Tuure Kilpeläinen puhuu juurevan suomalaisen musiikin puolesta

Tuure Kilpeläinen puhuu juurevan suomalaisen musiikin puolesta

Ajankohtaista - Pe 4.3.2011, klo 11.18

Areena-sisällön näkyminen vaatii Javascriptin päälläolon sekä Flash-liitännäisen

Areena linkki: http://areena.yle.fi/audio/1299070573691

299
tykkää tästä

Vaikka Tuure Kilpeläinen jo nykyisin myöntää soittavansa Kaihon karavaanin kanssa ”uutta iskusävelmää”, ei iskelmä-sana heti sopinut entisen rokkijätkän suuhun. Varhaisimmat musiikkimuistot ovat isän stereoissa soineet Elvis ja the Beatles ja jo pikkupoikana Tuure Kilpeläinen alkoi etsiä itselleen mieluisaa musiikkia Rock-radiosta. ”Mä oon tätä sormi pausella sukupolvea, nauhoitin radiosta kaikkea mahdollista.”

Tuure Kilpeläinen kertoo, että palo musiikin pariin oli olemassa hyvin varhain, vaikkei musiikin tekemiseen kotona kummoisemmin kannustettukaan. Kummisedän kiraraa piti hieman näpelöidä, vaikka se tuntui ”melkein liian kiehtovalta ja vähän kielletyltäkin”.

Teini-iässä Tuure Kilpeläinen alkoi miettiä musiikkia aivan uudella roihulla. 14-vuotiaana hän hankki itselleen basson. Instrumentti valikoitui juuri bassoksi, sillä kaverilla oli jo kitara. Nuori Tuure Kilpeläinen alkoi myös laulaa ja tehdä biisejä saman tien. ”Lähestymistapa soittimeen oli tietyllä lailla intiaanimainen, eli tapailin omia biisejä heti. Mä en oo koskaan opiskellut musiikin teoriaa, en osaa lukea tai kirjoittaa nuotteja.”

Musiikki säilyi pitkään Kilpeläiselle hauskana ja vähän kiellettynäkin harrastuksena, jonka takia esimerkiksi lintsattiin porukalla matematiikan tunneilta. ”Se oli pitkään mulle semmoinen, että nyt tässä pitäs tehdä jotain tärkeämpää, mutta musiikki vaan veti ja kiinnosti.” Kilpeläinen kuitenkin uskoo, että taiteilija hänestä pitikin tulla, koska hän on aina halunnut tehdä asioita omaehtoisesti.

Piittaamattomuuden pesäpallomaila kolautti maan pinnalle ensimmäisen levyn jälkeen

Biisejä Tuure Kilpeläinen tekee niin, että hän tapailee joko kitaraa tai pianoa ja lauleskelee päälle. ”Niiden kummallisesta ristiriidasta alkaa tulla joku idea, melodia. Joskus melodia saattaa myös vain tulla päähän kuin tyhjästä”, Kilpeläinen kertoo.

90-luvulla Kilpeläinen teki musiikkia Salamanteri-yhtyeessä Jussi Jaakonahon kanssa. Silloin syntyivät muun muassa myöhemmin Jonna Tervomaan laulamina tutuiksi tulleet "Suljettu sydän" ja "Likainen mies", jotka olivat Kilpeläisen ensimmäisiä levytettyjä lauluja.

Vuonna 2003 Tuure Kilpeläiseltä tuli ulos ensimmäinen soololevy. Suurta sukseeta ei korkeista odotuksista huolimatta tullutkaan. ”Kun se eka levy tuli ulos, sitä tietysti ajatteli, että ainakin puolet maailmasta pysähtyy, kun se oli itselle niin tärkeä. Sitten kun niin ei käynytkään, sitä tuli aika rajulla tavalla piittaamattomuuden pesäpallomaila kolauttamaan takaisin kanveesiin, että tällä ei olekaan niin valtavaa merkitystä muille ihmisille kuin mulle. Ja se on kauhee tunne, koska musiikilla kuitenkin tavoitellaan yhteyttä ihmisiin”, Kilpeläinen kuvailee.

Suomi-kaipuu heräsi Intiassa

Tuure Kilpeläiseltä on tullut kolme soololevyä. Varsinainen menestystarina alkoi viime vuonna, jolloin hän teki Kaihon karavaanin kanssa ensimmäisen yhteisen levyn. Tuure Kilpeläinen pitääkin Valon pisaroita -albumia yhtyeen debyyttinä, eikä omana neljäntenä levynään. ”Tää on kuitenkin tosi uus juttu ja helposti mitattavissa yleisömäärällä ja levymyynnillä ja kaikella mitä nyt alkaa koitua jälkiaaltoina. Ihmiset ovat musiikistamme oikeasti aika innoissaan.”

Tuure Kilpeläisestä on tullut tietyllä tapaa suomalaisuuden sanansaattaja. Miehen Suomi-kaipuu heräsi joitain vuosia sitten Intiassa. ”Olen oman kylän ihminen, en voisi kuvitella muuttavani lopullisesti muualle.” Intiassa Kilpeläinen lauleskeli muun muassa Juokse sinä humma –kappaletta. Myöhemmin hän pääsi levyttämään laulun Tapio Rautavaaran tribuutti-levylle.

Helmi-maaliskuussa 2011 Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani on ollut mukana Rillumarei-revyy –kiertueella, jossa he ovat soittaneet monia suomalaisia klassikoita. ”Erilaisten sattumien kautta olen tutustunut Suomi-rootsiin ja on tullut tarve tehdä suomalaista ilmaisua, niin sanottua äidinmaitomusiikkia.”

Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin musiikki on ylittänyt genre- ja ikärajat. Se on ollut myös Kilpeläisen haaveena.  Yhtye aloittaa oman kiertueensa keväällä ja keikoilla testataan myös uusia lauluja. Uusia kappaleita aletaan myös levyttää tänä keväänä maaliskuun lopussa ja toukokuussa.

Tuure Kilpeläinen oli Iris Mattilan yövieraana Radio Suomessa.

Lisää artisteista:Tuure Kilpeläinen

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (3)

Hieno albumi Tuurelta, iskee jo heti kertakuulemalta.

Vaeltava aave Ma 7.3.2011, klo 18.54

Tuure Kilpeläinen on täysin omaa, upeaa luokkaansa suomalaisessa musiikkimaailmassa! Minä tykkäsin jo ekasta levystä, esim oliko se Hiekkamies, joka on aivan ihana biisi!

Anonyymi La 5.3.2011, klo 14.55

Kaihon karavaani on hyvä pumppu. Konstailematon. Tuuren Kilpeläisen laulut soivat, koska ne tosiaan "ylittävät genre- ja ikärajoja". Hyvä näin, antaa Karavaanin kulkea.

ht La 5.3.2011, klo 08.45

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä