gambatte!

  • Joulun valitut palat

    Joulun valitut palat. Kuva: Milla Madetoja

    Vietimme eilen joulujuhlaa naapurimme luona – seitsemän äitiä ja kolmetoista lasta eli 18 japanilaista ja me kaksi suomalaista. (Joulu)ruokana meillä oli sashimia eli raakaa kalaa, ilmakuivattua kinkkua, currya ja riisiä, keksejä ja guacamolea, teetä ja punaviiniä, sekä meidän tuomamme ruisleivät ja piparit. Joku soitti pianolla joululauluja, jotkut leikkivät ulkona. Lapset saivat lahjapussit, joissa oli karkkeja. Sitten kaikki lähtivät koteihinsa ja toivottivat hyvää uutta vuotta.

    Näin Japanissa. Täällä joulu ei ole kovin iso tapahtuma – kristittyjä maassa kun on vain parisen prosenttia. Sen sijaan vuoden vaihtuminen on japanilaisille se juttu. Joulun aika on lähinnä kaupallinen ilotulitus (tosin eroaako se Suomesta?), jossa marraskuusta lähtien tarjoilijat ovat pukeutuneet poroiksi, kaupat ovat täynnä vilkkuvia, soivia ja väriä vaihtavia neonvaloja ja kaikkialla on soinut Petteri punakuono.

    Joulu. Kuva: Milla Madetoja

    Ja koska joululla ei ole uskonnollista merkitystä, japanilaiset ovat poimineet palasia eri maiden jouluperinteistä ja muokanneet ne itselleen sopiviksi – lähinnä pitäneet kaiken hauskan, kuten shoppailun, blingblingin, joulumusiikin, leivonnaiset ja lahjat. Tosin vain yhden lahjan ja ainoastaan lapsille, joka löytyy joulupäivän aamuna tyynyn alta. Joulun tärkein ruoka on kerma- tai suklaakakku, joko itse tehty tai kaupasta tai leipomosta etukäteen tilattu. Ja sitten se erikoisin... kalkkunan tai kinkun sijasta jouluna syödään kanaa ja sen nämä useimmiten niin terveellisesti ja kevyesti syövät japanilaiset hakevat Kentucky Fried Chickenistä! Etukäteen tilattuna ja mega-isoina annoksina. KFC:lle joulu on ilman muuta vuoden paras myyntipäivä.

    Suurin ero suomalaisen ja japanilaisen joulun välillä taitaa silti olla joulun kohdeyleisö. Olkoonkin, että lapsille syötetään tarinaa joulupukista ja heille järjestetään joulukonsertteja, he saavat lahjan ja aikuisetkin laulavat pakollisia joululauluja, niin japanilainen joulu on ennen muuta parien juhla, ikään kuin joulukuussa vietettävä ystävänpäivä. Teineistä alkaen naimattomat nuoret menevät jouluaattona treffeille. Ja jos tyttö- tai poikaystävää ei ole, niin jouluksi sellainen olisi parasta löytää, vaikka sitten pariutumisbileistä, joita järjestetään useita ennen joulua. Tässä mielessä yhtäläisyys suomalaiseen perhejuhlaan ja sen keskellä yksinäisten ihmisten paineisiin on suuri.

    Jos japanilaiset ovat poimineet jouluperinteitään sieltä täältä ja muokanneet ne itselleen sopiviksi, niin teemme myös me tänä vuonna. Eli koska perjantai ei ole täällä vapaapäivä, mieheni menee töihin ja me pojan kanssa taaperouintiin. Meillä ei ole kinkkua, laatikoita, rosollia, en ole tehnyt joulusiivousta, enkä ole juossut viime hetken ostoksilla. No, on meillä muovikuusi, Osakan Ikeasta ostettuja pipareita ja glögiä, joulutähti, joulukalenteri ja ikkunassa lumihiutaletarroja. Iltapäivällä haen leipomosta etukäteen tilaamani kermakakun. Sen jälkeen syömme kolmistamme jouluillallisen, joka koostuu wannabe-karjalanpaistista (meillä ei uunia) ja perunamuusista, ruisleivästä ja kylmäsavulohesta, glögistä, sakesta ja – Kentucky Fried Chickenistä (on ihan pakko käydä kokemassa se ruuhka). Sitten avaamme muovikuusen alla olevat joululahjat – ja Skypen Suomeen.

