Skip navigation.
Home

J.L.Runeberg ja suomalaisen miehen nopeus

|

Näin Runebergin päivän tietämillä on paikallaan kunnioittaa kansallisrunoilijamme maineikasta tuotantoa ja yrittää löytää tuore käyttökelpoinen sitaatti hänen laajasta tuotannostaan.

Runebergiä ei aina siteerata kovin tietoisesti, mutta kukapa ei olisi joskus lainannut refleksinomaisesti Maamme-laulua kommentoimalla talousuutisia lauseella ”on maamme köyhä, siksi jää”.

Melko yleinen, joskin hieman kirjallista sävyä puheeseen tuova lainaus on Vänrikki Stoolin alussa, jossa sotakirjallisuuteen innostuva ylioppilas-minä lausahtaa ”luin rivin, luin kaks´, vereni tunsin kuumemmaks”. ”Jotain ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin” on niin ikään aina ajankohtainen lainaus ja lieneepä moni meistä käyttänyt jotain variaatiota luonnehdinnasta ”ne korutont´on kertomaa” tietämättä, että puhuu vanhan vänrikin suulla.

Vänrikki Stoolhan on Runebergin runoelmassa sotaveteraani, joka muistelee mennyttä sotaa maan itsenäisyydestä. Tarinat ovat julmia, surullisia, sankarillisia ja välillä taas hauskoja.

Sankarillista hupaisuutta ja tarkkaa luonnekuvaa löytyy vaikkapa Otto von Fieandtista kertovasta runosta. Tuo itsepäinen everstiluutnantti ei totellut muita, pukeutui arkisesti ja oli kova polttamaan piippua: ”keskelläkin pauhinaa, otti uutta tupakkaa”. Kuulostaa hiukan siltä, että tämä jermumme taisi sotia myös Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa tasan 110 vuotta myöhemmin.

Tupakanhimon lisäksi Otto von Fieandtilla oli yksi merkittävä luonteenpiirre, joka ei kuitenkaan estänyt hänen sankaritekojaan. Mies oli hidas. Tai oikeammin, hän ei ollut nopea. Otto von Fieandt oli mies, joka harkitsi tekonsa tarkkaan. Ja harkitsi oikein.

Niinpä Johan Ludvig Runeberg päätyy yleistämään asioita ja lohkaisee: ”Kiireeseen ei Suomen mies, ole luotu, sen hän ties”.

Ja haa, tuohan pitää paikkansa yhä! Ei suomalainen mies ole merkittävästi nopeutunut noista Suomen sodan päivistä. Nandi-heimon miehet menevät yhä ohi Ferrari-heimosta puhumattakaan. ”Kiireeseen ei Suomen mies, ole luotu, sen hän ties”! Siinäpä timantin tarkka tärskäytys kansainvälistyvän maailmamme kanssakäymistilanteisiin, olkaa hyvä!