yle.fi

Osa 13. Varjo Pirunloukolla - heinäkuusta 1822 elokuuhun 1826Hovimäen naiset varustavat ja hyvästelevät Carl Magnuksen matkaan kohti Haminan kadettikoulua, jossa koulunjohtaja, kenraalimajuri Thesleff toivottaa nuoren miehen tervetulleeksi. Ankarampi vastaanotto odottaa makuusalissa, missä Carl Magnus joutuu oppilaiden oman kurinpitojärjestelmän kohteeksi. Ylimmäisenä piruna toimii Erik Löwenstierna, joka on saanut ison joukon oppilaita puolelleen. Yön raskaina tunteina koti-ikävää potevan Carl Magnuksen sängyn viereen ilmestyy lohduttelemaan Nils von Brasch ja pojista tulee ystäviä.

Neljä vuotta myöhemmin kadettikoulun hevostalleilla Erik Löwenstierna käy yllättäen Nilsin kimppuun ja työntää tämän pään vesialtaaseen. Carl Magnus hyökkää puolustamaan ystäväänsä ja iskee tappelun tuoksinassa Löwenstiernan tajuttomaksi. Tämä ei jää seurauksitta: kadettikoulun johtaja painostaa Carl Magnusta eroamaan koulusta yleiskurssin jälkeen. Carl Magnus tulee kesäksi Hovimäkeen eikä kykene kertomaan äidilleen sotilasuransa päättymisestä ennen kuin loma on ohi ja hänen pitäisi palata Haminaan.

Carl Magnuksen ja lapsuudenystävä Esterin välille syntyy kiihkeä romanssi. Se vie nuoret Pirunloukolle, missä nämä säikähtävät metsissä piileksivää Iisakkia. Vain Maria ja Erkki tietävät Iisakin piilottelevan Hovimäellä. Nimismies tosin epäilee, että vankikarkuri olisi pyrkimässä kotiseudulleen, ja pyytääkin kartanon väkeä ilmoittamaan oitis, jos vaarallinen vanki tavataan kartanon mailla.

Aaronin ja Stinan nokkela ja hoksaavainen poika Erkki yrittää kehittää pajaa ja kertoo ideoistaan innostuneesti halvaantuneelle isälleen, mutta tämä vain suuttuu: “Haihatuksia…kaiken maailman haihatuksia.“ Stina selvittelee isän ja pojan riitoja.

Lähetä linkki