Hirveet rätit ja kauhee musiikki

Julkaistu Ke, 28/01/2009 - 12:59
  • Leena Lehtolainen (Kuva: )
  • Kympin kärjessä ovat ainakin Carmen, Spartacus, Brahmsin Unkarilaiset tanssit, Cirque du Soleil, The Feeling Begins sekä mikä tahansa musiikki, jossa käytetään pan-huilua.

Istuin viime viikon Hartwall Areenalla seuraamassa taitoluistelun EM-kisoja. Vaikka taitoluistelu on urheilua, se on siitä harvinainen laji, että kilpailu suoritetaan musiikin tahdissa ja sen lisäksi puvut, meikit ja kampaukset ovat osa ohjelmakokonaisuutta. Musiikin tulkinta on yksi komponenttipisteiden osa-alueista.

Välillä taitoluistelumusiikki on silkkaa kidutusta korville. Olen jo vuosia kerännyt ystäväni Kaisan kanssa listaa musiikista, joka pitäisi kieltää luistelijoilta. Kympin kärjessä ovat ainakin Carmen, Spartacus, Brahmsin Unkarilaiset tanssit, Cirque du Soleil, The Feeling Begins sekä mikä tahansa musiikki, jossa käytetään pan-huilua. Hyvä musiikki voi pelastaa paljon ohjelmasta, kamala taas tuhoaa sen. Jos luistelija valitsee liian kulunutta musiikkia, hänen suorituksensakin näyttää helposti aiemmista ohjelmista leikatulta ja liimatulta. Kaikkein kamalinta on musiikin pätkiminen sattumanvaraisesti niin, että kokonaisuus rikkoutuu. Joskus persoonallinen musiikkivalinta voi olla hieman kyseenalaista. En tiennyt itkeäkö vai nauraa, kun itävaltalaisjäätanssijat Barbora Silja ja Dimitri Matsjuk käyttivät vapaatanssissaan Meat Loafin kappaletta I´d Do Anything for Love. Rohkea veto, mutta ei kovin onnistunut.

Taitoluistelupuvuissa löytyy koulukuntaeroja. Varsinkin jäätanssijoiden vaatteet liikkuvat usein liiallisen alastomuuden kieltävien sääntöjen rajamailla, ja välillä käy vahinkoja, kuten Venäjän Ekaterina Rublevalle, joka tahtomattaan vilautteli toista rintaansa pakollisessa tanssissa.. Yksin- ja parinaisluistelijoille sekä jäätanssin rytmitanssissa sallitut housut herättävät ristiriitaisia reaktioita. Joillekin ne sopivat, mutta esimerkiksi Ison-Britannian Jenna McCorkell saisi vaihtaa pukusuunnittelijaa. Kauniit nuoret miehet on joskus tällätty sellaisiin rätteihin, että itkettää. Hirveät rievut onnistuvat pilaamaan esteettisen kokonaisuuden niin, että siinä eivät auta edes neloshypyt.

Suomalaisnaisten tyylitajuun on viime vuosina voinut luottaa. Puvut, kampaukset ja meikit ovat kohdallaan. Taitoluisteluvaatteet seuraavat katumuotia, joskus jopa luovat sitä. Suomalaisluistelijoille täytyy antaa pluspisteitä myös musiikista. Vaikka Kiira Korven vapaaohjelmassa Kerkko Koskisen Agatha-levyn musiikkia oli yhdistelty radikaalisti, oli kokonaisuus moderni, omaperäinen ja urheilijalle sopiva. Ari-Pekka Nurmenkari taas turvasi vapaaluistelussaan Nightwishiin. Hyvä veto. Brittijäätanssipari Sinead ja John Kerr tanssivat vapaansa Musen Ruled by Secrecyn tahtiin, ja tulos oli paitsi yhtä aikaa koskettava, myös raikas. Tämän tyyppisiä musiikkivalintoja toivoisin taitoluistelukentille enemmän.

 

Leena Lehtolainen

  • Leena Lehtolainen (Kuva: )

    Olen kulttuurin suurkuluttaja, kirjanarkomaani ja musiikkiholisti. Itken mielelläni elokuvissa ja käyn niin oopperassa kuin punk-konserteissakin. Lempimusiikkiani ovat niin Ramones kuin Schubert, tai Sibelius ja Luonteri Surf. Kuvataiteesta en sinänsä ymmärrä mitään, mutta nautin niin Berninin veistoksista, van Goghin ekspressionismista kuin Ólafur Eliassonin valotaideteoksista. Lempikirjailijoita voisin luetella monta kymmentä. Vihaan lokerointia ja leimaamista, koetan pysyä avoimena uudelle.