yle.fi

Osa 19. Uuden kynnyksellä -joulukuusta 1831 toukokuuhun 1832

Ester saapuu Wegeliuksen kolerahautauksen ja varoajan jälkeen Hovimäkeen. Johanna kertoo hänelle oman versionsa sodanaikaisista tapahtumista ja Esterin syntyperästä mutta ei kerro Annan raiskauksesta. Ester saa myös korunsa ja rahansa.

Samanaikaisesti Sundeliusten jäämistö saapuu pihaan ja Hanna alkaa sisustaa uudelleen kartanoa, onhan hän emäntä talossa. Kustavilaishuonekalut saavat väistyä biedermaierkaluston tieltä.

Erkki ja Carl Magnus ovat ryhtyneet tositoimiin. Lasihytin paikkaa haetaan ja kvartsia löydetään, mutta ensin on voitettava suuriruhtinaskunnan jäykkä hallintokoneisto ja privilegiosäädökset. Asia etenee ja pääomapulan ratkaisee Ester, joka antaa salaa Erkille lainaksi rahaa, jotta tämä voisi osallistua tehdashankkeeseen.

Ester on itse ahdingossa leskiruustinnana pappilassa, sillä seurakuntaan on saapunut kiivas armovuodensaarnaaja Sandberg. Tämä paheksuu Esterin iloisuutta ja maanläheisyyttä, pitää itsestäänselvänä, että hän nai leskiruustinnan, ja yrittää kasvattaa Esteriä mieleisekseen. Esterillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä pappilasta, ja niinpä hän huutokauppaa pappilan irtaimiston ja pakkaa tavaransa. Ulla kutsuu Esterin Pietariin, minne Ester lähteekin isänsä juuria etsimään.

 

 

 

Lähetä linkki