Skip navigation.
Home

Kansainvälistä viisautta

|

Nyt otamme rohkeasti oppia vierailta kansoilta radiota kuuntelemalla ja puntaroimme, minkä Paula Laajalahden keräämän ja kääntämän wolofilaisen sananlaskun nappaamme osaksi suomalaista viisausperinnettämme. Sillä viisaushan ei vähene jos sitä jakaa ja opettelee muilta, vaan päinvastoin!

Osa sananlaskuista on Senegalissakin niin tiivistä viisautta, että pikemminkin mieleen tulee arvoitus: muna ei paini kiven kanssa viittaa varmaankin siihen, että ei kannata alkaa kovempiensa kanssa kilpasille. Sanonta yksi käsi ei voi taputtaa herättää määrätietoisuudellaan kunnioitusta, vaikka sen merkityksen ytimeen ei aivan heti pääsekään.

Yksi keskeinen vanhojen viisauksien aiheista on viisaus itsessään. Wolofilainen sanonta viisas tietää paljon, mutta puhuu vähän jatkaa yleismaailmallista yhteisymmärrystä siitä viisauden laadusta, joka Suomessa on tunnettu muodossa puhuminen hopeaa, vaikeneminen kultaa.

Tunteiden hillinnän ja sosiaalisen tasapainon saavuttamisen välineistä selkeintä tekstiä puhuu taas seuraava wolofilainen viisaus:

Vihaa ei ole, vaan puuttuu keskustelua.

Voisiko rauhannobelisti Martti Ahtisaaren kansa jättää tällaisen sananlaskun käyttämättä? Ei, koska olemme myös yksi maailman väkivaltaisimmista kansoista, joka heiluttaa puukkoa ja puntaria mieluummin kuin puhuu asiat halki.

Siispä vihaa ei ole, vaan puuttuu keskustelua jokaisen kansalaisen sananlaskukokoelmaan niin kuin olisi jo!
– – –
aristoteles(at)yle.fi

Ahtisaari ei ole Jumala joka muuttaa maailmaa!

Jos suomalaisten käyttäytymisen perusominaisuus, rauhallisuus ja asioiden tarkastelu ensin ja sitten vasta kadulle hillumaan on huono, miten olemme menestyneet maailmalla niin hyvin. Miten Suomi on itsenäinen valtio, joka ei halua Natoa tai muita joukkoja mailleen suojelemaan? Teknologiamme ja koulutuksenmme tulokset ovat hyviä. (jollei OAJ pilaa kehitystä)
Hyväksymää myös että osa reagoi nopeammin ja vastaa/kommentoi nopeammin.
Sitä ei aina pidetä oikeana vaan tyylikästä muiden puheiden kuuntelua ja oman vuoron odottamista. Jos annetaan kuten YLEn keskustelussa jotkut käytti ajan toimittajan tukemana.
Nim. Saimaan rannalta.

Viisaita sanoja, veliseni

"Sillä viisaushan ei vähene jos sitä jakaa ja opettelee muilta, vaan päinvastoin!"

Hienoa, että olet tätä mieltä. Ajattelin laittaa Alivaltiosihteerin koko tuotannon jakoon bittorrent-teknologia avulla. Kiitos antamastasi suostumuksesta. Yritän saada muiltakin AVS-jäseniltä suostumuksen, ennen kuin toteutan aikeeni.

En aio laskuttaa ketään siitä, että lisään viisautta maailmaan.

Väistämätön auto

Pitää ihan moittia TV ohjelmien kääntäjiä. Vieraat kielet varmaankin sujuvat, mutta suomen kanssa vaikeuksia.

Teemalla on mielenkiintoinen ruotsalaissarja "Vuonna 2020.

Tekstin mukaan ainakin harvaan asutulla seudulla henkilöauto on välttämätön jotenkin näin se tekstitettiin.

"Mutta maaseudulla auto on väistämätön". Tällaisen auton kohdatessaan viisas väistää vaikka ojan pohjalle.

Jäi mietityttämään volofien sananlaskuista se "Puhe on kuin ammus pyssyn suusta. Sitä ei saa enää takaisin"

Tuliaseet kai tulivat Senegliin eurooppalaiten mukana. Ainakaan tässä muodossa sananlasku ei voi olla 500 vuotta vanhempi. Joku epäluuloinen voisi kysyä olisiko itse sananlakukin tullut sieltä, mistä tuliaseetkin?

Antti Männikkö

Re: Viisaita sanoja, veliseni

Hmm, viittaatko nyt tekijänoikeusasioihin? Eihän niillä ole mitään tekemistä viisauden kanssa, paitsi että tekijänoikeuskeskusteluissa olisi käyttöä viisaudelle kovastikin.
Kyllä viisauden levittämiseen aina löytyy vapaaehtoisia talkoolaisia, mutta löytyykö viisauden synnyttämiseen? Koska kuulun niihin, joiden elanto riippuu tekijänoikeuksien kunnioittamisesta, voin vastata kysymykseen vain yhdellä tavalla:

Houkan sydän on hänen suussaan. Viisaan suu on hänen sydämessään.

Kauneutta!
-Pasi H.-

OK, kiitos vastauksesta.

OK, kiitos vastauksesta. Minusta kyseinen lähetys vaikutti lähinnä jeesustelulta. En ole sinusta yleensä sellaista vaikutelmaa saanut, enkä toivo että sellaiseen sortuisit.

Olen luopunut aikeestani levittää tuotteitanne, vaikka niitä viisaina ja hauskoina pidänkin. Toivottavasti sydämeni ilmestyy näppeihini.

Re: OK, kiitos vastauksesta.

Huhheijaa.

Terminologian hämärissä tallotaan taas:

"...Minusta kyseinen lähetys vaikutti lähinnä jeesustelulta..."

Mitä tarkoitat jeesustelulla? Koetin etsiä sanan merkitystä kirjoista ja verkosta, mutta joka käyttäjällä tuntuu olevan sille oma merkityksensä. Niinpä kysyn nyt suoraan mitä sinä sanalla tarkoitat, jotta voin mahdollisesti vastata.

Muuten on hienoa käyttää kaunista kesäpäivää vastailemalla nimettömiin kommentteihin.

-PH-