itsenäinen valtio, joka ei halua Natoa tai muita joukkoja mailleen suojelemaan? Teknologiamme ja koulutuksenmme tulokset ovat hyviä. (jollei OAJ pilaa kehitystä)
Hyväksymää myös että osa reagoi nopeammin ja vastaa/kommentoi nopeammin.
Sitä ei aina pidetä oikeana vaan tyylikästä muiden puheiden kuuntelua ja oman vuoron odottamista. Jos annetaan kuten YLEn keskustelussa jotkut käytti ajan toimittajan tukemana.
Nim. Saimaan rannalta.