yle.fi

Erikoisjakso

12.8.2009

Tässä erikoisjaksossa kerrotaan kolme erilaista tarinaa koirasta luopumisesta ja uuden koiran ottamisesta.

MORSE

Lapsentulo perheeseen mullistaa koko arjen. Aiemmin perheen silmäteränä ollut koira joutuu uuteen tilanteeseen, jossa sen rutiineja rikkoo uusi perheenjäsen. Useimmissa tapauksissa lapsen ja koiran yhteiselo onnistuu ongelmitta ja parhaimmassa tapauksesa lapsi saa koirasta tärkeän kiinnekohdan elämäänsä. Aina ei kaikki mene suunnitellusti ja silloin on tehtävä rankkojakin päätöksiä.
Suvin perheessä oli kaksi koiraa ja lapsen syntymän jälkeen vanhempi koira Morse jäi selkävaivojensa takia usein taaperon jalkoihin.
Morse myös reagoi lapsen kiljahteluihin aloittamalla oman ooppera-aariansa ja elämä kävi koko perheelle raskaaksi. Suvi pohti useita vaihtoehtoja mutta paras niistä tulikin yllättävästä suunnasta. Suvin vanhemmat tahtoivat ottaa Morsen itselleen ja suoda sille rauhalliset eläkepäivät.

LÖYTÖKOIRAT

Järvenpäässä toimii koirahoitola, jossa koirat oleilevat omistajien ollessa lomalla tai poissa työmatkojen takia. Juppsgardissa toimii myös löytökoirakoti, jonne toimitetaan ympäri vuoden omistajilta karkuun päässeitä mutta myös kokonaan hylättyjä koiria. Karkuteille lähteneille koirille löydetään jo muutaman päivän kuluttua omat huojentuneet omistajat, ja löytökoirillekin saadaan pian uudet kodit. Suomessa koirien laiminlyömiseen liittyy usein alkoholismi ja monien ongelien kanssa painiva omistaja ei jaksa huolehtia lemmikistään. Koirahoitolassa löytökoirien kunto tarkastetaan ja aloitetaan aktiivinen kodinetsintä. Yleensä jo muutaman päivän jälkeen koiralle on useita ottajia.

SOFI

Kotia vaihtavat koirat ovat yleensä jo aikuisia koiria, joilla on takanaan tietty oppimishistoria. Parhaimmassa tapauksessa uusi omistaja tietää koiran menneisyyden ja ymmärtää näin paremmin koiran käyttäytymismalleja.
Kodin vaihtaminen on koiralle stressaavaa mutta sitä voi helpottaa tuomalla koiralle uuteen ympäristöön tuttuja asioita ja tärkeintä on luoda mahdollisimman nopeasti hyvä vuorovaikutussuhde.

Löytökoiratoiminnan parissa työskentelevällä Miiralla on paljon kokemusta kotia vaihtavista perheistä. Koirakouluttajana hän neuvoo ja auttaa ongelmissa ja usein koirat saavat Miiran luota väliaikaisen kodin. Belgianpaimenkoira Sofin kohdalla koti ei jäänyt väliaikaiseksi vaan Miira piti Sofin itsellään, sillä koira tarjosi haasteita ja hurmasi Miiran täysin.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan