Mikko Lankinen: Rautalankamusiikillakin voi elää

Mikko Lankinen: Rautalankamusiikillakin voi elää

Ajankohtaista - Ma 28.2.2011, klo 11.28

Laika & The CosmonautsLaika & The Cosmonauts

Tälle sivulle liitetyn mediatiedoston esittäminen vaatii Adobe Flash Playerin.

247
tykkää tästä

Vaikka rautalankamusiikki on Suomessa marginaalia, voi silläkin tulla toimeen. Muutama vuosi sitten lopettaneen Laika & The Cosmonautsin kitaristi Mikko Lankinen sanoo, että parhaimmillaan orkesteri teki useita satoja keikkoja vuodessa, jolloin musiikilla pärjäsi. Bändi keikkaili ahkerasti myös ulkomailla.

Tietylle piirille rautalanka-musiikki on varsin omaa ja pidettyä, mutta ison yleisön suosikiksi instrumentaalimusiikki ei ole yltänyt. ”Eihän kitararock-instrumentaali oo missään todella suosittua, mutta sitten kun menee isommille vesille, sitä kalaa on paljon. Keikkaa on, kun menee tarpeeksi isoihin paikkoihin”, Mikko Lankinen sanoo.

Suuria rikkauksia rautalankamusiikilla ei kuitenkaan kannata hamuta. ”Tuskin kukaan on ryhtynyt tähän puuhaan saavuttaakseen jotain mammonaa. Kyllä se tunnelma hyvästä keikasta palkitsee aina.”

Vaikka rautalanka on kotoisin Kaliforniasta, surf-musiikki sopii näinä päivinä kaikkialle. Enää ei tarvita vettä tai urheilua ympärille, Lankinen huomauttaa. ”Me ollaan esimerkiksi soitettu Madridissa surf-festivaaleilla, eli keskellä sisämaata. Jengi oli ihan pähkinöinä. Tärkeetä on musiikki ja tunnelma.”

Omaperäiselle musiikille on tilaa aina

Laika & The Cosmonauts päätti laittaa pillit pusiin 20 vuoden uran jälkeen vuonna 2008. Suurta dramatiikkaa bändin lopettamispäätöksen takana ei ollut. ”Aikansa kutakin. Loputonta matkustelua ja pientä puuhastelua, kaikille tuli muita ambitioita. Perhettä ja muutakin oli. Kun kukoistettiin vielä, niin tehtiin tilinpäätös”, Mikko Lankinen toteaa.

Lankinen uskoo, että suomalaisella rautalangalla voi edelleen lähteä maailmalle, kunhan musiikki on riittävän omaperäistä. ”Kaikelle musiikille, joka on tarpeeksi omanlaista ja jolla on sanottavaa, on tilaa. Liian paljon ihmiset vaan sokeasti kopioivat toisiaan.”

Lankinen sanoo, että iän myötä turha hötkyily on karissut ja kitaristi voi keskittyä olennaiseen eli kokonaisuuteen. ”Voi jo antaa itselle anteeksi teknisellä puolella. Ei jaksa olla enää niin ankara.”

Nykyään Lankinen keikkailee aika ajoin the Potatoes-yhtyeessä. Välillä miehellä on käynnissä myös pientä teatteri- ja studiohommaa. ”Pääasiassa soitan  kotona lapsen kanssa ja se on kivaa.”

Mikko Lankinen vieraili Yle Radio Suomen rautalankamusiikin illassa helmikuussa 2011.

Lisää artisteista:Mikko Lankinen

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä