"Jos minä olisin nuorena digannut vanhempieni suosikkeja, kaverit olisivat pitäneet friikkinä"

Julkaistu Ke, 24/06/2009 - 11:55
  • JP Pulkkinen (Kuva: )
  • Luulin tekeväni tuoreennuttavan poikkeuksen ostamalla lipun Wilcon konserttiin, mutta kyllä Jeff Tweedykin on jo 42-vuotias.

Kun Pretendersien konsertin jälkeen listasin viime aikojen konserttielämyksiä, alkoi vaikuttaa siltä, että kuusikymppiset hallitsevat näyttämöäni – sillä poikkeuksella että yli seitsemänkymppinen Leonard Cohen kiilaa suvereenisti joukkoon. Chrissie Hynden ja Martin Chambersin mukana oli nuorempiakin miehiä, mutta eivät ne onneksi haitanneet. Kitaristi James Walbournen soittoa ihailin ja hämmästelin, mutta onneksi Hesarin Vesa Sirén kirjoitti, että hän soitti taitojensa ylärajoilla.

Samanaikaisesti kun Pretenders oli Kultsalla, AC/DC:tä ja 55-vuotiasta Angus Youngia ihmetteli Stadikalla 40 tuhatta kaikenikäistä ihmistä. Madonnan ikä on jo selvitetty tyhjentävästi, Metallican kaverit täyttävät viisikymmentä parin vuoden päästä. Luulin tekeväni tuoreennuttavan poikkeuksen ostamalla lipun Wilcon konserttiin, mutta kyllä Jeff Tweedykin on jo 42-vuotias. Valta on keski-ikäisillä ja vanhuksilla, he ovat ottaneet pääosan niin katsomossa kuin lavallakin – samalla tavalla kuin venäläiset tekivät stadissa ja Stadikalla MM-karsintamatsin aikaan.

Vaikuttaa perverssiltä. Jos minä olisin nuorena digannut vanhempieni suosikkeja, kaverit olisivat pitäneet friikkinä. Mutta ei siinä oikeastaan mitään outoa ole. Rock on tuore ilmiö, 50-luvun lopulla sen uskottiin häipyvän pikaisesti. Tuossa soundissa, asenteessa ja takovassa 4/4-biitissä oli kuitenkin kestäviä ominaisuuksia, jotka tuntuvat aineellistuvan vanhoissa rock-tähdissä. He ovat kirjaimellisesti fossiileja tai monumentteja. Tutkimisen arvoisia, kiveen hakattuja, kertomuksia meistä.

Jos kurkistaa hieman vanhempaa taidemuotoa, elokuvaa, niin huomaa, että ei tässä oikeastaan mitään outoa ole. Tähtien vanheneminen (varsinkaan miestähtien) ei ole ollut mikään ongelma, viisikymmenvuotias on aina sujuvasti esittänyt kolmenkymmenvuotiasta, uskottavuus on vain lisääntynyt. Heillä on kaikki rahat, he käyttäytyvät kuin kuninkaalliset ja imevät hapen ympäristöstään. Me sallimme sen, sillä heitä on rajallinen määrä. Miljoona ihmistä näkee uurteissa ja vuosirenkaissa toiveensa, pelkonsa ja uljautensa.
 

Tekijä:
Tagit: