yle.fi

Osa 17. Lähdön aika - lokakuusta marraskuuhun 1827

Vaivaisukon ryöstö herättää pitäjällä ja Hovimäessä suurta kohua ja inhoa. Vaikka epäilyjä on, niitä ei voida näyttää toteen.

Maria-muori tuntee aikansa olevan täysi ja valmistautuu arvokkaasti kuolemaan. Hän kerää läheisensä ympärilleen ja haluaa tehdä rovasti Wegeliukselle tunnustuksen siitä, että suojeli poikaansa. Hänen ruumiinvalvojaisiinsa osallistuu myös kartanon väki.

Axel Ingberg saa vihdoinkin tietää saaneensa viran yliopistosta, mutta samalla kuullaan, että Akatemia tullaankin siirtämään Turusta Helsinkiin. Johanna antaisi mielellään suostumuksensa nuorten avioliitolle, mutta holhooja Gustaf Sundeliuksen mielestä avioliitto ei tule kysymykseenkään. Hän ajaa Axelin pois kartanosta.

Sillä välin Fredrik Sundelius on päättänyt ratkaista omat raha-asiansa lopullisesti ja murtaa Johannan rahalippaan. Carl Magnus saa hänet kiinni itse teossa. Johanna päättää kuitenkin välttää sukunsa julkista häpeää ja kiristää sen sijaan veljeltään paitsi avioliittolupauksen Ullalle ja Axelille myös vapautuksen tämän holhouksesta. Vaivaisukon rahat palautetaan ja Fredrik katoaa omille teilleen. Carl Magnus haluaisi käyttää tilaisuutta hyväkseen ja olisi valmis purkamaan kihlauksensa Hannan kanssa, mutta Ester torjuu miehen kiivaasti.

Kun Carl Magnus ja Hanna sekä Ulla ja Axel kuulutetaan Hirvikosken kirkossa ensimmäistä kertaa avioliittoon, ilmoitetaan seurakunnalle myös, että pitäjän rovasti aikoo solmia avioliiton mamselli Esterin kanssa.

 

Lähetä linkki