10 kirjaa rikoksesta

Julkaistu keskiviikkona 15.05.2013 7 110

Anna Kortelainen ja Timo Harakka lukevat vieraidensa kanssa dekkareita.

TV1 sunnuntaisin 9.6. - 21.7.2013 ja 4. - 18.8.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaisin klo 22.25 - 22.55 ja lauantaisin klo 12.30 - 13.00

Yle Areenassa ennakkokatselu ja 30 päivän ajan

Toimittaja Timo Harakan ja kirjailija Anna Kortelaisen seurassa ovat tänä kesänä muun muassa pappi, bloggari, talonvaltaaja ja vakooja.

Harakka ja Kortelainen seuraavat lukijavieraidensa kanssa johtolankoja ja eläytyvät rikoksen syihin ja seurauksiin. Kultainen Venla- ja KOURA-palkittu 10 kirjaa -sarja perehtyy dekkareihin, klassikoihin ja yllättäviin rikosmysteereihin.

Lukukinkereillä Raskolnikov kohtaa kummisedän ja kaksoisagentti kohtalokkaan naisen, mutta yhtä lailla arkkipiispa tapaa poliisin, psykiatri liikkuu Berliinin alamaailmassa ja poliitikko tekee tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Tunnustaako kukaan kuulusteluissa, mikä rikosromaanissa kiehtoo?

 

Timo Harakka

Timo Harakan rikosrekisteri on pitkä, päällimmäisenä sekä jatkettu että yksin teoin suoritettu ajatusrikollisuus. Hän ei koskaan suostunut käymään Neuvostoliitossa, koska ymmärsi omalla toiminnallaan ja temperamentillaan olevansa toisissa oloissa varmaa mielipidevankiainesta.

Viimeksi hän on ollut virkavallan kanssa tekemisissä ajettuaan nastarenkailla vielä toukokuussa sekä Barbadoksen poliisisoittokunnan joulukonsertissa. Murhiin Harakka ei sentään ole syyllistynyt, mikäli epäonnistunutta viherkasvien hoitoa ei oteta lukuun.

 

Anna Kortelainen

Koulutyttönä Anna Kortelainen säväytti pihakavereita kuiskaamalla, että mun isi on Kakolassa. Isi teki siellä mielentilatutkimuksia, jotka olivat samalla tavalla arkinen juttu kuin vaikkapa jokatorstainen vankivaunu.

Sittemmin Kortelainen on ollut lähimpänä rikosten maailmaa ahmiessaan Neiti Etsiviä ja kuuluessaan myöhemmin naisdekkarilukupiiriin. Pittoreskissa miljöössä kehkeytyvä arvoitus saa hänet jämähtämään myös television ääreen. 

 

Kirjat ja vieraat

 

9.6. Oikeutettu murha?

Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus (1866)

Tuomari Nurmio tunnistaa itsensä Raskolnikovissa, Dostojevskin klassikon kiihkeässä, köyhässä ja ylpeässä murhamiehessä. Rikoksen ja rangaistuksen äärellä myös Timo Harakka ja Anna Kortelainen.

 

 

16.6. Murhia ja mamman spagettia

Mario Puzo: Kummisetä (1969)

Silvia Modig perusti oman mafiaperheen jo teininä Mario Puzon Kummisedän innoittamana. Mafian lait pätevät myös politiikassa, kansanedustaja kertoo Timo Harakalle ja Anna Kortelaiselle.

 

 

23.6. Rikollinen on myös uhri

Matti Yrjänä Joensuu: Harjunpää ja rakkauden nälkä (1993)

Timo Harakan ja Anna Kortelaisen vieraana on arkkipiispa Kari Mäkinen. Dekkareita harrastava Mäkinen arvostaa Matti Yrjänä Joensuun tuotantoa ja ymmärtää jopa päähenkilön uskottomuutta.

 

 

30.6. Järki voittaa aina

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes, kootut kertomukset (1892-1927)

Iron Skyn ohjaaja Timo Vuorensola ihailee Sherlock Holmesia, ensimmäistä supersankaria. Myös Timo Harakka ja Anna Kortelainen yrittävät saada spiritistisen yhteyden kirjailija Conan Doyleen.

 

 

7.7. Joukkomurhien synty

Alfred Döblin: Berlin, Alexanderplatz (1929)

Alfred Döblinin antisankari ajautuu alamaailmaan natsivallan aattona. Biberkopf on tyypillinen suomalainen henkirikollinen, arvioi psykiatri Hannu Lauerma Timo Harakalle ja Anna Kortelaiselle.

 

 

14.7. Rikos: yhteiskunnan vika

Sjövall & Wahlöö: Bussimurha (1968)

Rakastan poliisia, tunnustaa näyttelijä-ohjaaja Leea Klemola Timo Harakalle ja Anna Kortelaiselle. Maj Sjöwallin ja Per Wahlöön komisario Beck avasi ovet pohjoismaiselle dekkaribuumille 1974.

 

 

21.7. Pyhä yksityisetsivä

Raymond Chandler: Pitkät jäähyväiset (1953)

Raymond Chandlerin sankari on ainoa kunnian mies mädässä kaupungissa. Ex-ministeri Kari Häkämies paljastaa Timo Harakalle ja Anna Kortelaiselle että on partioinut aseistettuna Los Angelesin kaduilla.

