yle.fi

Osa 15. Jalkapuussa - helmikuusta syyskuuhun 1827

Kun Ignatiew ja Iisakki löydetään sudenkuopasta vainajina, nimismies joutuu etsimään syyllistä tosissaan ja pidättää Maria-muorin. Erkki joutuu lähtemään pakoon sekä isänsä vihaa että nimismiestä, joka epäilee Erkkiäkin. Erkki lähtee Turkuun ja pestautuu siellä laivaan. Pihlmannin juonitteluista huolimatta Maria selviää syytteestä Wegeliuksen ansiosta pelkällä häpeärangaistuksella, jonka hän kärsii pystypäin jalkapuussa.

Wegelius näyttää Ignatiewin kirjeen ja perintökorut Johannalle, mutta Annan vuoksi he päättävät toistaiseksi vaieta niistä.

Ester kaipaa Carl Magnusta ja halajaisi Ullan mukaan Turkuun, jonne Antoinette-neiti on perustanut uuden tyttökoulun. Ullasta tulee opettajatar. Mutta Anna ei päästä tytärtään mihinkään, ei edes piiaksi: “Sinun paikkasi on Hovimäessä.”

Carl Magnus osallistuu Turussa ylioppilaiden öisiin serenadeihin ja joutuu tappeluun venäläisten sotilaiden kanssa. Hän kipuaa keskellä yötä tikapuita pitkin serkkunsa Hannan kamariin, ettei herättäisi koko taloa. Ja sieltä Sundeliukset yllättävät nuoret sylikkäin. Carl Magnus joutuu kihlaamaan Hannan. Ulla saapuu Turkuun parahiksi heidän kihlajaisiltanaan. Tehtyä ei saa tekemättömäksi, vaikka Ulla paheksuukin kihlausta.

Syyskuussa matkalla apteekkiin Ulla törmää vihdoinkin Ingbergiin, joka on saanut väitöskirjansa valmiiksi. Vanha rakkaus roihahtaa liekkeihin. Ingberg aikoo tulla pyytämään Ullan kättä Sundeliukselta, mutta juuri samana iltana syttyy Turun palo. Ingbergin hälyyttämänä Ulla ja Sundeliukset syöksyvät pakoon liekkejä muiden kauhistuneiden turkulaisten kanssa. Tulipalo on tuhoisa. Naisväki pakenee hevosella ja kärryillä kohti Hovimäkeä, miehet jäävät tonkimaan lohduttomia, savuavia raunioita.

 

Lähetä linkki