Kohti tuntematonta

Gambatte! Lapsiperhe vuoden Japanissa. Kohti tuntematonta. Kuva: Milla Madetoja

Kohti tuntematonta

Lähtöön on enää muutama viikko aikaa. Auto on myyty, asuntomme vuokrasopimus tehty, kesäyliopiston japanin alkeiskurssi käyty. Mitä vielä? Edessä ainakin läksiäisjuhlat ystäville, laivarahdin pakkaus, kodin tuttujen tavaroiden ja taulujen paketoiminen, sukulaisten hyvästely– ja jäätyminen suurten, mitä olennaisimpien kysymysten edessä: Mitä kirjoja pakkaan mukaan? Mitä leluja valitsemme pojallemme? Saakohan sieltä puurohiutaleita? Kannattaako nyt täältä sinne asti raahata talvivaatteita? Saankohan ystäviä? Saakohan lapsemme heti oksennustaudin? Onkohan siellä hämähäkkejä?

Maastamuutto meidän tapauksessamme kuulostaa sanana liioitellulta ja hieman ylidramaattiselta – vuosi sinne tai tänne, pääasia että olemme siellä koko perhe yhdessä ja että Skype Facebook toimivat. Tosin maastahan me kuitenkin muutamme. Maahan, jonka sanotaan olevan mysteeri kaikille, jotka eivät siellä ole syntyneet ja vielä suurempi mysteeri niille, jotka sitä yrittävät ymmärtää. Kannustavaa.

Meihin on pistelty rokotuksia pitkin kevättä.  Japaniin matkaaville suositellaan riskinarvion perusteella otettavaksi B-hepatiittirokote sekä pidemmäksi ajaksi matkustaville myös Japanin aivokuumerokote. Yhteensä näitä varten piti ottaa kuusi eri piikkiä. Nice. Loppuvaiheessa poikamme ei ollut kovin innoissaan kaartaessamme rattailla neuvolan pihaan.

Lisäksi olemme saaneet Japanin viranomaisilta maahanmuuttoluvan. Olemme saaneet uuden osoitteen. Meillä on lentoliput kädessämme. Edessä on siis 10 tuntia riemukasta aikaa 2-vuotiaan kanssa. Montakohan palapeliä käsimatkatavaroihin saa mahtumaan, voiko luukkukirjoja olla liikaa?

Olo on jokseenkin epätodellinen. Minulta kysytään, jännittääkö lähtö. En oikeastaan ole ehtinyt ajatella koko jännityspuolta – on niin paljon käytännön asioita hoidettavana; sähkösopimuksen katkaisua, netti-, ja puhelinliittymien irtisanomista, vakuutusasioita.

Eniten odotan sitä, että saamme nähdä maailmaa, temppeleitä ja kirsikkapuita, retkeillä ympärillä puhuttavaa kieltä ymmärtämättä ja oppia jotain uutta, joka päivä. Aivan sama missä maassa olemme, sama aurinko siellä paistaa. Ja Japanissa ehkä jopa kauniimmin.

Kohti tuntematonta. Kuvat: Milla Madetoja

 

 


kommentit

Joko olette päässeet Japaniin? Milloin kuullaan lisää?

Entä miten lentomatka meni? Itsellä melkein samanikäinen lapsi ja tekisi mieli kaukomaille, mutten uskalla noin pitkälle lentomatkalle pienen kanssa.

>Utelias Ke, 2010-09-29 09:55

Ei pitkää lentomatkaa tarvitse pelätä, me matkasimme 2-veen ja pienen vauvan kanssa noin tuplamatkan, ja hyvin meni. Muutama paketoitu kirja tms mukaan ja lentokoneesta saatava puuhapaketti siihen lisättynä takaa jo jonkin verran viihtyvyyttä. Itse lentomatkakin on sen verran jännä, että sekin jo viihdyttää. Enemmän se asuinolojen muuttuminen vuodeksi kirpaisee.

>Jo takaisinkin tullut Ma, 2010-10-04 13:10

Tervehdys eli konnichiwa! Täällä ollaan, perillä. Ollaan oltu jo parisen kuukautta ja hyvinhän meillä menee - on kiva koti ja kavereita.
Lentomatka ei tosiaan ollut mikään hankala juttu, meni itse asiassa tosi mallikkaasti: mukana oli jokunen siirtokuvakirja ja tosiaan se lentokoneesta saatava puuhapaketti. Niillä pärjättiin aika pitkälle. Loppuaika menikin lastenohjelmaa katsoessa, syödessä ja ehkä noin puolet ajasta myös nukkuessa. Lento lähti viiden aikaan illalla Helsinki-Vantaalta joten muutama tunti ehdittiin touhuta koneessa ja sit kopperovessaan hammaspesulle, yökkäripaita päälle ja nukkumaan :)
Ja asuinolot, nehän tässä tosiaan vuodeksi muuttuvat, mutta äkkiä uuden paikankin saa tuntumaan kodilta jos ei turhia nirsoile ja haikaile..
Lisää kirjoituksia on luvassa parin viikon päästä. Päivittelen kuulumisia täältä muutaman viikon välein.

Kuullaan siis, Milla

>Milla Madetoja Ti, 2010-10-05 09:17

lisää kommentti

gambatte!

Gambatte

Ylen asiaohjelmien toimittaja Milla Madetoja viettää vuoden Japanissa kotiäitinä kaksivuotiaan pojan kanssa. Kymmenosainen kirjoitussarja seuraa perheen arkea: mikä mietityttää - mikä sujuu kuin tanssi?

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä