Ruokotonta menoa

Julkaistu To, 19/02/2009 - 12:55
  • Päivi Istala (Kuva: YLEn kuvapalvelu)
  • Suomi on feminismin takapajula!

Nyt kun meillä Ylessäkin ammutaan Tulta munille! hämmentyneen ja palautteesta päätellen todella raivostuneen kuuntelijakunnan protesteista huolimatta, lienee syytä tarkastella, millä tavalla naissukupuoleen suhtaudutaan tässä feminismin takapajulassa.

Miten paljon ja mihin suuntaan median sallivuus venyy, mitä voidaan sanoa ja kirjoittaa ilman että minkäänlaisia boikotteja tai muita vastaliikkeitä syntyy? Ja jos joskus syntyisikin, voi erilaiset protestit näppärästi leimata vain tiukkapipofeministien huumorintajuttomuudeksi… Se on resepti, joka tepsii. Ja huumorintajuttomuuden leimaa on kartettava, hintaan mihin tahansa, sen tietää jokainen ilman telaketjujakin kulkeva naisasianainen, tuo onneton olio.

Armeija tai bordelli

Tämä tuli mieleen, kun luin Ilta-Sanomien viimeisintä urotekoa alalla, Tuomas Mannisen sommittelemaa juttukokonaisuutta Miehet inttiin, naiset ilotaloon (I-S 12.2.2009). Jutun taustana on lehden seksipuutekirjailijaksi nimittämän Timo Hännikäisen kirjassaan Ilman esittämä ehdotus kaikille 18-30-vuotiaille naisille. Se olisi miesten asevelvollisuuden kaltainen pakollinen naisten suorittama seksipalvelusaika valtion ylläpitämissä bordelleissa. Tästä olisi apua miehille, jotka joutuvat elämään ilman seksiä. Ylenemistäkin seksipalvelusalalla voisi Hännikäisen mukaan olla: bordelliemäntä olisi kuten upseeri armeijassa. Naisreservi ulottuisi 40:een ikävuoteen, ja nostoväkeä olisivat ”ehkä 50-vuotiaat”. Ilta-Sanomat on koristanut juttunsa kuvin ja tekstein. Taisteluvarustuksessa oleva miessotilas suorittaa ”MAAN puolustusta” ja vähäpukeinen nainen sängyllä sääret pystyssä puolestaan ”MAATEN puolustusta”. Varmemmaksi vakuudeksi mukaan on haastettu prof. Jaakko Hämeen-Anttila, joka todistaa, että jo sumereilla oli bordelleja. Miesasiamiehet Pasi Malmi ja Henry Laasanen sentään tyrmäävät ehdotuksen.Laasanen tosin edellyttäisi yhteiskunnan ilmapiirin muutosta, jolloin bordellipalveluksesta ”pitäisi tulla normaali auttamisen tapa, joka koettaisiin hyväksi ja miehiä kohtaan empaattiseksi”.

Pojat...

Hohhoijaa, kuinka kauan tämä ”pojat ovat poikia” jatkuu? Tämä että toimitusten pöytien ääressä hohotetaan kokoon rasvaa tiukkuvia navanalusideoita, jotka sitten myös toteutetaan, MAATA tai MAATEN puolustaen… Ajatella että maailma on näille infantiileille ”ajattelijoille”olemassa vain MINUN tarpeitteni tyydytystä varten. Ihan heti mulle kaikki nyt, seksi kun on ”perustavanlaatuinen ihmisoikeus, jota kuuluu saada aina, kun sitä haluaa…”(Ulla Appelsin ampui jutun alas I-S 14.2.Miks mä en saa?) Ihan totta, kirjassaan Hännikäinen kertoo, että hänen kaltaisensa seksuaalisesti syrjäytyneet miehet muodostavat yhteiskunnassamme vakavan kansanterveydellisen ongelman ja että sosiaali- ja terveysministeriön olisi syytä tutkia asiaa.

Päätän tämän kirjoitukseni lainaamalla Timo Hännikäisen naiskäsitystä. Siitä ehkä saa jonkinlaista ymmärrystä siitä, miten tämä 3-kymppinen arvottaa naisia, tai siis ei arvota: ”…miksi naisia ylipäänsä päästetään yliopistoon? Kuinka yksikään noista olennoista voisi ymmärtää mitään olennaista filosofiasta, kirjallisuudesta, historiasta, teologiasta tai luonnontieteistä?- - - Kenties on hyvä, että on perustettu naistutkimuksen kaltaisia puolitieteellisiä ompeluseuroja, joihin tytöt voidaan ohjata pois vakavamman tutkimuksen jaloista.”

Tuli selväksi. m.o.t.

Päivi Istala

  • Päivi Istala (Kuva: YLEn kuvapalvelu)

    Kuulun ihan reippaasti suuriin ikäluokkiin, noihin kaikesta syyllistettyihin. "Meillä on leveät hartiat, kyllä me kestämme," lausahti asiasta kerran muuan kohtalotoveri. Puhetta minulla riittää erinäisten tuntien tarpeiksi, enkä jätä tilaisuutta käyttämättä, jos asiaa on. Elämässäni on aina ollut teatteria ja kirjallisuutta, ja osallistuminen erilaisiin yhteiskunnallisiin rientoihin houkuttaa minua edelleenkin. Aikuisen tyttären äitinä olo on antoisaa, mutta vaativaa. Opettelen luopumisen taitoa...