yle.fi

Osa 21. Pietarin kellot - syyskuusta lokakuuhun 1833

Carl Magnus saapuu Pietariin juuri Esterin ja Erik Löwenstiernan hääpäivänä. Epätoivoisena hän juoksee kohti kirkkoa, muttei ehdi ajoissa: hääpari nousee juuri vaunuihin. Carl Magnus ei ole uskoa silmiään: kadettikoulun kiusaajahenki vie häneltä nuoruudenrakastetun. Ulla, Axel ja Nils kertovat, miten tähän päädyttiin.

Kun Ester vierailee myöhemmin Ullan luona, Ulla ymmärtää rivien välistä, että nuorenparin elämä ei ole enää auvoista; Esterin rahoihin on kajottu - Erik on tunnettu pelimies.

Eräänä iltana Carl Magnus tutustuu juhlissa von Braschin palatsissa mieheen, jolla on lasikauppojen kannalta hyödyllisiä suhteita. Mies osoittautuu hyvinkin tutuksi: hän on Fredrik Sundelius, joka on vaihtanut henkilöllisyytensä paroni von Stackelbaumiksi. Oikean henkilöllisyytensä paljastumisen pelossa Fredrik lupaa voidella tärkeitä virkamiehiä.

Salongissa korttipöydän ääressä pelataan kovilla panoksilla. Löwenstierna huijaa karkeasti ja voittaa. Nils von Brasch kehottaa Carl Magnusta painamaan asian villaisella, että säästyttäisiin kaksintaistelulta. Yöllä Ester moittii miestään väärinpeluusta. Tämä suuttuu niin, ettei päästä Esteriä enää ulos, eikä varsinkaan tapaamaan Lindhofeja. Nils von Brasch järjestää kuitenkin enonsa palatsissa tapaamisen Esterille ja Carl Magnukselle. Carl Magnus rukoilee Esteriä jättämään kaiken ja lähtemään hänen mukaansa, mutta mikään ei taivuta Esterin päätä. Hän on päättänyt tyytyä kohtaloonsa. Niin Carl Magnus palaa kotiin yksin, mutta isot apteekkilasikaupat tehneenä.

Hovimäellä uusi lasinpuhaltaja on ihastunut Aaronin ja Stinan tyttäreen Liisaan. Aaronkin on pannut sen huolestuneena merkille ja kieltää tytärtään menemästä enää lasihytille töihin. Liisa ei kuitenkaan tottele isäänsä. Kun Brandt soittaa klarinettia kievarin tansseissa, Liisa karkaa sinne. Nuoret tanssivat sydämensä kyllyydestä, kunnes Aaron hakee tyttärensä pois. Aaron pyytää neuvoa tyttärensä pelastamiseksi jopa armovuodensaarnaaja Sandbergilta, hän kun näkee paavinuskoisen Brandtin olevan perkeleestä.

Sandberg käy Johannan luona paasaamassa paloviinan kiroista ja uhkaa helvetin tulella ja kadotuksella, koska kartanossa poltetaan paloviinaa.

 

Lähetä linkki