Sam & Max pelastavat lamalta!

Julkaistu La, 07/02/2009 - 12:55
  • Samuli Sulamäki (Kuva: )
  • Eye of the Beholder käänsi fantasiamaailman värikkään kolmiulotteiseksi, Alone in the Dark toi kauhun kotikoneelle ja Sam & Max puhuivat oikeasti ääneen lähtiessään tien päälle. Hyviä aikoja.

Muistatko vielä mitä pelejä pelasit, kun edellinen lama ja taantuma kaatoivat suomalaisfirmoja kuin Ilkka Kanerva naisia?

Kansainvälisen talouden taantuma tarjoaa oivan aasinsillan kaikenlaiselle 90-luvun alun muistelolle. Kaikkea, mitä Suomessa tuolloin tapahtui, tutkitaan kuin opaskirjaa, jonka avulla tulevaisuuden käänteet voidaan selvittää. Mitä tapahtui silloin, tapahtuu myös nyt, huolimatta siitä että maailma on nyt hyvin erilainen paikka.

Omaan mieleeni 90-luvun alku tuo ehkä yllättäen paljon hyviä muistoja mm. neonvärien himmenemisestä, Achtung Babysta ja tietokonepeleistä. Minä nimittäin muistan 90-luvun alun myös siitä, että silloin tehtiin maailman parhaat pelit.

90-luvun alussa pelikehitys meni eteenpäin päätähuimaavaa vauhtia: Tallennustilaa oli rajattomasti, kun PC:n kovalevylle mahtui kymmeniä megatavuja. Sound Blaster soitti sinfonista 16-bittimusiikkia. VGA-näytöt hehkuivat kaikissa 256:ssa värissä.

Eye of the Beholder käänsi fantasiamaailman värikkään kolmiulotteiseksi, Alone in the Dark toi kauhun kotikoneelle ja Sam & Max puhuivat oikeasti ääneen lähtiessään tien päälle. Hyviä aikoja.

Jos otetaan nuo hyvät ajat freudilaisen suurennuslasin alle, mitä voimmekaan oppia tulevaisuuden pelaamisesta? Kun seuraava taantuma iskee 15 vuoden päästä, mitä silloiset pelaajat muistelevat vuodesta 2009?

Lama ei tappanut luovuutta, eikä tuhonnut ihmisten halua viihtyä. Nytkin talous on kuralla kuin taloustoimittajien vatsa, mutta peliala pullistelee jopa lapsekkaan optimistisesti. Irtisanotuilla ihmisillä on enemmän aikaa roikkua netissä ja pelata vaikka ilmaisia verkkopelejä!

Hyvät ideatkin kestävät isältä pojalle ja taantumasta toiseen kuin Panu-tyttö. Alone in the Dark sai viime vuonna epävirallisen vitososansa ja Sam & Max puhuvat edelleenkin Telltale Gamesin uudehkossa, hupaisassa pelisarjassa. Ehkä pian pelaamme Wiimotella neliulotteista Eye of the Beholderia? Tai jotain...