 

 

4.8. Oikeusmurha

Albert Camus: Sivullinen (1942)

Albert Camus´n päähenkilöstä tuli sattumalta tappaja, jonka verenhimoinen väkijoukko teloittaa. Miksi vain toinen murha on rikos, pohtii bloggari Emilia Kukkala Timo Harakan ja Anna Kortelaisen seurassa.

 

 

11.8. Viettelyä ja vainoharhaa

John le Carré: Pappi, lukkari, talonpoika vakooja (1974)

Pankkirosvo Volvo Markkanen kertoo Timo Harakalle ja Anna Kortelaiselle seikkailuistaan KGB:n agenttina. Hän on siis oikea mies lukemaan John Le Carrén Pappi, lukkari, talonpoika, vakoojan.

 

 

18.8. Mansikkaleivos veressä

Monica Fagerholm: Lola ylösalaisin (2012)

Monika Fagerholmin kirjassa Lola ylösalaisin teinitytöt terrorisoivat pikkukaupunkia, Eva Biaudet'n kesäidylliä. Myös Timo Harakka ja Anna Kortelainen tutustuvat Suomen Twin Peaksiin.

 

 

Muualla verkossa:

Timo Harakan blogi: 10 kirjaa rikoksesta

10 kirjaa vallasta

10 kirjaa rahasta

 

Suosittele110 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 04.06.2013

Hyvä että dekkarit otetaan käsittelyyn

sunnuntaina 09.06.2013

Oikeutettu murha? Rikos ja rangaistus.

Timo ja Anna,
erinomainen aloitusjakso. Tämän ensimmäisen ohjelman perusteella aion katsoa kaikki tulevat jaksot. "Älyllistä viihdettä" parhaimmillaan.

Kesäterveisin

Jarmo

maanantaina 10.06.2013

No jo on valintoja tehty....Rikos ja rangaistus, voiko sanoa varsinaiseksi rikosromaanien ja dekkarien edelläkävijäksi.
Jo muutama vuosikymmen aiemmin oli Edgar Allan Poe kirjoittanut 3 Dupin-tarinaansa ja Charles Dickenskin käsitteli romaaneissaan rikosteemoja.Eikä sovi unohtaa Anton Tsehovin kirjaa Kohtaus metsästysretkellä joka on oivallinen dekkari.
Onko Albert Camusin Sivullinen rikosromaani, entä John Le Carren Pappi, lukkari...tämä menee enemmän jo vakoilu- ja agenttijuttujen puolelle, Berlin Alexanderplatz, päähenkilö on linnakundi mutta tarina ei ole rikosromaani.
Sherlock Holmes-kokoomakirja ja Chandlerin Pitkät jäähyväiset ovat oivia valintoja.
Miksiköhän joukkoon ei valittu esim.seuraavia kirjoja:
- Jim Thompson:Tappaja sisälläni, kioskidostojevskiksi sanotun jenkkipulpin mestarin tyly ja hirtehinen kuvaus pyskosheriffistä.
- Pentti Kirstilä: Jäähyväiset rakkaimmalle, esikoisromaani oli ja on edelleen suomidekkarien kärkiteoksia, ei vähiten yllätyksellisen juonensa takia, mm.murhaaja näytetään heti kättelyssä.
- Dashiell Hammett: Veristä satoa, pulpdekkarien klassikkoja ja sisältää toiminnan lisäksi häijyä yhteiskuntakritiikkiä.
Agatha Christietä ei mainittu ollenkaan joukossa, samoin kuin esim. Stieg Larssonia, kyllä Millennium-trilogia olisi kuulunut joukkoon.
Ja James Bondin juhlavuoden kunniaksi mukaan myös Casino Royale jonka ilmestymisestä on tänä vuonna kulunut 60 vuotta, ok agenttikirja mutta loi pohjan koko Bond-mytologialle.

sunnuntaina 07.07.2013

Kiitos mielenkiintoisesta sarjasta! Professori Moriartyn nimen ääntämisen olisi voinut tarkastaa...

torstaina 15.08.2013

Minulta juuri kysyttiin, ehdinkö lukea erään kirjan. Olen viimeisen vuoden ajan lukenut kirjoista eniten kevytbetonimanuaalia. Eikö YLE voisi pistää pystyyn sarjan: "kymmenen jaksoa kevytbetonista". Ykkösosassa voisi olla esim. suunnittelumoduuleista, kakkosessa rakennedetaljeista, kolmosessa harkoista, nelosessa laatoista, viitosessa palkeista jne. Esim. rakennesuunnittelujaksoon voitaisiin kutsua vierailevaksi tähdeksi kevytbetonirakennesuunnittelija, harkko-ohjelmaan muurari, jne.

maanantaina 19.08.2013

Sarja loppuu tänään, joten kiitokset täältäkin käsin. Rikoksen ja rangaistuksen valinta ensimmaiseksi
käsiteltäväksi kirjaksi hieman harmitti, sillä aihe oli selvästikkin liian vaikea aloitusjaksoksi, - olisi paremminkin toiminut loppuhuipennuksena. Vieraat olivat hyvin valittuja ja Harakka vain paranee vanhetessaan :)

lauantaina 24.08.2013

Ensi kesänä voisi aiheena olla vaikka 10 kirjaa urheilusta, kun on jalkapallon mm-kisatkin

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä