Vuoden odotetuin pelipäivitys on täällä – lue arvostelu!

Julkaistu La, 30/05/2009 - 11:55
  • Samuli Sulamäki (Kuva: )
  • Pelaajasiskot ja –veljet tätä on odotettu.

Maailman suosituin massiivimonipelajaaofflineroolipeli Outside (suom: Ulko) on saanut uusimman päivityksensä ja vieläpä hienosti etuajassa. Ulkon tai Ulon tuorein versio k.esä.2.00.9 on tiettävästi asennettu peliservereille hieman  geovyöhykkeestä riippuen viikko, pari sitten.

Itse olen testaillut tätä päivitystä vasta reilun viikon, mutta aika lupaavalta paketilta vaikuttaa.

Grafiikka

K.evät-päivitykseen verrattuna k.esän näyttävin muutos on ehdottomasti pelin grafiikoissa. Color- ja brightness-säätimet on todellakin väännetty tappiin. K.evät-päivityksen mukana tulleiden lehdensilmujen ja kasvinnyssien kokoa on kasvatettu runsaasti. Brightness-säädöt ovat välillä jopa liiankin tehokkaita, sillä aika ajoin peliä on vaikea seurata ilman silmäsuojaimia.

Sääengine

Viime vuoden k.esä-päivityksen sääengine bugitti sen verran paljon, että tämänvuotisesta en vielä paljon uskalla näin lyhyen testaamisen jälkeen spekuloida. Pikatestauksen perusteella lähes kaikki sääilmiöt ovat käytössä, mutta niiden frekvenssiä ja balanssia ei pääse etukäteen tutkailemaan. Siitä miinuksia.

Hahmon muokkaus

Hahmonmuokkausta varten on k.esässä mukana jälleen edellisestä versiosta tuttu Biitsi-editori, jossa pelihahmon ihonväriä voi muokata kuulaanvalkoisesta kahvipavun tai ravunpunaisen suuntaan. Ihonvärin kanssa nysvääminen on kuitenkin sen verran hienovarainen prosessi, että sitä voisi helposti pitää omana minipelinään. Editorin tottumattomille käyttäjille voi myös tulla yllätyksenä se, että siitä puuttuu reset-toiminto, jos valittu ravunpunainen ihonväri ei miellytäkään.

Päivityksen mukana tulee myös liuta uusia varusteita, kuten säänkestävyyttä tai pelihahmon vetovoimaa kasvattavia vaatteita. Liekö bugi, mutta muutamat +vetovoima-vaatteisiin pukeutuneet ovat raportoineet Biitsi-editorin ihonvärinmuokkauksen jääneen päälle Biitsi-alueelta poistuttaessa.

Uudet minipelit

Uusia minipelejä on mukana jälleen tusinoittain, ja monet ovat tuttuja edellisistä k.esä-päivityksistä.

Omia suosikkejani ovat ehdottomasti aivan tuore Jopoilu-minipeli, jonka avulla voi parantaa pelihahmonsa kunto-ominaisuuksia ja lisäksi sitä voi käyttää paikasta toiseen liikkumiseen Kävelyn tai Raitiovaunun sijasta. Periaatteessa Jopoilu muistuttaa hyvin paljon Pyöräily-minipeliä, paitsi että käsisäätimiä vähentämällä pelikokemuksesta on saatu paljon virtaviivaisempaa.

Toinen oma suosikkini on Grillaus-ruoanlaittopeli. Aloittelijat voivat valmistaa Grillauksen avulla hauskoja mustia makkaroita, joiden maku on vähintäänkin kyseenalainen. Minipeliin on kuitenkin saatavissa lukuisia oppaita, joiden avulla voi monipuolistaa ateriavalikoimaansa ja parantaa taitojaan.

Uudet vastustajat

Edellisten k.esä-päivitysten pelaajat tuntevat uuden päivityksen vastustajat jo entuudestaan, sillä mitään kovin mielikuvituksellisia uutuuksia eivät pelinkehittäjät ole lisänneet, vaan naftaliinista on kaivettu liuta tuttuja vastustajia pienistä ja ärsyttävistä Hyönteisistä, kaupunkien Känniördääjiin.

Mikäs siinä, kyllähän vanhoistakin vastusta yhä on, mutta olisiko joaika keksiä peliin uusiakin hirviöitä?

Yhteenveto

+ näyttävä grafiikka
+ runsaasti uusia minipelejä

- ei uusia hirviöitä
- ei VIELÄKÄÄN parannuksia peruspelin puutteisiin

Arvosana: 9/10

K.es.ä.2.00.9-versio on niin laaja päivitys, että tämä lyhyt arvostelu ei millään riitä kattamaan kaikkia uusia toiminnallisuuksia, joten olisi mieluista jos voisitte kirjoittaa omia kokemuksianne vaikka tämän artikkelin kommentteihin.

Tagit: