Skip navigation.
Home

Vahtikoiranleuat liikkeellä

|

Tiedotusvälineiden mahdista on puhuttu viime vuosina paljon. Etenkin poliitikot ovat joutuneet toimittajien erityisen huomion kohteeksi. Toimittajat ovat alkaneet pitää kaikkia poliitikkoja lähtökohtaisesti korruptoituneina ennen kuin he todistavat lahjomattomuutensa, ja tämäkin todistus viedään käräjille.

Vallanpitäjien tarkkailu on vanha ja arvokas lehdistön tehtävä, joka on olennainen osa demokratiaa. Puhutaan vallan vahtikoirasta. Esimerkiksi Journalisti-lehti kirjoitti viime vuoden lopulla siitä, miten:

Vallan vahtikoira voi oikein hyvin.

Mutta hetkinen, ketä vallan vahtikoira vahtii? Jos herra Virtasella on vahtikoira, puhutaan Virtasen vahtikoirasta, jonka tehtävä on pitää herra Virtasen tontilta vieraat pois eikä suinkaan vahtia herra Virtasen toimia. Niinpä vallan vahtikoira on sellainen, joka takaa vallanpitäjille rauhallisen yöunen pitämällä tunkeilijat kaukana.

Aristoteleen kantapään fraasirikosministeri vaatii vallan vahtikoira –termin siis kiinnipidettäväksi rankkurin uhalla!

Jollei sitten siitä juuri ole kysymys: jospa toimittajien paljastukset sittenkin ovat vain hämäystä sille, että oikeat rötösherrat saattavat hallita meitä konnamaisesti? Tästä pitäisi tehdä juttu...
– – –
aristoteles(at)yle.fi

Vallan vahtikoirista

Voisiko vallan vahtikoira olla jonkinlainen vääntymä paimenkoirasta?tai poliisikoirasta??
Siis siinä mielessä, että paimenkoira pitää lauman kasassa ja estää sen jäseniä eksymästä tai muuten harhautumasta ja poliisikoira vahtii rikollista ja estää sitä karkaamasta.
.
Voisiko ajatella, että vallan paimenkoira pitää vallan käyttäjiä kurissa -siis taka-ajatuksena urhea paimenkoira vahtimassa tai poliisikoira vahdissa??
Ehdotus on ontuvahko, mutta jäin miettimään että kun ei liene tarkoitettu todellaakaan vallan puolesta vahtivia, niin???

pohtii

tri kaalio

sitä vaan että

Journalisti-lehdellä jäi huomaamatta kommenttinsa mielenkiinnon kohottamismahdollisuus kielellisin keinoin: "Vallan vahtikoira voi vallan hyvin".