Marko Maunuksela: Uuteen valoon

Marko Maunuksela: Uuteen valoon

Levyarviot - Ma 20.12.2010, klo 09.29 - Toimittaja: Kimmo Sahramäki

Marko Maunuksela: Uuteen valoonMarko Maunuksela: Uuteen valoon

319
tykkää tästä

Kesällä tangokuninkuus ja syksyllä levy. Ei välttämättä mikään paras mahdollinen lähtökohta levynteolle, kun tarkoitus kuitenkin olisi näyttää, ettei voitettu titteli ollut mikään sattuma. Ja samalla ehkä näyttää myös, että ohjelmistosta löytyy tanssipaikkoja silmällä pitäen kaikenlaista sopivaa. Ja aikaa kaiken tämän miettimiseen ei juuri ole.

Niinpä valitettavan usein tangokuninkaan tai – kuningattaren ensilevy on jäänyt pettymykseksi, vain tavalliseksi iskelmälevyksi muiden joukossa. Pitäisihän kuitenkin aateloidun taitajan jotenkin nousta vertaistensa joukosta. Mutta miten erottaudut, kun välttämättä oma identiteetti laulajana ei vielä ole selvillä eikä tiukka aikataulu oikein anna mahdollisuutta sen pohtimiseen?

Viime kesän voittaja Marko Maunuksela on samassa asemassa, tosin Marko ei ole aivan märkäkorva ikänsäkään puolesta, joten odotukset ovat hänen debyyttinsä kohdalla ehkäpä hieman korkeammalla.

Paljon on kiinni tietysti biiseistä. Markon levyllä on peräti neljä uutta tulkintaa vanhoista hiteistä, yllättävänkin vanhoista. Olisiko kiire yllättänyt ja pakottanut turvautumaan vanhaan uuden sijasta? Oli miten oli, esimerkiksi Ernos-yhtyeen Maria Louizan valinta kertoo rohkeudesta, vaikka Markon tulkinta ei alkuperäisen tuskaa kyllä tavoitakaan.

Ja oikeastaan juuri tuo on koko levyn ongelma. Tunne puuttuu, tai jossei nyt ihan kokonaan puutu, niin sen aitouden perään voi kyllä kysellä. Markolla on teatterikokemusta, ja hieman näyttelemisen tuntua tulkinnoissa on, tai ulkokohtaisuutta.

Lisäksi levyn laulujen joukkoon on eksynyt muutama sellainen, ettei niihin uskottavuutta kyllä olisi saanut kukaan muukaan tulkitsija.

Mutta hyviä hetkiäkin toki löytyy. Levyn nimikappaleessa Marko tuntuu ymmärtävän, mitä tekijäkaksikko Antti Kleemola – Eija Hinkkala haluaa laulullaan sanoa. Tango Las Vegas taas on kuluvan vuosituhannen parhaan tangosäveltäjämme Mika Toivasen bravuuri niin säveltäjänä kuin sovittajanakin. Moista rikkautta olisi toivonut levyllä kuultavan enemmänkin keskinkertaisen perusiskelmän sijaan.

Jatkoa toivottavasti seuraa, mieluummin sellaista, jossa Marko itse olisi pohtinut, millainen esiintyjä hän on, ja millaista musiikkia hän levyillään haluaa tulkita.

Mutta hoidetaanpa ensin euroviisukeikka kunnialla kotiin. Lavakarismaa nimittäin Markolta löytyy, levykarisma on vielä kehityksensä alussa.

Lisää artisteista:Marko Maunuksela

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (11)

Tosi hyvää tanssimusiikki9a soitatte ja sinun laulusi on just kohdallaan. Huomenna tapaamme jällkeen Tallinnan risteilyllä, odotan innolla.

Lilli Porista Su 15.5.2011, klo 22.05

Mun mielestä levy on poikkeuksellisen hyvä tangokuninkaalliseksi, tosin on tietysti makuasia oisko noita klassikoita tarvittu noin montaa. Itse kyllä tykkään Markon äänestä ja levyllä on monta tosi hyvää kappaletta kuten Maailmanloppu, Titanic nähtiin, Oot aina tässä ja Uuteen valoon. Niin ja tuo Tango Las Vegas toimii myös varsin hienosti.

Anonyymi To 13.1.2011, klo 22.36

Levy on OK, mutta jotain puuttuu. Se kokonaisuus eli levy ei ole kokonaan Markon oloinen. Mutta muutama biisi kulkee komeasti.
Kolme kertaa olen nähnyt Markon ja Fantasian lavalla. Siellä kunkku alkaa olla tanssiviihdyttäjien ykkösketjussa. Luontevaa ja taitavaa esiintymistä.

Keyboard La 8.1.2011, klo 00.15

Marko on ihqu!

Anonyymi To 23.12.2010, klo 17.30

Tämä levy kolahti mulla heti. Paljon hyviä biisejä. Se on hyvä että on myös vanhempia, tuttuja kappaleita joitten tahdissa on kiva tanssahdella:)
Siis mitä, arvoisa toimittaja, tunneko puuttuu? Höpsin köpsin, tämähän niin tunteella laulettu kuin olla ja osaa! Marko myös ääntää sanat selvästi. Levy on hyvin miksattu. Useinhan on niin että levylle laitetaan liikaa kaikenlaista mäiskettä ja artistin ääni jää melkein sivuseikaksi.
Kiitos Marko, olet laulanut hienon levyn!

anonyymi Ke 22.12.2010, klo 23.36

Marko sanoikin alkutaipaleen haastattelussa ettei ole laulaja. Markon näkemys vahvistuu viimeistään tällä levyllä.

Anonyymi Ti 21.12.2010, klo 22.02

Minusta tämä levy on erittäin hyvä! Usein on nimittäin niin että levyltä jää mieleen 1 erittäin hyvä ja pari tyydyttävää kappaletta. Tältä levyltä jää huimasti enemmän!
Mielestäni on hyvä että levyllä on sekä uusia että niitä tuttuja kappaleita, joita voi sitten tanssahdella tanssipaikoilla ja muistella esim. Ernos-aikaa...meitä vanhempiakin kuulijoita kun on:) Marko kannattaa nähdä ja kuulla myös livenä, aikas heppu on ottamaan yleisönsä:)

Levystä vielä. Nykyisin kun on tapana että kaikenlaista mäiskettä lisätään liikaa ja laulajan ääni jää taustalle! Sitä tuskin laulajaan itse tahtoo.Tällaiseen levyyn kyllästyy parin kuuntelukerran jälkeen, levy jää tusinatuotteeksi. Tämän levyn kohdalla nautin juuri siitä että laulaja ääntää selvästi sanat, kiitos Marko!
Aika monelta osin olen levyarvostelijan kanssa eri mieltä, mutta tarkoitushan onkin kai saada keskustelua aikaan(?) Markolla on ollut hurja keikkatahti,mutta pystynyt kuitenkin tekemään näin hienon levyn.Minusta se on iso saavutus.

anonyymi Ti 21.12.2010, klo 16.13

Markoa kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa livenä! Marko on ehdoton live-esiintyjä! Sen jälkeen on levyäkin paljon helpompi kuunnella!

Ma 20.12.2010, klo 19.37

Paljonko Marko Maunukselan levyä on myyty?

Anonyymi Ma 20.12.2010, klo 15.12

Kiitos asallisesta arvioinnista. Levy on ostettu ja kuunneltu - samoilla ajatuksilla.

Ja vielä kun sais toisen "kuninkaallisen" Suvi Karjulan levystä arvion. Sitä en vielä ole peräkylien kaupoista löytänyt. Mutta jos hyvä on niin lähen "maalikyliin" tai ostan sen nettikaupasta.

Anonyymi Ma 20.12.2010, klo 14.37

Minusta olis paikallaan että kuninkaallisen eka levy olis tango sellainen,sen jälkeen vois tehdä muunlaista musiikkia !

Anonyymi Ma 20.12.2010, klo 11.54

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä