Risaineri Jouni Repo muisteli nuoruuttaan puhelinlanka-asentajana Vaasassa. Silloin hän kävi syömässä mahtavan makuisia savukaloja Lennart Backin kaupalla. Niistä ajoista lähtien Jouni on halunnut rakentaa savustuspöntön, mikä ei olisi puhelinkopin kokoinen, mutta sillä saisi aikaan savukaloja, jotka maistuisivat samalta kuin ne olisi savustanut itse herra Back.
Jotta saadaan rakennettua minikokoinen savustuspönttö, tarvitaan vanha leivänpaahdin, vuolukiviä, lämpömittari, sähkösäädin, silikonisähköjohtoa ja hieman puutavaraa.
Jouni joutui hieman havainnollistamaan Tuomakselle kuinka savu kehittyy vuolukivien väliin asetettavasta foliorasiasta.
Ensin täytyi suunnitella mitoitus. Jouni arveli, että ahventen maksimipituus riiputusnaruineen olisi noin 45cm, joten koko kehikon korkeudeksi tulisi näin ollen 1,20m.
Leivänpaahtimen vanha narujohto vaihtui silikonijohdoksi korkeamman lämmönkestävyytensä vuoksi. Ajastin piti poistaa jatkuvan sähkönsyötön aikaansaamiseksi.
Sähkösäädin ja lämpömittari asetettiin savustuspöntön sivuseinään. Savustustilan ja mittareiden takaosan erottaa väliseinä, joka on niin kutsuttu tekninen tila, jonka tulee olla kosteudelta ja lämmönvaihteluilta suojassa. Sähkösäätimen ampeerimäärän tulisi olla vähintään 3A, jos leivänpaahtimen teho 650W.
Leivänpaahtimen aluslevy on suojattu lämpöpaperilla.
Lämpiävä tila leivänpaahtimen ympäriltä on myös suojattu eristeillä. Käytetty maksalaatikkorasia täyttyi sokeroiduilla ja kostutetuilla leppäpuruilla. Näin savukalasta tulee oikeaoppisen maukasta.
Jouni antoi savustuspöntölle ulkonäköä liekittämälle sen kauttaaltaan kevyesti.
Suolaliemikäsittelyn ja kuivatuksen jälkeen ahvenet ripustettiin koukkuihin savustumaan. Optimilämpötila savustettaessa on 80 - 90 celsiusastetta.
Risaineri ja toimittaja nauttivat savustuspöntön antimista ja myhäilivät samalla menneitä Kirppis- vuosia.