Skip navigation.
Home

Tuhatta, sataa vai kymmentä?

|

Ajanlasku on vaikeaa hommaa, sen tietää muinainen egyptiläinenkin. Maailman kansat ovat kokeilleet kuukalentereita, aurinkokalentereita ja vihdoin alkuaine cesiumin atomin värähtelyihin perustuvan sekunnin pituuden mukaan määräytyvää ajanlaskua.

Eikä sitä vieläkään osata. Uusi vuosituhat tuottaa tragikoomista kieltä joka puolella. Tamperelainen yliopistolehti Aikalainenkin haksahti taannoin kirjoittamaan näin:

Latauskertojen laskurit (...) asennettiin (...) 2000-luvun puolivälissä.

Kuulijamme Arto kirjoittaa ilmiantonsa mukana:

”Se tarkoittaisi siis aikaa n. 2500 jKr. Tämä merkitsisi anakronistisesti etukäteen toteutunutta futurologiaksi muuntuvaa historiaa eli yksinkertaisesti sanottuna irrationaalista temporaalista paradoksia. Jos on tarkoitettu 2010-luvun puoliväliä, eli vuotta 2005, on tietenkin ilmaistava, mistä kymmenluvusta on kysymys: '2010-luvun puolivälissä'.”

Arto on oikeassa, ja Aristoteleen kantapään fraasirikosvaltakunnan syyttäjä määrääkin kirjoittajalle ”irrationaalisesta temporaalisesta paradoksista” kauhean rangaistuksen: piruparka tulkoon liitutaululle laskemaan, paljonko on puolet vuosituhannesta!
– – –
aristoteles(at)yle.fi

Kymmenluvun ilmaiseminen

Hei

Olen liittynyt Aristoteleen kantapään kuuntelijoihin ihan vast'ikään. Onneksi on tuo Ylen Areena, jonka avulla voi tilannetta paikata.

Jokunen viikko sitten pohdittiin ajanilmaisun vaikeutta vuosituhannen vaihteen tiimoilta. Minua jäi askarruttamaan 2000- luvun puoliväliä käsitelleen ilmauksen korjaus. Ilmaisu 2010-luvun puoliväli ei mielestäni ole aivan yksiselitteinen, sillä minun kielikorvani mukaan se viittaa ennemminkin vuoteen 2015 kuin vuoteen 2005, jota tamperelaisten julkaisussa tarkoitettiin.

Olen tähän asti uskotellut itselleni syntyneeni 50-luvulla, sillä syntymävuoteni on 1958. Mainitun logiikan mukaan minun pitäisi sanoa olevani syntynyt 60-luvulla, vai mitä?

Vuosisadan ensikymmenluvun (joka erään määritelmän mukaan päättyy 2000- luvun osalta tämän vuoden lopussa) ilmaiseminen on hiukan vaikeata, sillä puhutaanhan nyt esim. kasari-musiikista tarkoitettaessa 80-luvulla tehtyä musiikkia ja ysäristä tarkoitettaessa 90-lukua.

Egyptiläiset olivat tosiaan oikeassa todetessaan ajanlaskun olevan vaikeata. Kiitos tekijöille mieltä kiihottavasta ohjelmasarjasta.

Terveisin Keijo Saarni, Helsinki

En sanoisi

Komppaan edellistä kommentaattoria. Jos 1990-luvulla tarkoitetaan niitä nelikirjaimisia vuosilukuja, jotka alkavat numeroin 199 ja jos vuosi 2005 kuuluu 2010-lukuun, mihin jäi yksi vuosikymmen välistä? Elämmekö nyt 2020-lukua?

Kieltämättä nämä vuosisatojen ensimmäiset vuosikymmenet ovat vaikeita silloin, kun viitataan vuosikymmeneen eikä tarkkaan vuosilukuun. 1900-luvulla ymmärrämme helpommin tarkoitettavan koko vuosisataa kuin sen ensimmäistä vuosikymmentä. Mutta 1910-luku kyllä minusta alkoi vuodesta 1910 eikä vuodesta 1900, kuten tämän blogimerkinnän (b)logiikasta voisi päätellä.

Kokonaisista vuosituhansista ei ole pahemmin puhuttu ennen 2000-lukua. 1000-luvusta jos puhuttaisiin, ymmärtäisin sen tarkoittavan enemmänkin vuodesta 1000 alkavaa satavuotista kuin vuoteen 1999 päättyvää vuosituhatta. (Tiedän kyllä, että monien mielestä 1900-luku päättyi vasta silloin, kun vuosi 2000 vaihtui vuodeksi 2001, mutta sen ymmärrys käy minun järjelleni liian vaikeaksi.)

Tuo 2000-luvun eka vuosikymmen vasta vaikea onkin. 2000-luku kun voi tarkoittaa yhtä lailla vuosituhannen ekaa vuosikymmentä, ekaa vuosisataa tai koko vuosituhatta. Tänä yönä opin, että se voi tarkoittaa myös olematonta ajanjaksoa, jonka vuoro jotenkin jäi välistä, kun 1990-luku vaihtui 2010-lukuun.

olkyt nyt sit nolkyt

Teinit sen tietää; NOLKYT-luku!

Joskus kannattaa kuunnella nuorisoa metrossa.

Kiittää ja kuittaa.