Fallout ja zen: Itsehoito-opas huonon pelin ostaneelle

Julkaistu La, 10/01/2009 - 12:55
  • Samuli Sulamäki (Kuva: )
  • Koska jokaisen kakka voi olla vähintäänkin lannoitetta jonkun toisen ruusuille, tiedän että ei ole olemassa absoluuttisen huonoja pelejä.

Huonon pelin ostaminen on kuin huono baari-ilta: Rahaa kuluu. Aikaa kuluu. Tutustuminen on hidasta. Pikku kopelointi antaa lupauksen hauskasta illasta. Viet pelin kotiisi, jossa availet malttamattomana kääreitä. Aamulla on kuitenkin morkkis ja päätäkin särkee pikkutunneille valvomisesta.

Jokainen joka ostaa tietokone- tai konsolipelejä, on joskus tuhlannut 50-70 euroaan huonoon peliin. Itse olen tehnyt sen niin monta kertaa, että jutun otsikkoa varten oli kunnolla varaa valita ja päädyin raflaavimpaan.

Seuraavat viisi ohjetta olkoon oma päänavaukseni itsehoito-oppaiden maailmassa, jossa jokainen ongelma ratkeaa googlettamalla.

Koska jokaisen kakka voi olla vähintäänkin lannoitetta jonkun toisen ruusuille, tiedän että ei ole olemassa absoluuttisen huonoja pelejä. Käytän huonosta pelistä siitä syystä termiä virhearvio, siinä on mukava konsulttimainen tuulahdus. Esimerkiksi sen sijaan että sanoisin: ”Fallout: Brotherhood of Steel oli huonoin ikinä ostamani peli”, sanonkin: ”Fallout: Brotherhood of Steelin ostaminen oli virhearvio”. Nyt ohjeisiin.

Ohje 1: Anna toinen mahdollisuus

Jokainen peli ansaitsee toisen mahdollisuuden. No ei ihan jokainen, mutta melkein. Se on kristillistä. Pelaaminen tuskin on kristillistä, vaikka sellaisiakin pelejä varmasti on. Avaa toisella kerralla myös ohjekirja, se voi parantaa pelikokemusta.

Ohje 2: Kokeile päästä siitä eroon

Onneksi olkoon, kalliilla rahalla ostamasi multimediaviihde on muuttunut lähes arvottomaksi ongelmajätteeksi heti kun viet sen kotiisi ja avaat paketin. Vie peli divariin ja huomaat, että siellä pelisi kaimat jo odottavatkin.

Ohje 3: Säilö aarteesi ja virhearviosi

Säilö virhearviosi hyvien pelien joukkoon siinä toivossa, että vuosia myöhemmin niihin olisi tarttunut jotain ominaisuuksia hyvistä peleistä. Ehkä siinä ajassa oletkin kasvanut ihmisenä arvostamaan vanhaa virhearviotasi uudella tavalla. Tai ehkä ystäväsi selailee pelihyllyäsi, lainaa epähuomiossa virhearvion eikä sinun koskaan tarvitse pyytää sitä takaisin. Mikään näistä kolmesta ei kuitenkaan koskaan tapahdu.

Ohje 4: Ulkoista syyllisyydentunne

Muista aina, että ostit huonon pelin vain siksi, ettet ollut päässyt kokeilemaan sitä etukäteen. Kaupoissa hengitysilmaan sekoitetaan arvostelukykyä alentavaa kaasua. Keskustelupalstoilla ihmiset ovat vain pahansuopia ja kehuvat huonoja pelejä silkkaa ilkeyttään.

Ohje 5: Odota

Kun tarpeeksi kauan odottaa, tietokoneet uudistuvat niin paljon, etteivät vanhat pelisi tai virhearviosi enää edes toimi niissä. Ongelma ratkeaa kuin itsestään!