yle.fi

Osa 12. Kartanon lapset - heinäkuu 1822Heleänä heinäkuun päivänä Hovimäen kartanon pihaan kaartavat Boijen komeat vaunut. Johanna on mielissään saadessaan nimipäiväjuhliinsa vieraaksi rakkaan sedän. Myös piirilääkäri Ceder saapuu vaimonsa Lovisan ja tyttärensä Antoinetten kanssa. Sillä aikaa kun Antoinette yrittää houkutella Ullaa Turkuun tyttöpensionaattinsa apuopettajaksi, kartanon lapset etsivät ullakolla arkuista naamiaisasuja Johannan kunniaksi järjestettävään charadeen. Kun Carl Magnus, Erkki ja Ester sovittavat vaatteita, Ester löytää vanhan livreen taskusta medaljongin, jonka sisällä oleva kuva muistuttaa kovasti häntä itseään.

Johannan nimipäivillä musisoidaan ja vieraat nauttivat täysin rinnoin Carl Magnuksen suunnittelemasta kuva-arvoituksesta. Johannan veli Gustaf Sundelius tosin pälyilee hieman huolestuneena ympärilleen, kun huomaa Ullan lemmekkäät katseet Carl Magnuksen kotiopettaja Axel Ingbergiin, tämä kun on pelkkä lukkarinpoika Pohjanmaalta.

Juhlien jälkinäytös käydään sivummalla, kun Anna huomaa Ester-tyttärensä kaulassa medaljongin - saman, jonka Annan raiskannut Ignatiew laittoi vuosia sitten Esterin vauvankoppaan. Anna repii korun Esterin kaulasta sellaisella raivolla, että ketju katkeaa. Loukattu Ester pakenee ullakolle ja itkee Carl Magnukselle murheensa: äiti ei ole ikinä raivostunut sillä lailla. Alakerrassa Anna kertoo tapahtuneesta Johannalle, joka korjaa medaljongin parempaan talteen, Anna kun on valmis heittämään arvokkaan esineen mereen.

Seuraavana aamuna kartanon aamiaispöydässä Gustaf Sundelius ja Johan Boije käyvät keskustelua Carl Magnuksen tulevaisuudesta. Sundelius haluaisi pojan Turkuun sivistyksen pariin, kun taas Boije uskoo loistavaan upseerinuraan. Lyhyen neuvonpidon jälkeen Sundelius joutuu taipumaan siihen, että Carl Magnus lähetetään Haminan kadettikouluun. Johanna seuraa huolestuneena vierestä, kun miehet päättävät lapsen kohtalosta. Carl Magnus ottaa tiedon alistuneesti vastaan, ryntää ulos ja tempaa Esterin kasvimaalta mukaansa Pirunloukolle. Uusi tilanne hämmentää nuoria.

Sundelius puuttuu seuraavaksi Ullan ja Axel Ingbergin suhteeseen. Hän yrittää saada Johannan uskomaan, että Ullan kannattaisi naida vanha kihlakunnantuomari Pihlman, siten pääsisi kiinni kunnon omaisuuteen. Naiset tyrmäävät idean niin määrätietoisesti, että Sundelius päättää ottaa tehokkaammat keinot käyttöön: Axel Ingbergin on lähdettävä Sundeliuksen mukana Turkuun heti seuraavana aamuna.

Ennen lähtöä Axel ja Ulla ehtivät keskustella tulevaisuudesta, ja Ulla lupaa odottaa Axelia vaikka maailman loppuun.

Lähetä linkki