Ammattilehdistö on valtava ja useimmille meistä tavallisista lehdenlukijoista enimmäkseen näkymätön lehdistön osa. Useimmiten lehdet eivät värikuvilla ja kiiltävällä paperilla ylpeile, mutta tekevät kuitenkin erinomaisesti työnsä alan sisäisinä tiedonvälittäjinä ja keskustelukanavina.
Vaikka näitä lehtiä ei suuri yleisö luekaan, niiden kirjoittajat eivät voi jättää juttujensa viimeistelyä puolitiehen. Tästä hyvä esimerkki on Nuori Lääkäri –lehden tämän vuoden ensimmäisen numeron pääkirjoitus. Siinä Anne-Mari Kantanen aloittaa kirjoituksensa lääkärien palkkatasa-arvosta näin:
Lääkärien palkat, elämä ja sponsorointi jaksavat kiinnostaa kansaa vuodesta toiseen. Tai ainakin lehdistössä niin luullaan, kun asiaan liittyviä juttuja pesii kuin sieniä sateella.
Siinä on lääkärillä unohtuneet biologiset tosiseikat sienien elämästä jo nuorella iällä, kun luulee, että sienet pesivät sateella. Sienet eivät nimittäin pesi, niin kuin linnut, eivätkä muni eivätkä synnytä, vaan ne leviävät itiöiden avulla. Vanhassa sanonnassa kasvaa kuin sieniä sateella taas muistutetaan siitä, että sienet tarvitsevat elääkseen kosteutta, jota sateella riittää.
Niinpä Aristoteleen fraasirikostuomaristo paheksuu nuorten lääkärien tietämättömyyttä biologian ja fraseologian alalla ja toivoo, että heidän tietotaitonsa lääketieteen alalla on parempi.
Pasi Heikura