Kuningas Alkoholi: Viina on valtaa

Julkaistu tiistaina 27.07.2010 5 178

Jukka Relander (vas.), Anki Pulliainen ja Kalle Isokallio pohtivat viinan ja vallan suhdetta.

TV1 torstaina 29.7. klo 21.05

Suomessa saa mainostaa mietoja alkoholijuomia ja alkoholimainonta lisää erityisesti nuorten juomista. Mielipiteet alkoholimainonnasta vaihtelevat puolesta ja vastaan.

Suomi on monen mielestä alkoholimyönteinen maa. On tapana, että monissa tilaisuuksissa, kuten valtion, yritysten ja julkisen sektorin seminaareissa ja illanvietoissa, myös taidenäyttelyjen avajaisissa ja kirjojen julkistamistilaisuuksissa tarjoillaan ilmaista alkoholia.

Onko se itsestäänselvyys? Miten alkoholinkäyttö on muuttumassa yritysmaailmassa. Entä onko alkuperäiskansoja alistettu viinan avulla? Olisiko Suomessa yhteiskunnallista kapinaa, ellei alkoholi pitäisi ihmisiä aloillaan? Hallitseeko Kuningas Alkoholi Suomen tasavaltaa?

Suunnittelija Anki Pulliainen työskentelee Kännikapina-nimisessä raittiusliikkeessä. Kirjailija Kalle Isokalliolla on takanaan pitkä ura suomalaisessa yritysmaailmassa. Jukka Relander on historioitsija. He keskustelevat viinan ja vallan suhteesta Juhani Seppäsen vieraina Villa Salinissa.

 

Lisää ohjelmasta Kuningas Alkoholi ja lukijoiden tarinoita

Kuningas Alkoholi (1 osa): Alkoholi tuottaa iloa

Kuningas Alkoholi (2 osa): Rakas renttu

Kuningas Alkoholi (3 osa): Viina ja rakkaus

Kuningas Alkoholi (4. osa): Naista väkevämpää

Kuningas Alkoholi (5. osa): Suomessa lapsetkin juovat

Kuningas Alkoholi (6. osa): Korkki kiinni

Kuningas Alkoholi (7. osa): Passiivinen juominen

Kuningas Alkoholi (8. osa): Kohtuullisen terveellistä

YLE Uutiset: Riskijuomisen rajoja halutaan pudottaa

 

 

Suosittele178 Suosittelee

Kommentit

torstaina 29.07.2010

On todella hyvä että viinan vallasta puhutaan. Tästä laillisesta huumeesta, jota saatavilla lähes aina ja joka paikassa. Kun ihmiset juovat, he keskittyvät humalaan, krapulaan ja morkkikseen, poliitikot saavat rauhassa lopetella lähikouluja ja vähentää vanhusten vaippoja. Samaa tehtiin intiaaneille ja neukkulaisille. Viina tekee vaarattomaksi ja passiiviseksi.

Jokainen voi vähentää viinan käyttöään. Juo vain kaksi lasillista ja loppuillan vettä. Tai ei juo ollenkaan, ja nauttii vielä huomisaamunakin. Itse osaan munata itseni selvin päinkin, näin vastaan, jos joku utelee miksi en juo.

Olen perheestä jossa molemmat joivat, ja saanut setviä elämääni kauan. Viinan juojan vaikutus läheisiin jäi ohjelmassa aika ylimalkaiseksi. Puolisot ja muut aikuiset sairastuvat läheisriippuvuuteen, ja tahtomattaan ylläpitävät juomista. Lapset sairastuvat vaikeammin, sillä heillä ei ole normaalia lapsuutta. Ei ole turvallisia rutiineja, ei huolenpitoa. Heistä kasvaa pelokkaita ja epävarmoja. Tätä he peittävät uhmalla tai ylikiltteydellä ja ahkeruudella. Täydellisyyteen pyritään hampaat irvessä, itseä ei armahdeta, kun ei sellaista voinut kokea lapsenakaan.

Hyvä luettelo alkoholistiperheen lasten ominaisuuksista löytyy nettisivulta aal.fi, eli alkoholistien aikuiset lapset. On muuten tuttuja ominaisuuksia hyvin monelle suomalaiselle!

Jos jokainen alkoholisti sairastuttaa kymmenen läheistään, niin montako tervettä täällä enää kulkee?

torstaina 29.07.2010

Oli taas hyvin tärkeä kysymys juontajalta: Pitääkö viina hallinnassaan suomalaisia?
Mistähän moinen kysymys putkahtaa päähän? Ei kai se ketään tavallista suomalaista pidä hallinnassaan, joka muuten vaan asialle omistautuneena menee säännölisesti viinakuppaan, kapakkaan ja välillä katkolle. Pitää vuoden verran raiittiita taukoja ja kirjoittaa siitä kirjan ja jatkaa sitten vielä asian huopaamista erillaisilla keskusteluilla alkoholin ollakko vai eikö olla olemuksesta.
Ei jumatsukka se nyt alkoholi pidä silti ketään hallinnassa, ei yhtään.

perjantaina 30.07.2010

Ohjelmassa 29.7. ihmeteltiin sitä, että luonnonkansat intiaaneista ja eskimoista alkaen ovat persoja alkoholille, kun ranskalaiset osaavat pitää rajansa. Tässä ei ole mitään ihmeellistä. Vuosituhansien aikana ovat karsiutuneet vanhoissa alkoholimaissa ne, jotka eivät osaa pitää kohtuutta. Suomessakin seuraavien 10000 vuoden aikana Charles Darwin huolehtii siitä, että tavat opitaan - joka ei opi, kuolee pois geeniperimästä.

torstaina 05.08.2010

Hyvät YLEläiset ja Kuningas Alkoholi toimitustiimi. Katsoin - juuri äsken päättyneen osion toimittajien skenaariosta viinamaailman tulevaisuudesta vuonna 2050 - koko sarjanne; kiitos yhdestä mahdollisuudesta tarkastella alkoholia suomalaisessa elämässä.

Alkoholin todellista kaupallis - teollista reaalimaailmaa - edes Suomessa - ette tavoittaneet.
Mikä vahinko ja mikä menetetty mahdollisuus.

Viinin myynnin arvo vuositasolla ylitti jo vuonna 2003 kosmetiikan myyntiarvon maailmanlaajuisesti tarkasteltuna tai Suomessa on myyty Koskenkorva - merkkistä viinan synonyymiä yli miljardi pulloa Kossun elinaikana.
Tämän myynnin myyntihinta on reilusti yli kymmenen miljardia euroa, nykyhinnoin..... De facto.

Kuinka vaikeata on hahmottaa kaupallisia arvoja talousekonomian nykyhetkessä.
Ei se ole vaikeata.
Vaatii vain oikeiden kysymysten asettamista ja tutkintaa & tulkintaa toimintaympäristöstä..
Ketkä ja mitkä toimijat ovat alkoholikaupan dominantteja Suomessa ?
Kuka valmistaa tuotteet ?
Ken hallnnoi kauppakanavia ?
Kuka omistaa tuotemerkit ?

Tärkeintä olisikin ollut kysyä alkoholin liittyvästä legislaatiosta ja regulaatiosta sekä niiden vaikutuksista nykytilanteeseen.
Toimitaanko Suomessa kartellimaisin ajatuksin alkoholin kaupassa; kuka ja ken rulettaa sekä miksi ?

Parempaa taustoitusta toivoen seuraavaan Kuningas Alkoholi - rykäisyyn,
terveisin
Kansalainen Risto Lahtinenb

maanantaina 20.12.2010

Tutkimus: Viina on vaarallisempi aine kuin heroiini

Alkoholi on paljon vaarallisempi aine kuin heroiini tai kokaiini, todetaan uudessa tutkimuksessa.LehtikuvaJulkaistu: 01.11.2010 06:02 Kommentteja ()
Alkoholi on paljon vaarallisempi aine kuin heroiini tai kokaiini, todetaan uudessa tutkimuksessa.

Brittitutkijat arvioivat muun muassa alkoholin, kokaiinin, heroiinin, ekstaasin ja marihuanan turmiollisuutta paitsi käyttäjälle myös yhteiskunnalle.

Heroiini, kokaiini ja metamfetamiini olivat tuhoisimpia käyttäjilleen. Kun tutkijat arvioivat myös laajempia sosiaalisia vaikutuksia, pahimpia aineita olivat alkoholi, heroiini ja kokaiini.

Tutkijat analysoivat, miten koukuttava aine on ja mitä se tekee ihmisen elimistölle. Lisäksi otettiin huomioon ympäristövaikutukset, avioerot sekä taloudelliset vaikutukset muun muassa terveydenhuollossa, sosiaalipalveluissa ja vankiloissa.

Kaiken kaikkiaan alkoholi "voitti" kaikki muut aineet. Toiseksi pahin aine oli heroiini, kolmantena tuli kokaiini (crack).

Marihuana, ekstaasi ja LSD tulivat kaukana perässä. Ja kun ihmiset poikkeavat rikoksen poluille, alkoholi on useammin mukana kuvioissa kuin mikään muu verratuista aineista-

Tutkimuksen rahoitti brittiläinen rikos- ja oikeustutkimuslaitos.

IS-

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä