Skip navigation.
Home

Susi-efekti

|

Tietoyhteiskunnan harmillinen sivuvaikutus on se, että kun päähän tulvii uutta tietoa, joskus vanha tieto putoaa päästä huomaamatta pois. Näin voi käydä vaikkapa vanhalle tiedolle Sergei Prokofjevin laatimasta lastensadusta ja musiikkiteoksesta Pekka ja susi, kun aivosolukkoa altistetaan uudelle ja sinänsä tärkeälle tiedolle ilmastonmuutoksesta.

Näin kävi toimittajien ammattilehden Journalistin toimittajalle viime marraskuussa, kun hän kirjoitti seuraavasti:

Maailmanloppua kirkuvilla otsikoilla saavutetaan hyvin nopeasti Pekka ja susi -efekti. Pian lukijaa ei enää hetkauta mikään.

Toimittajalta eivät ole menneet sekaisin puurot ja vellit vaan Prokofjevit ja Aisopokset. Aisopoksen paimenpoika oli se, joka huuteli huvikseen vääriä hälytyksiä sudesta ja kun susi lopulta tuli, kukaan ei enää kiinnittänyt huutoihin huomiota. Musiikkisatu Pekka ja sudessa Pekka taas kiusasi kotieläimiä, nappasi pihapiiriin eksyneen suden kiinni köydellä ja järjesti sen elävänä eläintarhaan.

Aristoteleen kantapää heristääkin vanhaa ja viisasta sormeaan: älkää hyvät ihmiset opetelko liikaa uusia asioita, etteivät ne tuupi vanhoja asioita mäkeen!
– – –
aristoteles(at)yle.fi

Pysäköintivirhemaksu vai pysäköintisakko?

YLEI:n teksti-tv, sivu 108
väittää otsikossaan, että pysäköintisakkoa aiotaan koventaa.
Tekstistä selviää kyllä, että pysäköintivirhemaksua aoitaan nostaa ja ottaa mahdollisesti käyttöön pyöriin kiinnitettävät ajonestovempaimet.
Jutun loppuosassa mainitaan myös, että käyttöön ehdotetaan "parkkisakkoa" vastaavaa maksua yksityisille pysäköintialueille, omine valvojineen.
Pysäköinnistä voidaan kyllä määrätä sakkoakin. (jos pysäköinti on TLLN. mukaan vaarallista tai haittaa esimerkiksi pelastustoimintaa) Sen voi antaa vain ja ainoastaan Poliisi. Tämä koskee myös yksityisiä alueita.
Pysäköintivirhemaksun määrää joko kunnallinen pysäköinninvalvonta tai Poliisi.
Virhemaksu ja sakko ovat tyystin eri asioita ja näiden käsitteiden sekoittaminen sikin sokin YLE:n tapaan on ihan vastuutonta.
On tietysti hankalaa käyttää hyvin lyhyessä tekstitilassa tällaista sanahirviötä kuin "pysäköintivirhemaksu". Mutta minkäs teet. Parempi olisi jättää tällaiset uutishirviöt julkaisematta. Siitä olisi vähemmän haittaa.

Parkkaaja.

Ps: Keksitään "virhemaksun" tilalle lyhyt uudissana ja ajetaan se väkisin arkikäyttöön, ehkä sitä kautta lakiteksteihinkin. Miltä kuulostaisi "sakon" rinnalla "viksu" tai "virksu"?
Siis: "pysäköintivirksu" tai "tyhjäkäyntivirksu" ja mitä niitä muita "virksuja" nyt onkaan. Lisää niitä tuntuu olevan tulossa.