Ajanlasku on vaikeaa hommaa, sen tietää muinainen egyptiläinenkin. Maailman kansat ovat kokeilleet kuukalentereita, aurinkokalentereita ja vihdoin alkuaine cesiumin atomin värähtelyihin perustuvan sekunnin pituuden mukaan määräytyvää ajanlaskua.
Eikä sitä vieläkään osata. Uusi vuosituhat tuottaa tragikoomista kieltä joka puolella. Tamperelainen yliopistolehti Aikalainenkin haksahti taannoin kirjoittamaan näin:
Latauskertojen laskurit (...) asennettiin (...) 2000-luvun puolivälissä.
Kuulijamme Arto kirjoittaa ilmiantonsa mukana:
”Se tarkoittaisi siis aikaa n. 2500 jKr. Tämä merkitsisi anakronistisesti etukäteen toteutunutta futurologiaksi muuntuvaa historiaa eli yksinkertaisesti sanottuna irrationaalista temporaalista paradoksia. Jos on tarkoitettu 2010-luvun puoliväliä, eli vuotta 2005, on tietenkin ilmaistava, mistä kymmenluvusta on kysymys: '2010-luvun puolivälissä'.”
Arto on oikeassa, ja Aristoteleen kantapään fraasirikosvaltakunnan syyttäjä määrääkin kirjoittajalle ”irrationaalisesta temporaalisesta paradoksista” kauhean rangaistuksen: piruparka tulkoon liitutaululle laskemaan, paljonko on puolet vuosituhannesta!
– – –
aristoteles(at)yle.fi
Kymmenluvun ilmaiseminen
Hei
Olen liittynyt Aristoteleen kantapään kuuntelijoihin ihan vast'ikään. Onneksi on tuo Ylen Areena, jonka avulla voi tilannetta paikata.
Jokunen viikko sitten pohdittiin ajanilmaisun vaikeutta vuosituhannen vaihteen tiimoilta. Minua jäi askarruttamaan 2000- luvun puoliväliä käsitelleen ilmauksen korjaus. Ilmaisu 2010-luvun puoliväli ei mielestäni ole aivan yksiselitteinen, sillä minun kielikorvani mukaan se viittaa ennemminkin vuoteen 2015 kuin vuoteen 2005, jota tamperelaisten julkaisussa tarkoitettiin.
Olen tähän asti uskotellut itselleni syntyneeni 50-luvulla, sillä syntymävuoteni on 1958. Mainitun logiikan mukaan minun pitäisi sanoa olevani syntynyt 60-luvulla, vai mitä?
Vuosisadan ensikymmenluvun (joka erään määritelmän mukaan päättyy 2000- luvun osalta tämän vuoden lopussa) ilmaiseminen on hiukan vaikeata, sillä puhutaanhan nyt esim. kasari-musiikista tarkoitettaessa 80-luvulla tehtyä musiikkia ja ysäristä tarkoitettaessa 90-lukua.
Egyptiläiset olivat tosiaan oikeassa todetessaan ajanlaskun olevan vaikeata. Kiitos tekijöille mieltä kiihottavasta ohjelmasarjasta.
Terveisin Keijo Saarni, Helsinki