yle.fi

Osa 16. Unelmat tuhkana - syyskuusta lokakuuhun 1827

Ulla ja Sundeliusten naiset saapuvat uupuneina Hovimäkeen. Hannan ja Carl Magnuksen kihlausuutinen järkyttää Esteriä sydänjuuria myöten. Ullakon seinät saavat taas kerran todistaa Esterin lohduttomuutta ja yksinäisyyttä, isättömyyttäkin. Anna lohduttaa tytärtään ja uskoo, että Esterillekin löytyy vielä paikka tästä maailmasta.

Sundelius, Carl Magnus ja Ingberg aloittavat väsyneinä ja nokisina matkansa Turusta kohti Hovimäkeä. Sinne on jo saapunut Sundeliusten poika Fredrik ja renki Matias, joka ryypiskelee Sanna-piian kanssa. Kun miehet monien vaiheiden jälkeen vihdoinkin kävelevät tuttuun pihaan, Matias kiikuttaa Sundeliukselle postilaukun. Siellä on perintäkirje, jossa helsinkiläiset velkojat karhuavat Fredrikin pelivelkoja tämän isältä. Sundeliukset ovat hankalia evakkovieraita ja tämä tapaus kiristää hermoja entisestään.

Ester haluaa pois Hovimäestä. Johanna puhuu asiasta Wegeliukselle ja niinpä eräänä varhaisena syyskuun aamuna Ester muuttaa pappilaan rovastille talousmamselliksi. Carl Magnus kyselee turhaan Esteriä. Johanna käskee poikansa keskittyä pitämään huolta kihlatustaan Hannasta.

Axel Ingberg ja Ulla suunnittelevat tulevaisuutta, mutta malttia tarvitaan, sillä Axelin virka Akatemiassa ei ole vielä varmistunut. Myös Fredrik-serkku lähestyy Ullaa. Se ei miellytä Ullaa lainkaan, ja tästä suivaantuneena Fredrik pyytää Matiasta lainaamaan jostakin rahaa ja viinaa. Miehet suunnistavat Hirvikosken kievarin pelipöydän ääreen, jossa Fredrik menettää viimeisetkin rahansa. Eteisestä he sieppaavat kirveen ja häipyvät yöhön ryöstämään pitäjän vaivaisukon.

Lähetä linkki