Vai muka hengittävä - hahhah

Maatuskan mitoissa

Miksi menin höplään? Miksi tuhlasin satasen urheiluvaatteisiin, joiden toimivuutta epäilin? Miksen uskonut omaa järkeäni?

Olen aina pitänyt teknisiksi mainostettuja hengittäviä tekokuituvaatteita suurena huijauksena. Kun kaverit ovat vouhottaneet kosteudenläpäisevistä kerrastoistaan, minä olen tyytyväisenä vetänyt pumpulipöksyt jalkaani. Okei, peruskalsarit hiestyvät, mutta oman kokemukseni mukaan tuntuvat silti miellyttäviltä. Tällä hetkellä minun luottovälihousuni ovat 50/50 silkkiä ja puuvillaa. Ihanat!

Kuukausi sitten ostin itselleni takin, josta ajattelin kevään ja syksyn reippailutakkia. Se on hupullinen, pitkä, musta, löysin sen urheiluvälinekaupasta. Takissa roikkui tusina lippulappuja, joissa vakuuteltiin, että takki suojaa tuulelta ja sateelta, mutta päästää hien läpi. Vakuuttavat kaaviokuvat näyttivät, miten hikihöyry läpäisee kankaan. BREATHABLE. Vesipisarat sujahtavat kankaan pinnalta pois. WATERPROOF. Takki oli tarjolla lenkkeilyvaatteiden joukossa.

Samalla reissulla ostin tuulipuvun housut. Ohutta liuhuvaa kangasta, verkkomainen vuori. Ajattelin, että tässä mukavan viileät housut, jotka suojaavat pahimmalta tuulelta, mutta pysyvät raikkaina.

******marjat.

En ole ikinä hikoillut niin pahasti. Jo eteisessä tuli tukala olo. Käsivarsien iho alkoi tuntua nihkeältä.

Kävelylenkillä hikoilin kuin sika. Puolessavälissä lenkkiä oli pakko avata takki. Sisältä tuli lämmin kostea löyhähdys. Paita alla oli aivan märkä ja takin ohut hötövuori litilitteänä hiestä. Takin pinta oli kylmännihkeä.

Kokeilin takkia uudelleen niin, että jätin toisen ohuista paidoista pois. Hikoilin silloinkin, ja samalla palelin. Takki oli kaikissa olosuhteissa epämiellyttävä. Pienikin hikimäärä jäi takin sisään pyörimään. Hengittävä? HAH!

Ja ne housut. Niissä valui hikinoroja lahkeiden sisällä. Aivan naurettavat kapistukset. Kokeilin niitä ilman pitkiä kalsareita - ne liimautuivat kinttuihin kiinni, kylmät märät limalahkeet ihossa kiinni. Hyi! Kalsareiden kanssa ihan siedettävät, mutta en minä aio niitä käyttää. Parempiakin vaihtoehtoja on.

Arvaatteko mihin olen päätynyt? Olen testannut erilaisia vetimiä näissä +4/-2 asteissa - ja paras asu on luonnonkuitua. Pitkien kalsareiden kaverina vanhat lököttävät puuvillaverkkarit. Takkina Fidan kirpputorilta ostettu ohut villakangastakki. Sen alla ehdottomasti vain puuvillaa ja silkkiä, ei mitään höpönpöpön tekokuituja.

kommentit

Täytyy laittaa tähän vielä kuva niistä housuista. Päätin nimittäin yrittää ilmastoida ne. Ompelin yläselkään verkkokangasaukon, samoin lahkeiden sivuihin. Ei riitä. Olen suunnitellut, että seuraavaksi vetelen niihin ihan toimistorei´ittäjällä ilmastointireikiä ympäriinsä.
On se juuttaan juutas, jos en saa niitä hengittämään!

>Eve_Mantu Ti, 2011-12-13 10:43

Hei!

Kokeile ihan villakerrastoa välikerrokseen tai iholle. Kuulosta kuumalta, mutta luonnonkuituna toimiija hengittää. Iho pysyy lämpimänä ja kuivana. Vanhimmat vähän virttyneet ovat parhaimmat ja pehmeimmät päällä. Tähän keliin mulla vain ohuet villaiset pitkät kalsarit ja kevyttoppahousut ja yläosana ohut villapoolo ja jokasään ohuehko tuulitakki. Siis näillä tarkenen hyvin työmatkat, hikilenkille asti en ole päässyt vielä taaskaan pitkään aikaan. Huoh! Jos joululomalla aloittaisi, tai siis kun, tai sitku tai jotain... Eiku heti huomenna!

PS: Joululahjaksi itselleni ajattelin hommata silkkivillakerraston:)

>Mä vaan Ke, 2011-12-14 20:38

CoreText.? Ei ollut. Toimii.

>Neuvo Pe, 2012-01-06 11:05

2,5 vuotta lenkkeilyä teknisin vaattein kesät talvet, enkä vaihtaisi pois. En myöskään ole pettynyt juoksu- tai muihin harjoitustekstiileihin. Tärkeintä on pukeutua riittävän kevyesti. Seuraavaksi harkinnassa tekniset alushousut.

>Aktiivilenkkeilijä Pe, 2012-01-06 16:58

Vuosikymmeniä ulkoilleena olen koittanut vähän kaikenlaista vaatetusta ja tullut samoihin tuloksiin. Kaikki kalvovaatteet ovat olleet inhottavia päällä, mutta huonossa kelissä silti riittämättömiä. Retkeillessä "tavalliset" retkeilykankaat, villa ja oikeat sadevaatteet hakkaavat kaikki kalvot 100-0 hengittävyydessä, vedenpitävyydessä, kestävyydessä ja kuivumisessa.

Lenkkeillessä samoin, riittävän kevyt ja hengittävä vaate toimii lähes säällä kun säällä, päälle voi vetää aina uuden vettä hylkivän kerroksen jos sää oikeen hurjaksi menee. Esimerkiksi R-collectionin anorakki toimii suunnilleen kaikessa mitä pihalla voi tehdä, kunhan säätää takin alla olevat paidat touhun mukaan. Ja kestää vuosikymmeniä, kalvovaatteet ovat rikki, tukossa ja pilalla vähintään vuodessa parissa. Kertakäyttö- ja kerskakulutuksen syntejä.

>Ulkoilija La, 2012-01-21 13:44

lisää kommentti

maatuskan mitoissa

Eve Mantu on maatuskan mitoissa

Repaleinen ryhdistäytymishanke alkoi, kun Eve Mantu mittasi vyötärönsä. 100 cm. Oppisikohan sitä liikkumaan ja syömään? Äläkä sinä karkkipussi huutele mitään siellä! Hys!

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä