Kirjoita
- rakennusaineita käsikirjoittamiseen
Tarjoamme sinulle työkaluja kirjoittamisen aloittamiseen ja siinä kehittymiseen. Avaa korvasi kohtaukselle ja tutustu kuunnelman ja komediakirjoittamisen saloihin. Näitä sulateltuasi tule takaisin. Kapsäkkimme täydentyy uusilla oppailla säännöllisesti. Kirjoittaminen on matka - oletko valmis aloittamaan?
Kirjoita sivun Pertti
Kynä käteen!
Keräämme sinulle materiaalia, jonka moni kirjoittaja on kokenut hyväksi: työkaluja kirjoittamiseen, linkkejä ja kirjallisuutta. Joskus on hyvä lukea ennen kuin alkaa kirjoittaa.
Synopsis
Synopsis
Synopsis merkitsee tarinan kulkua kuvattuna keskeisten henkilöiden ja tarinan kannalta merkittävien käänteiden kautta.
Synopsiksessa tarinan perusristiriidan pitää olla selvästi näkyvillä. Vältä liiallisten yksityiskohtien luettelointia tai tyylilajin kuvailua.
Älä jätä synopsikseen vastaamattomia kysymyksiä esim. loppuratkaisun suhteen.
Synopsis kirjoitetaan proosamuodossa ja preesensissä.
Työkaluja:
Synopsiksesta pitäisi löytyä vastaus kysymyksiin:
- Mitä tapahtuu?
- Kenelle?
- Miten?
- Miksi?
Synopsiksen alussa voit esitellä muutamalla lauseella päähenkilön, hänen tavoitteensa ja keskeisen konfliktin.
- Miten päähenkilö toimii tavoitteen saavuttaakseen?
- Mikä häntä estää?
- Mikä on lopputulos?
- Onko tarinassa jokin selkeä käänne, joka muuttaa toiminnan suunnan kokonaan?
- Mitä tapahtuu, jos henkilö ei saavuta tavoitettaan? Jos silloin päädytään vain takaisin tarinan alkutilanteeseen, ollaan väärillä jäljillä. Hyvässä tarinassa pitäisi olla kohta, josta ei voi enää palata menneeseen. Jokin on muuttunut.
- Miten päähenkilösi muuttuu? Jos hän on aivan samanlainen tarinan alussa ja lopussa, tarina ei ehkä ole kertomisen arvoinen.
Synopsikseen kannattaa sisällyttää vain tarinan keskeiset henkilöt, eli ne, jotka vaikuttavat suoraan päähenkilön tavoitteisiin ja toiminnan suuntaan. Kaikkia sivuhenkilöitä synopsiksessa ei tarvitse mainita.
Mikäli koko tarinan tiivistäminen yhteen ainoaan liuskaan tuntuu vaikealta, älä syytä siitä omia kykyjäsi. Vika voi olla itse tarinassa, jota täytyy vielä karsia ja tiivistää. Synopsis on vaihe, jossa kannattaa kyseenalaistaa kaikki omat ratkaisunsa, koska niiden muuttaminen myöhemmin on paljon työläämpää ja turhauttavampaa.
Lisää asiaa synopsiksista löytyy Tarjoa- osion Synopsis vs. käsikirjoitus - artikkelista.
Kommentit
Ei kommentteja.
Kirjoittajan työkalut
Pertti
Luovuutta kuvaavat parhaiten sanat ”Mitä jos…?” Siitä on hyvä lähteä.