ETNO IS HAPPENING! - Vihdoinkin!

ETNO IS HAPPENING! - Vihdoinkin!

Ajankohtaista - Ma 25.1.2010, klo 11.34 - Toimittaja: Tiina Laitinen

406
tykkää tästä

Etno is happening sarjassa esiintyy mm. J. Karjalainen Paratiisin pojat -kokoonpanossaEtno is happening sarjassa esiintyy mm. J. Karjalainen Paratiisin pojat -kokoonpanossaKansanmusiikki elää nyt nousukautta, vaikka sitä ei ehkä hevillä huomaa.  Sen imagoon kun ei kuulu saatikka näy suuria superlatiivejä, Idols-meininkiä, eikä rekoittain oheisrekvisiittaa. Kuitenkin monet suomalaiset kansanmusiikkiyhtyeet kiertävät ulkomailla, kuten mm. Maria Kalaniemi, Sväng, Kimmo Pohjonen, Frigg, jouhiorkesteri, Hyberborea, Nordik Tree. ..
Kotimaassa tunnettuja ovat esimerkiksi Paratiisinpojat (J.Karjalainen & Veli-Matti Järvenpää) . Heidän lauluihinsa on helppo hypätä mukaan: kukapa ei tuntisi vaikkapa ”Piupali paupali”-laulua?

Kansanmusiikissa yleisö ja esiintyjä ovat tasavertaista joukkoa. Esittäminen ja kokeminen limittyvät. Raja-aitaa yleisön ja muusikoiden välillä ei ole. Huomaamatta alkaa jalka taputtaa lattiaa, kädet tavoittelevat rytmiä, suupielet nousevat ylöspäin.  Musiikki kuulostaa jotenkin tutulta.  Kohta löydät itsesi tanssimasta, naurat. Nukahtaessasi vielä hyräilet kertosäettä. 
Meissä suomalaisissa on vielä jossain hermosolun nurkassa pieni palanen kansanrunoutta, sen musiikin rytmiä, lohdutusta, iloa. Siksi se tuntuu jotenkin tutulta ja pulppuaa sisältä.

Tämän päivän kansanmusiikki ei ole pelkästään kanteletta, jouhikkoa tai 2-rivistä haitaria, vaan uudet ammattimaiset musiikintekijät ovat päivittäneet sitä tälle vuosituhannelle. Kuuntele vaikka Suden aika naislaulajien koskettavan kauniita sovituksia Kantelettaren lauluista. Koe huuliharppukvartetti Sväng: se on jotain käsittämätöntä ja sitten vielä Markku Lepistö: hänen haitari soi haikean urbaanisti ja hurmaavasti Maria Kalaniemen lailla.

 Päivitä sinäkin kokemuksesi kansanmusiikista. Tapahtumia on joka puolella ja koko ajan. Ajantasaisia tapahtumatietoja löytyy mm. www.kansanmusiikki.fi.

Ja nyt kansanmusiikkia näet myös YLE Teemalta. Etno is happening -sarja alkaa perjantaina 29.1.2010.  Sulkeudu kansanmusiikin suosioon!
yle.fi/etnoishappening.fi

Lisää artisteista:J. KarjalainenMaria Kalaniemi

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä