Leisure Suit Larry teki minusta paremman ihmisen

Julkaistu La, 13/12/2008 - 12:54
  • Samuli Sulamäki (Kuva: )
  • Ilman tietopelejä minusta olisi voinut tulla vaikka epäsosiaalinen hylkiö tai Turmiolan Tommi.

Olen parempi ihminen, koska olen pelannut lähes koko ikäni paljon tietokonepelejä. En parempi ihminen kuin sinä, mutta parempi ihminen kuin olisin ilman tietokonepelejä.

Ilman tietopelejä minusta olisi voinut tulla vaikka epäsosiaalinen hylkiö tai Turmiolan Tommi. Rillipäisenä, kömpelönä hikarina minusta olisi helposti voinut tulla vaikka koulukiusattu. Kiitos kuitenkin edistyksellisille vanhemmilleni, minulla oli upea VGA-näyttöinen, 20 megan kovalevyllä ja 286-prosessorilla varustettu super-PC. Ja pelejä! Sellaisia jännittäviä murhamysteerejä kuten Laura Bow 1 - The Colonels Bequest tai tajunnanräjäyttäviä avaruusseikkailuja kuten Zak McKracken and the Alien Mindbenders.

Pelit olivat nimittäin kova juttu myös luokkatovereideni ja pihapiirin muiden lasten mielestä. Uudessa naapurustossa ei mennyt montaa päivää, kun ovikello soi ja ennestään tuntemattomat naapurinpojat ryntäsivät huoneeseeni pelaamaan. (Terveisiä vaan Mikalle!) Vaikka vain yksi pystyi istumaan koneella, pelejä pelattiin ja ongelmia ratkottiin yhdessä. Nykyjään taas online-pelit ovat laajentaneet ystäväpiiriäni vieläkin rajattomammin. Kun neljä vuotta taistelee ja chattailee illat ja viikonloput samojen ihmisten kanssa Azerothissa, voi jossain vaiheessa jo alkaa kutsua toisia pelaajia ystävikseen.

Paitsi että tietokonepelit ovat kasvattaneet ystäväpiiriäni, ne ovat opettaneet minulle myös englantia. Varsinkaan aikana jolloin pelejä ei ollut kuin englanniksi, oli pakko oppia kieltä, jos mieli pelata. Kun ala-asteella alkoi englannin alkeiden opiskelu, osasin jo kirjoittaa Larry Lafferille monimutkaisia sanallisia ohjeita kuten ”give whiskey to drunk” ja ”buy condoms”. Sanavaraston lisäksi pelit ovat laajentaneet maailmankuvaani jo hyvin varhain.

Alkeelliset ATK-taitonikin kehittyivät tietokonepelien ansiosta. Auvoisina DOS-aikoina tietokoneen käyttöjärjestelmän käynnistyslevykkeet piti optimoida eri pelejä varten. Miten suvereenisti olenkaan ohjelmoinut AUTOEXEC.BAT- ja CONFIG.SYS-tiedostoja samalla kun koulun ATK-opettaja opetti muille valinnaisen ATK:n opiskelijoille miten cee ja kaksoispiste kirjoitetaan. Voi niitä aikoja.

Pelaamista en ole lopettanut aikuisiälläkään, päinvastoin, pelaaminen on vain yltynyt. Kun välillä palkastakin jää ylimääräistä rahaa, olen kauaskantoisesti sijoittanut sitä pelikonsoleihin, lautapeleihin ja online-pelien kuukausimaksuihin. Siskoni lapsille voin olla nyt vaikka se mahtava kummisetä, jonka luona voi pelata Simsiä tai pomppia tanssimatolla. Ystävilleni voin olla bileiden iloinen isäntä, jonka luona saa taistella verissä päin vaikka Mario Kart –mestaruudesta tai näin pikkujoulukautena SingStar-laulutähteydestä. Ja puolisolleni voin olla hyvää peliseuraa!