Mitä meidän tulisi tietää Michael Jacksonista?

Julkaistu Ke, 22/07/2009 - 11:55
  • Maritta Kuula (Kuva: )
  • Michael Jackson oli mielenkiintoinen hahmo, joka herättää monenlaisia kysymyksiä – ihminen, jonka ongelmat ja omalaatuisuus heijastuvat konkreettisesti hänen kasvoillaan.

Jacksonin ja monen muun esiintyvän taitelijan kohdalla tulee miettineeksi, mitä kaikkea meidän on saatava tietää esiintyjistä. Onko supertähtien annettava itsensä luineen ja karvoineen nälkäisen massan nokittavaksi? Tulisiko meidän ajatella, että se ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön? Sananvapaus ja yksityisyyden suoja riitelevät keskenään.

Minun mielestäni jokaisen ihmisen tulisi voida hallita yksityisyytensä rajoja. Pop-tähdet eivät päätä verorahoistamme kuten poliitikot, joiden rehellisyyden ja suoraselkäisyyden tai niiden puutteen todisteena voi nähdä heidän käytöksensä vapaa-ajalla.

Silvio Berlusconi, Matti Vanhanen tai Ilkka Kanerva kertovat asenteistaan myös vapaa-ajanvietollaan ja heidän moraalistaan meidän on hyvä tietää, sillä he liikuttelevat rahojamme, mutta eikö riitä, että esiintyjät antavat meille taiteensa? Onko meidän saatava tietää kaikki myös heidän yksityisyydestään Asia ei tietenkään ole ihan yksinkertainen ja rivit eivät riitä asian selvittämiseksi tässä yhteydessä.

Yksityisyyden verho

Ajoittain tuntuu siltä, että lehdistö on ottanut oikeudekseen halveksia niitä, niitä jotka sen käytettäviksi antautuvat. Tasaisin välein sen hampaisiin joutuvat nekin, jotka sinne eivät halua. Haastateltavat näytetään ehdoin tahdoin huonossa valossa.

Välillä tapaa toimittajia, jotka unohtavat, että haastateltavat ovat ihmisiä siinä missä muutkin. He tuntuvat kokevan, että median ja esiintyjien vuorovaikutus- ja hyötysuhde antaa oikeuden kohdella haastateltavia jonkinlaisina käyttöesineinä.

Keltaisen median perustelut törkyjuttujen yhteydessä hämmentävät minua. Toimittajat sanovat kertovansa ihmisille vain asioista, jotka heitä kiinnostavat. Voiko suuren joukon uteliaisuus olla syy yhden ihmisen oikeuksien polkemiseen?

Maritta Kuula

  • Maritta Kuula (Kuva: )

    Maritta Kuula on pitkän linjan suomalainen lalulaja/lauluntekijä, jonka persoonallisia ja monitahoisia soololevyjä on kuultu jo vuodesta 1992. Kuulan musiikki on humoristista, ilkikurista ja joskus myös ihmisluonteen tummiin vesiin sukeltavaa. Kuula on piristävä väriläiskä suomalaisessa musiikissa.