KIINA TATTOO!

Julkaistu La, 14/03/2009 - 12:55
  • Hinni Aarninsalo (Kuva: Tomi Mikola)
  • Kiinalaisen tatuointikulttuurin suurin ongelma tana paivana tuntuukin olevan hallituksen kiinnostuksen puute tatuointikulttuuria kohtaan. Siksipa turvallisuutta ja puhtautta ei valvota lainkaan.

Tatuointiliikkeen nuorimies on kyykistynyt kauppansa ulkopuolelle odottelemaan asiakkaita. Kun astun sisään hän nousee nopeasti esittelemaan suurta kansiota, jonka ensimmaisella sivulla on liuta erilaisia Mao-tatuointeja. En halua sellaista.

Olen Etelä-Kiinan Xishuangbannassa, Laoksen ja Burman rajalla sijaitsevalla alueella, jota asuttaa Han-kiinalaisten lisaksi 14 eri vahemmistoryhmaa. Alue tunnetaan tatuoinneistaan, joiden teko on kuulunut iatajat joihinkin kiinalaisiin alkuperaiskulttuureihin, erityisesti Dai ja Dulong –kansojen perinteisiin. Etenkin Dulong-naiset ovat kuuluisia nayttavista kasvotatuoinneistaan, joiden tarkoituksena oli aluperin tehda heistä epähaluttavia miehille, jotka ryöväsivät heitä vaimoikseen.

Myos tatuointien paheksumisella on Kiinassa pitka historia

Se juontaa juurensa niinkin pitkalle, kuin moraalifilosofi Konfutsen (551-479 eaa.) aikaan. Hän opetti, että ihmisen vartalo on pyha lahja, jota ei ole syyta muokata.

Kulttuurivallankumouksen aikaan 60-70-luvuilla Kiinan Kommunistinen puolue tuomitsi jyrkasti tatuoinnit, koska ne olivat paheellisia ja tunnettiin merkkinä rikollisuudesta.

Kiinan hallinnollisella puolella 60-luvun mentalitetti säilyy tiukassa edelleenkin. Valtion viroissa tai armeijan henkilokunnalla ei kuulemma suvaita tatuointeja. Myos useat yritykset ylläpitävät samaa linjaa. Pekingin olympialaisten avajaisseremoniaankaan ei hyväksytty töihin tatuoituja henkilöitä.

Olen matkannut halki Kiinan, pohjoisesta etelaan

Tälla reissulla tatuoinnit ovat olleet harvassa. Sen sijaan Kiinan itäosan ja etelän suurissa, turistirikkaissa ja populaarikulttuuria elävissa kaupungeissa tatuointikulttuuri on jo viimeiset kymmenen vuotta ollut nousussa.

Tatuointien suosiota kiihdytti mm. kielletty TV-sarja Pako, joka esityskiellosta huolimatta saavutti Kiinassa jättisuosion. Myos Pekingin olympialaiset kirvottivat monet isänmaan ystavat tatuoimaan olympiarenkaat ja Pekingin olympialaisten logon itseensa. Mitas hallitus siihen sanoo?

Kiinalaisen tatuointikulttuurin suurin ongelma tänä päivänä tuntuukin olevan hallituksen kiinnostuksen puute tatuointikulttuuria kohtaan. Siksipä turvallisuutta ja puhtautta ei valvota lainkaan. China assosiation of professional tattooists on kaynyt keskusteluja hallituksen kanssa, jotta se suhtautuisi suopeammin tatuointeihin. Kiinassa kun kaikki sujuu melkoisesti mukavammin, jos asialla on hallituksen tuki takanaan.

Samaan aikaan kun Dulong-naisten kasvotatuointi -perinne kuolee hiljalleen, noin 100 kilometrin paassa syntyy uutta tatuointikulttuuria. Xishuangbannalaisen tatuointiputiikin nuorimies on iloisen tietamaton tatuointien historiasta kotimaassaan. Hän ei ole kuullutkaan, ettei hänen elinkeinoaan olisi aikanaan hyvaksytty Kiinassa.

Niinpa jatkuu iloinen Mao-tatuointien esittely. Puhemies Mao kaantyisi mausoleumissaan jos tietaisi.

Hinni Aarninsalo

  • hinni-aarninsalo-fact.jpg (Kuva: )

    Hinni Aarninsalo on freelancetoimittaja, joka rakastaa erityisesti matkustamista ja uusia maailmoja ja siksi aikookin keskittyä niihin lähitulevaisuudessa.