Streisand effect

Julkaistu Ke, 01/04/2009 - 11:55
  • JP Pulkkinen (Kuva: )
  • Tunnetteko käsitteen Streisand effect? Sillä tarkoitetaan internet-ilmiötä, jossa joku haluaa estää tietyn asian leviämisen, mutta saa aikaan päinvastaisen tuloksen.

Diiva Barbra Streisand haastoi valokuvaaja Kenneth Adelmanin oikeuteen. Adelman oli ottanut 12 tuhatta ilmakuvaa Kalifornian rannikosta, kuvat olivat esillä, joukossa oli Streisandin talo ja oikeusjutun motiivina yksityisyys. Arvaatte miten kävi. Sadattuhannet klikkautuivat katsomaan Streisandin taloa. No can do.

Juttu tuo mieleeni tuoreemman asian, eduskunnan puhemiehen Niinistön vastavihityn puolison Jenni Haukion reaktion äkilliseen julkisuuteensa. Hän haluaisi olla yksityishenkilö, mutta koskapa hän on huippupoliitikon nuori vaimo, hän on julkisuudessa, eli kaikkialla. No can do.

Ymmärrän miltä Jennistä tuntuu. Olo on kuin Real Madridin, Manchester Unitedin tai Aston Villan puolustajilla. Minne tahansa kääntyykin, Steven Gerrard on siellä. (Futistodellisuuden ulkopuolisille tiedoksi: Liverpool kaatoi kapteeninsa johdolla em. joukkueet viikon sisällä yhteismaalein 13-1.) Koen itse saman tunteen, kun vastassa on alle 30-vuotiaita futaajia. No can do.

En tiedä voiko tätä ongelmaa ihan luontevati soveltaa katolisen maailman päämiehen paavin toimintaan, mutta tehdäänpä nyt sekin. Benedictus XVI sanoi Afrikan-reissunsa yhteydessä, että kondomit eivät ratkaise AIDS-ongelmaa, ne ennemminkin pahentavat sitä. Turvallisinta olisi tukeutua kirkon perinteisiin oppeihin ja pidättäytyä seksistä. (Toki paavin asia oli monisyisempi. Media-aforismiksi muovattuna se jyrkentyi näin absurdiksi.) Kulttuuripiirimme enemmän tai vähemmän maallistuneet osat ottivat lausunnon vastaan kuin Streisand-efektin, ivaten ja pilkaten. No can do.

Paavi on paitsi yhden kirkon päämies myös julkkis, ihan niin kuin Madonna, joka nappasi imagonsa ensimmäiset vaihtokehykset samasta mytologiasta. Paavi toisti Afrikassa kirkon oppeja, ja niiden mukaan taivas ja helvetti ovat ihan todellisia juttuja. Madonna tulee tänne kesällä esittelemään oppejaan, eli nykyistä konseptiaan. Hän tajusi jo kauan sitten sen, mitä Barbra Streisand ei ole tajunnut: jos julkisuudelle asettaa esteen, kaikki kiertävät sen.

Madonnan musiikki on aina ollut mitätöntä, mutta sillä ei ole väliä, sillä hän tulee pakettina: seksiä, jumppaa, roolimalleja ja paljon työtä. Madonna myy meille tämänhetkisen ratkaisunsa kuolevaisuuden ongelmaan. Näette sen sitten Jätkäsaaressa, kun ilmatilakin on suljettu. Minne tahansa katsoo, siellä on Madonna. No can do.

Tekijä:
Tagit: