yle.fi


Input 2011 Soul, Etelä-Korea

Input 2011 Soul, Etelä-Korea

1. heinäkuuta 2011 Kirjoittaja: Anne Nissinen Kommentit: 0

Input 2011 järjestettiin Soulissa, Etelä-Koreassa 8.-13.5. Matkaraportti esittelee poimintoja nähdystä: ohjelmia joiden yhteisenä nimittäjänä ovat nuoret - joko tekijöinä, kohteena tai yleisönä.
Kulttuurierot herättivät enemmän keskustelua kuin festareilla yleensä. Ehkä nykyään ohjelmat käsittelevät terävemmin aiheita, joissa kulttuurien yhteentörmäyksiä tapahtuu? Perhesuhteet, seksuaalisuus ja väkivalta puhuttivat. Kuitenkin yhdistäviä tekijöitä löytyi enemmän kuin erottavia.

Smart Action 3D, Etelä-Korea

Päähenkilö, peliaddikti, uppoutuu pelimaailmaan ja kadottaa kontaktin todellisuuteen. Raja todellisuuden ja virtuaalimaailman katoaa ja ne sulautuvat yhteen. Todellisen elämän tilanteista taistellaan pelimaailmassa. 3D-toteutus toimi yllättävän hyvin. Kuva tuli ulos televisiosta, ja mitä lähempänä televisiota istui, sitä todellisemmalta tuntuvan kokemuksen sai siitä, että oli tapahtumapaikalla myös itse. Ohjelma oli ensimmäinen korealainen 3D-kokeilu. Käsikirjoituksessa oli puutteita, jos sitä vertaa draamaan, mutta pelimaailmaan verrattuna se ehkä oli hyvinkin keskitason yläpuolella todellisen ja fiktiivisen maailman onnistuneella yhteenpunomisella. Olin Etelä-Korean yleisradioyhtiön haastateltavana aiheesta 3D ja edellämainittu draama Smart Action.

The Slave Hunters, Etelä-Korea

Historiallinen ja fiktiivinen tarina karanneiden orjien taka-ajajista. Aihe pohtii ihmisyyden mittaa ja inhimillisyyden rajoja seikkailun ja jännityksen puitteissa. Hyvin ja kärsivällisesti toteutettu, legendaan perustuva elokuva. Jollakin tapaa, kulttuurierosta huolimatta, mieleeni tuli lännenelokuvat. Tilanteet kärjistettiin äärimmilleen ja näin elämän raadollisuus, tunteiden voimakkuus sekä seikkailun piirteet, taistelut, tappelut ja takaa-ajot saivat varsinkin nuoret pojat kiinnostumaan tästä ohjelmasta. Pienen budjetin takia kerronta oli pidetty kuitenkin yksinkertaisena eikä kuvilla eikä muulla tekniikalla pelattu lisäarvon saamiseksi. Taistelukohtaukset oli tietenkin harjoiteltu huolellisesti etukäteen ilman kuvausryhmää ja kuvaaja oli tehnyt kuvasuunnitelmat valmiiksi harjoituksia seuraamalla. Kuvausaikana tätä suunnitelmaa pyrittiin noudattamaan mahdollisimman tarkasti.
Chuno - The Slave Hunters

Tokio Baby, Suomi

Kertomus 15-vuotiaasta Saarasta, joka elää keski-ikäisten vanhempiensa kanssa Suomen maaseudulla. Kavereiden puutteen Saara on täyttänyt internetin yhteyksillä sekä Japanin ja Animen harrastuksella. Vanhemmat estävät Saran lähdön Anime festareille ja kieltävät tältä internet yhdeyden. Saaran tylsää elämää tulee pelastamaan mielikuvitusystävä Aiko. Todellisuutta venytetään myös animaatiolla.

Jälkikeskustelussa tarinaa pidettiin kiinnostavana ja uskottavana, eikä animaatioiden katsottu rikkovan kerrontaa vaan omalla tavallaan täydentävän sitä. Ohjelmaa pidettiin osittain sarjan osana, koska loppuratkaisua ei kaikkien mielestä osassa ollut. Kulttuurierona tämä saatiin selitettyä ohjaajan toimesta niin, että se mikä isän ja tyttären välillä lopussa tapahtui, on Suomessa suuri askel, kun se ehkä amerikkalaisesta ja aasialaisesta näkökulmasta on vain mitätön läheneminen ja anteeksipyyntö. Ohjelma herätti näin mielenkiintoisen kulttuurierokeskustelun.
Suomalainen novellielokuva: Tokio Baby

Hong Kong File X, Kiina

Kiinalainen nuorten ohjelma, jossa oli onnistuneesti herätetty nuorison kiinnostus omaan lähihistoriaan. Konsepti perustui 10 x 5 minuutin mittaisiin TV-draamoihin, jotka toimivat koko konseptin teasereina. Niissä synnytettiin fiktion avulla kiinnostus draamassa esiintyvän tytön isoisän tarinaan. Kuka hän oikein oli, mitä hänelle oli tapahtunut, mitä hän oli itsestään kertonut työtöllä ja mitä vanha kirjoitus hänestä kertoi? Ristiriita oli suuri ja jännittävä ja ajoi tytön ja ohjelman katsojat selvittämään mikä oikein olikaan totta. Ohjelmalla oli nettisivusto, joka kertoi taustoista televisio-ohjelmaa laajemmin. Draama esitetään alkuviikosta, pöhinää pidetään nettisivustolla yllä pitkin viikkoa. Viikonloppuna draaman henkilöt vetävät parituntisen radio-shown, jossa hyvän jännitteen avulla kuljetaan kohti salaisuuden ratkaisua. Katsojien vinkit otetaan huomioon, kuullaan asiantuntijoita ja lopulta paljastetaan yllättävä totuus.

Formaatti alkoi yhdestä ideasta. Lopulta ohjelmalla oli oma innostunut yleisönsä joka tutki omin ja TV-yhtiön tarjoamin resurssein esiin kaivettuja salaisuuksia. Yhteistyö yleisön kanssa yllätti myös tekijät ja ohjelma pysyi tuoreena, vauhdikkaana ja innostavana kehittyessään.

Freshers, Hollanti

Freshers läväyttää salatun ja maineestaan tunnetun, hurjan opiskelijaelämän initiaatiot draamaksi. Maailmakuva on raju ja raaka: väkivaltainen, yllätyksiä, alistamista ja ”mopottamista” tulvillaan ja todennäköisesti hyvinkin tosi tai sellaiseksi uskottava. Katselun jälkeisessä keskustelussa nousevat esille kysymykset: ovatko kaikki keinot käytettävissä ja mahdollisia kun nuoria houkutellaan katsomaan yleisradiodraamaa. Aasian edustajien mielestä moisen väkivallan ja seksin (rinnat paljaina olleet tytöt) ei voisi esittää heillä. Kulttuurierot nousivat muutenkin esille. Opiskelijaelämän aloittaminen on erilaista ympäri maapalloa. Ohjelma ei ollut herättänyt mitään erityistä kohua kotimaassaan Hollannissa, vain opiskelijajärjestöt olivat pahoillaan, kun heidän salaisia riittejään paljastettiin hyvän taustatyön ansiosta.

Kids with Guns, Iso-Britannia

BBC:n kehittelemä jonkinlainen uusi kevyt- tai soap -dokkari. Ohjelman emäntäjuontajana toimii 18-vuotias Stacey, joka kiinnittää katsojan ohjelmaan lähinnä omalla naiiviudellaan ja herkästi liikuttuvana tyttönä. Hänet on löydetty ohjelmaan BBC:n aiemmin tuottamasta dokumenttisarjasta, jossa kuluttavaan elämään tottuneita yläluokan nuoria vietiin Aasiaan katsomaan miten heidän kulutustavaransa valmistetaan. He joutuivat tekemään samaa työtä ja elämään samoissa oloissa kuin mm. farkkuja valmistavat tytöt (Blood, Sweat & T-shirts). Ohjelma piti tunnekoukussa ja selvää oli että lapsisotilaana on varmasti kauheaa ja siitä on kaikki inhimillisyys poissa. Mutta miksi näin on, mikä on se konsepti, josta tämä kaikki syntyy, miten kauan ja millainen on muu yhteiskunta?

Ohjelma jäi kauhistelun ja lööpin tasolle. Moni piti Staceyn käyttämistä halpana kikkana ja ala-arvoisena, joitakin tämä tunteellinen tyttö jopa ärsytti. Yksi asia kuitenkin tuli selväksi: se mitä nähtiin, on väärin. Minusta Staceyn käyttäminen on hyvä idea, jos nuoria halutaan saada katsomaan dokkareita. Ja nuoria katsojia tällä dokkarilla olikin saavutettu.
Kids with guns, BBC3

Radio Karen, Tanska

16’ nukkeanimaatio, jonka taustalla ovat aidot puhelinsoitot radioasemalle, mutta nuketukset ja kohtaukset ovat kuvitteellisia. Ristiriita näiden välillä synnyttää naurua. Samoin tekee huumori, joka kääntää asiat ympäri ja kääntää ennakko-odotuksemme toisaalle. Raskaista aiheista (kuten itsemurhaa hautova ihminen) tehty hilpeä komedia, jossa nuketus vieraannuttaa sopivasti todellisuudesta ja sen sisällöistä. Meillä tällainen syntyi helposti vaikka Kansanradiosta television puolelle.
Radio Karen

Duts, Belgia

Duts esittelee yksinäisen, sosiaalisesti lahjattoman poikamiehen, joka elää yksin äidin kuoltua. Maailma tarjoaa uusia kokemuksia ja vie Walterin seikkailuihin maailmaan, jossa on alkoholia ja naisia. Kyseessä on Jacques Tatin perintöä kunnioittava komedia, jossa maailma on aikuisellekin uusi ja yllättävä. Ohjelmassa on paljon laajoja kuvia ja kuvan eripuolilla tapahtuu yhtä aikaa. Jonkinlainen outous, hitaus ja vieraannuttamisen efektit tekevät tilanteista mielenkiintoisia ja humoristisia.

Puheella ei ole tarinassa tilanteita eteenpäin vievää roolia, vaikka hahmot puhuvatkin. Kamerakin seuraa enemmän tilannetta kokonaisuutena, ympäristöä näyttävänä tai jonkun henkilön fyysiseen ilmaisuun keskittyen. Ohjelma onkin enimmäkseen fyysistä komediaa. Tarina kritisoi modernia maailmaa ja sen vitsauksia, alkoholia, autoja, tapaa elää, tekniikkaa jne.

Vaikka ohjelma on ”outo”, on se kokonaisuudessaan varsin terävästi yhteiskuntaa havainnoiva. Se antaa katsojalle helpotuksen ja ilahtumisen tunteita kun asiat näkyvät hetken kirkkaana, ja tunteen siitä ettei täällä maailmassa olekaan yksin se, josta maailma on joskus outo ja kummallinen.

Lisää näihin:
2
tykkää tästä

Kommentit

Ei kommentteja.