    Toivotan kaikille hyvää (ja stressitöntä) joulua täältä kaukaa! Kokeile sinäkin poimia jouluhässäkästä vain ne itsellesi sopivimmat ainekset – ei ole pakko tehdä jokavuotista rosollia, jota kukaan ei ehkä kuitenkaan syö eikä ole pakko ostaa lapselle kymmeniä leluja jotka jäävät leikkimättä ja joihin kompastellaan vielä loppiaisenakin.

    Merii kurisumasu! メリ– クリスマス!

    Joulun kermakakut. Kuva: Milla Madetoja

    Kommentoi 1 Lue kommentit


  • Ihana Inari

    Ihana Inari. Kuva: Milla Madetoja

    Kioton Fushimi-Inari taisha onnistui. Japani (ja jo pelkkä Kioto) on täynnä nähtävyyksiä, temppeleitä, kortteleita, kauppoja, puistoja, joiden näkemiseen ei riitä edes yksi elämä, mutta tänne, Inariin, oli silti tultava uudestaan.

    Tämä Kiotossa sijaitseva pyhäkkö on kaikkien Japanin noin 30 000 Inari-pyhäkön “päämaja”. 

    Kompleksin vaikuttavin osa on epäilemättä nuo tuhannet torii-portit, jotka kulkevat vuorella noin neljän kilometrin mittaisen lenkin. Jos portteja on tuhansia, niin on myös rappusia. Rattaat jätettiin sivuun jo ehkä noin kolmannen sadannen rappusen kohdalla...

    Portit on lahjoituksia japanilaisilta yrityksiltä (portteihin on siis kaiverrettu lahjoittajan nimi – maailman paras mainospaikka?) kiitollisuuden osoituksena pyhäkölle. Inari nimittäin on sadonkorjuun - ja myöhemmin liike-elämän - jumala.

    Noiden porttien sisällä, kaukana kaupungin hälystä, on todellakin maagista kulkea. Niiden tuhannen muun turistin kanssa, mutta kuitenkin.

    Jos jonnekin Japanissa tai edes Kiotossa, niin tänne.

    Inari. Kuva:  Milla Madetoja

     

    Kommentoi 0


  • Hyvää itsenäisyyspäivää! Täällä on perusmaanantai.

    Gambatte! Kuva: Milla MadetojaMeillä ei ole minkäänlaisia suunnitelmia maanantaiksi. Tai no, mies menee töihin, me todennäköisimmin puistoon ja kauppaan. Ruoan laitan valmiiksi noin iltaseitsemäksi ja sitten syömme yhdessä. En tiedä keitä Linnan juhliin on kutsuttu enkä tiedä kuka suunnittelee kenenkin puvut ja kuka niitä arvioi. Myös jouluaattona, 24.12. miehelläni on työpäivä ja me menemme pojan kanssa normaaliin tapaan taaperouintiin. En tiedä ketkä tanssivat tänä vuonna tähtien kanssa, mutta tiedän, että Suomessa on kylmä ja paljon lunta.

    Meillä on takanamme jo kolmasosa ajastamme Japanissa. Aika on mennyt vähän liian sukkelaan – niin paljon on ehtinyt tapahtua, niin paljon on ehditty nähdä. Toisaalta aika on kulkenut hitaasti, koska tuntuu että vietämme vieläkin kuherruskuukautta tämän maan kanssa ja innostumme uusista ja kompleksisista jutuista pikemminkin kuin hermostuisimme niistä. Tosin kauppojen myyjien nasaali-irasshaimase! -tervehdykseen kyllästyin jo viikon jälkeen.

    Ystäväni kehotti kirjaamaan yllättäviä asioita ylös nyt, kun ne vielä yllättävät. ”Loppuvuodesta säkin sit pidät niitä ihan itsestäänselvinä.” Hyvä huomio, tässä muutamia, hyvin käytännönläheisiä huomioita:

    - Usein vasta 4-vuotiaat lapset leikkivät ulkona ilman vanhempiaan.

    - Roskakoreja ei näy missään, mutta ei myöskään roskia. Olen antanut anteeksi jopa yksittäispakatut purkat, koska se kääre pelastaa mut jauhamasta samaa purkkaa kolmea tuntia.

    - Julkisissa vessoissa ei ole käsienkuivauspaperia, vaan kaikki kuljettavat omia pieniä pyyhkeitä käsilaukuissaan.

    - Kodeissa lähes kaikki toimii kaukosäätimillä. Meillä on kotonamme ehkä noin 10 kaukosäädintä eri laitteisiin, ilmastointiin, valoihin, televisioon... Lisäksi kylpyamme täyttyy napin painalluksella ja joku täti ystävällisesti kertoo milloin se on valmis.

    - Lähes kaikissa kaupoissa on jääpalakone kassojen jälkeen (oli todellakin tarpeen elokuussa kun kannoin 43 asteen helteessä sushia ja sashimia kotiin).

    - Junat kulkevat aikataulujen mukaisesti.

    - Lämmitetty vessanpönttö ei ole urbaani legenda.

    - Kaupoissa lehtiä saa lukea jopa tunnin ajan ostamatta niitä. Tai ainakin niin kaikki tekevät.

    - Pienetkin lapset tervehtivät naapureita. Myös poikamme sanoo jo varsin tottuneesti ”konnichiwa!” ja tekee pienen kumarruksen.

    Kioton kauhat. Kuva: Milla Madetoja

     

    Mikä voisi yllättää Suomessa? Japanilaisia ystäviäni ainakin kiinnostaa näkyykö Suomessa revontulia usein? Syövätkö suomalaiset todellakin poron lihaa? Onko siellä aina kylmä? Mikä on koulujärjestelmänne (hyvien Pisa-tulosten) salaisuus? Miten kasvatatte lapsia? Asuvatko ihmiset todella vuosia yhdessä ennen kuin menevät naimisiin (jos menevät)? Onko yliopisto todellakin ilmainen? Onko Suomessa vain viisi miljoonaa asukasta – tarkoittanet siis 50 miljoonaa? Onko monilla ihmisillä toinen, pienempi koti, jonne he menevät kesäisin?

    Kolmannes takana - mitä kaipaan Suomesta, ystäviä ja perhettä lukuunottamatta? Koen, että nämä neljä kuukautta olemme olleet vasta retkellä, eli en varsinaisesti ikävöi mitään. Mutta voi, jos nyt saisin suomenkielisiä sanomalehtiä, lunta ehkä hieman, puolukoita, saunaa toisinaan, avantouintia, suomen kieltä, kirjastoja, busseja joihin pääsee rattailla... Joten ehkä kuitenkin, tulevana maanantaina iltaseitsemän aikaan, misokeiton, curryn ja riisin sijaan laitan pöytään ruisleipää, voita, juustoa, maitoa, pipareita ja glögiä.

    Hyvää itsenäisyyspäivää! Kippis! Skål! Kampai!

    Kommentoi 4 Lue kommentit


kirjoittajasta

Gambatte

Ylen asiaohjelmien toimittaja Milla Madetoja viettää vuoden Japanissa kotiäitinä kaksivuotiaan pojan kanssa. Kymmenosainen kirjoitussarja seuraa perheen arkea: mikä mietityttää - mikä sujuu kuin tanssi?

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä