yle.fi


Moska on syksyn sana Kotikatsomossa

Moska on syksyn sana Kotikatsomossa

9. maaliskuuta 2011 Kirjoittaja: Anna-Maija Halonen, Yle ohjelmatiedotus/Aila Havia-Venäläinen Kommentit: 46

Kotikatsomossa nähdään ensi syksynä Jari Tervon kirjoittama 8-osainen sarja "Moska", joka sijoittuu samannimisen skandaalilehden toimitukseen. Tapahtumat keskittyvät lehden toimituskuntaan ja lehden kirjoitusten kohteena oleviin ihmisiin. Sarjassa sivutaan päivän politiikkaa ja julkisuutta sen kiroineen ja ansioineen.

Raita Halikko (Krista Kosonen). Kuva: Jyrki valkama/YLE

Krista Kosonen näyttelee sarjassa Raita Halikkoa, nuorta valokuvaajaa, joka saa pestin Moskan toimituksessa. Skandaalilehden valokuvaajan on itse oltava näkymätön ja tehdä kuvattavat näkyviksi. Moskan toimituksessa Raita löytää paitsi työstään, myös itsestään uusia puolia.

Touhu Lesonen (Maria Sid). Kuva: Jukka Lintinen/YLE

Moskan sielua, päätoimittaja Touhu Lesosta näyttelee Maria Sid. Lesonen on kaksinkertaistanut Moskan levikin kolmessa vuodessa, ja Lesonen pitelee koko Suomen poliittisen ja viihde-elämän lankoja käsissään. Lesosella tuntuu olevan käytössään enemmän kuin yhdeksän elämää, ja nainen putoaa aina jaloilleen.

Kutemajärvi (Juha Veijonen). Kuva: Jukka Lintinen/YLE

Been there, done that. Kaiken nähneen, kokeneen ja eläneen vanhemman toimittajan, Kutemajärven rooliin eläytyy Juha Veijonen. Kutemajärvi ottaa nuoren valokuvaajan hoiviinsa, ja pystyy kerran vielä näyttämään kyntensä – kaikkien yllätykseksi.

Sarjan muissa rooleissa nähdään mm. Teijo Eloranta, Anna-Maija Tuokko, Milka Ahlroth, Arttu Kapulainen, Aino Seppo ja Timo Torikka. Moska-sarjan ohjaa Pirkka-Pekka Petelius ja sarjan tuottaa Ilmo Laevuo Tuotanto Oy Säihkystä.

On yllätettävä itsensä

- Olen seurannut tavallista tarkemmalla silmällä politiikkaa, uutisia ja erilaisia ajankohtaisohjelmia, kertoo näyttelijä Timo Torikka valmistautumisestaan Moska-sarjan pääministeri Reima Hongan rooliin.
Kuvauspaikalla on valmistelut käynnissä, käytävillä hyörii keskittyneellä tarmokkuudella Moska-tuotantoon kiinnitettyä henkilökuntaa sekä Säihkystä että Yleltä. Aamukahvin ja maskin välissä Torikka ehtii istahtaa hetkeksi kertomaan meneillään olevasta työstä.

- Poliitikollakin on yksityinen minä ja julkinen minä. Tässä sarjassa pääministeri on enimmäkseen privaattitilanteissa, joku pressi- ja vaalitilaisuus siellä kyllä on. Tärkein kysymys on, miten sovittaa yhteen henkilökohtaiset, yksityiset tarpeet tämän julkisen ja äärimmäisen stressaavan ammatin kanssa. Sen, että on koko ajan valokeilassa, täytyy olla tosi raskasta.

- Pyrin roolissani välttämään sitä klassista harhaa, että alan ”esittää pääministeriä”. Esitän ihmistä, joka on pääministeri, tähän virkaan ja asemaan asetettu, selventää Torikka. - Vältän määrittämästä roolia liikaa, varsinkin kameran kanssa töitä tehdessä pitäisi olla kuin kaikki tapahtuisi ensimmäistä kertaa. On yllätettävä itsensäkin: Aijaa, tämä on tällainen henkilö.

Pääministeri Reima Honka (Timo Torikka). Kuva: Jyrki Valkama/YLE

Hyvissä käsissä

Moska-sarja käsittelee runsaan henkilögalleriansa kautta julkisuutta, mediamaailmaa ja päivän politiikkaa. Miten kokonaisuus pysyy kasassa?

- Jari Tervo on erinomainen dialogin kirjoittaja, mutta myös taitava kirjoittamaan kokonaista tarinaa, kehuu Torikka. Eri henkilöiden kaaret limittyvät orgaanisesti toisiiinsa. Tervolla on hieno muodon taju.

- Olen ensimmäistä kertaa PPn ohjauksessa: tässä on hyvä olla. PP tuntee näyttelemisen prosessin, hän on hienovarainen ja hetkeen luottava ohjaaja, joka luo kiireettömyyden tunnun kuvaustilanteeseen, joka saattaa muuten olla stressaava: jos esimerkiksi ollaan myöhässä aikataulusta, sitä helposti ajattelee että onko se minusta kiinni.

Ja jotta ei oltaisi myöhässä, Torikka siirtyy seuraavaksi maskituoliin. Kameran eteen astuu kohta ihminen, pääministeri.

Moska-sarja alkaa Kotikatsomon sunnuntaipaikalla 9.10.

Lisää näihin:
42
tykkää tästä

Kommentit

Anonyymi 05.10.2011, 21:09

Kuka esittää biisin , joka soi Moskan esittelyvideolla ? Tietääkö kukaan ?

Kohtaus, Pertti 06.10.2011, 09:07

Musiikki on Raappanan nimenomaan Moska-sarjalle säveltämää. Sitä ei toistaiseksi löydy muualta, mutta Raappanan edellinen albumi Maapallo julkaistiin vuosi sitten.

Anonyymi 07.10.2011, 20:39

googletin noita sanoja hullun lailla ja kun en löytänyt biisiä olin tulla hulluksi. no kuunnellaan muuta raappanaa vierotus oireisiin. kiitti tästä tärkeästä infosta, helpompi hyväksyä se, että ei löydy interverkosta.

Anonyymi 09.10.2011, 21:25

Olen syvästi pettynyt.

Hakanakki 09.10.2011, 21:30

Tämä käsikirjoitus sopisi paremmin sarjakuvaan kuin TV-ruutuun. Voinko perua tilaukseni?

Anonyymi 10.10.2011, 08:43

Tosi hyvä sarja, toivottavasti myös jatkossa. Kiva jännite ja aivan kuin reiskalehdestä..

Kotona 10.10.2011, 09:48

Helsingin Sanomien negatiivinen kritiikki ei purrut. Täysin katsottava sarja. Ensimmäinen osa ehkä vähän notkahti keskikohdan paikkeilla, mutta jaksoi silti pitää otteessaan loppuun asti. Katson ehdottomasti tulevat jaksot. Hyvä kässäri, hyvät näyttelijät. Hauskaa, muttei hohotuttavaa katsottavaa.

Anonyymi 10.10.2011, 10:25

Ihan paskaa, säälittää hyvien näyttelijöiden puolesta,
käsikirjoittajan ja ohjaajan puolesta ei,
mutta uskon ammattilaisten itsekin huomaavan, ettei sitä aina onnistu!!

Ihmetyttää valtava ennakkomarkkinointi, jopa valtakunnan uutisissa, kun nolla on nolla, ei se siitä muuksi muutu,
sanoi jo matikanopettajani kokeen jälkeen.

Anargia 10.10.2011, 11:07

Koko ajan huomaa, että suomalaisen TV-tuotannon taso menee alamäkeä:

Käsikirjoitus huono, lavastus säälittävää, musiikki perseestä......ei mitään kunnianhimoa, eikä edes yritystä tehdä hyvää laadukasta viihdettä.

Näyttelijät ovat hyviä, mutta jos budjetti ja käsikirjoitus ovat syvältä sieltä jostain, niin minkäs he sille mahtavat. Hukkaan vaan lahjakkuudet menevät ja se on surku sillä erityisesti arvostan Krista Kososta.

Ikävä Neil Hardwickia............sillä oli kunnianhimoa luoda sellaista TV-ohjelmaa, joka kestää aikaa ja Tankki Täyteen ja Reinikainen ovat aikaa kestäviä ilmiöitä. Mutta niihin panostettiin aikaa, vaivaa ja energiaa ja se näkyy.

Mutta muistaako kukaan enää ensi kesänä mikä oli Moska?

Mikä nainen ! 10.10.2011, 12:01

Maria Sid on seksipommi !

perus suomalainen 10.10.2011, 13:07

-Ihan OK kotimainen TV-sarja.

Kiitos YLE muuten kun näytitte Häräntappoaseen, Reinikaisen ja Tankki täyteen uusintana TV:stä.

HUOM! Toivoisin YLE:ltä että Itse Valtiaat-sarjaa alettaisiin näyttää uusintana tai tehtäisiin uusia jaksoja. Luulen että niillä olisi kysyntää. Sarja oli TV:ssä kuusi vuotta ja oli yksi suosituimmista YLEn sarjoista ! Laittaaka jaksoja edes Elävään arkistoon.

piiparinen 10.10.2011, 13:34

Hyvä sarja ja Itsevaltiasta sais myös tulla uusia jaksoja

Jästipää 10.10.2011, 14:24

Parasta tv-teatteria mitä olla voi! Hyvät näyttelijät, loistava käsikirjoitus ja onnistunut ohjaus. Suomen kansa tulee katseluluvuillaan äänestämään tämän sarjan kattoon, se lyö typerät maalaiskomediat maan rakoon. Enemmän vai rajua ja rujoa näyttelemistä, raakoja ja rumia sanoja jäin kaipaamaan.

Pettynyt 10.10.2011, 16:06

Asettauduin varta vasten telkun ääreen, mutta nukahdin sohvalle! Oli kyllä aika tylsää. Kaikki henkilöt puhuivat kuin eri vaatteisiin puetut Jari Tervot. Keskustelun jännitehän syntyy siitä, että ihmiset ovat eriluonteisia. Nyt ei ollut mitään jännitettä kun Tervo keskusteli klooniensa kanssa..

Reinikaista olet katsellut ainakin neljään kertaan, ja vielä jaksaa kiinnostaa. Mutta siinäpä onkin jokainen henkilö ihan omanlaisensa. Tätä en jaksanut katsoa edes ensimmäistä jaksoa. Tervo on aivan mainio tyyppi ja huikea verbaalikko, mutta TV-sarjan kirjoittaminen ei kyllä ole hänen lajinsa.

Lukon Jussi 10.10.2011, 18:26

Satiiri on vaikea laji, ja turhautumia ei pitäisi koskaan purkaa satiiriin: Kymenlaakson laulu oli tästä hyvä esimerkki: ei Kuusankoski niin paha paikka ole, eivätkä ihmiset sen kummempia kuin Hesassakaan.

Moskan näyttelijät ovat hyviä, mutta missä on käsikirjoituksessa draaman kaari, missä satiirin iskevyys? Entä komediamainen sanailu, joka vetää esimerkiksi Tankki täyteen -sarjan katselijalta hymyn huulen 30 vuotta myöhemmin? Miten kohtauksien välille syntyy yhtenäinen juonen koheesio? Siihen ei riitä tosielämästä lainattu ilmiselvä konteksti.

Dialogi on sujuvaa ammattikirjoittajan tusinatavaraa, josta hauskuutta saa etsiä. Juonikuvio Mutta ehkä tämä paranee seuraavissa osissa.

Maria 10.10.2011, 22:20

Moska rulettaa!

Tom 11.10.2011, 10:32

Liian älykästä huumoria meille suomalaisille. Kaikkea outoa, mistä ei olla kärryillä, pitää torpata. Näin se vaan menee.

Ale Yle 11.10.2011, 13:24

Ajattelin minä ensin, että en katso yhtäkään jaksoa tommoisen älyttömän pitkän buffaamisen jälkeen, mutta katsoin kuitenkin ekan, ja viimeiseksi se myös jäi. Kyllä oli niin maikkarin halpis tasoa koko moska. Niin kökköä dialogia ja näyttelijä suoritusta joutuu väkisinkin vertaamaan esim. salkkareihin, joka on kuitenkin vain salkkari. Henkilöt niin tyypillisiä, varman päälle valittuja, että oikein kylmät väreet nousi iholle. Erittäin jari tervomaisia hassuja hahmoja, joita katsojia aliarvostava kirjoittaja tapaa meille tyrkyttää. Ohjauksesta en osaa oikein sanoa mitään, kun sitä ei ole.
Väljähtänyttä keittoa koko sarja, joka yritettiin myydä meille tulisena pihvinä. Hävettää niin.

Läski Larsson 12.10.2011, 12:09

Kylläpä lähti Moska kankeasti liikkeelle. Erittäin epätasaisia näyttelijäsuorituksia, Maria Sid pahiten pihalla, luuliko edelleen tekevänsä yhdenilmeen sketsiviihdettä? Käsikirjoitus on Tervon 35. paras työ, mutta totaalisesta rytmin ja ajoituksen puutteesta ei voi syyttää kuin ohjaajaa (PPP). Kuinka on mahdollista, että sinänsä nopeaksi leikattu juttu tuntuu matelevan, ryömivän, ontuvan ja kaatuilevan etanan vauhdilla eteen päin?

Anonyymi 12.10.2011, 12:51

Biisi on Raappanan - Paha on sanoa. Taustat kyseiseen biisiin on taikonut DJ Polarsoul.

Posetiivi 12.10.2011, 20:23

Hyvä sarja. Tykkään!

B. Bastong 16.10.2011, 10:24

Aivan loistava sarja!!!
Mariasta löytyi aivan uusia puolia. Rivien välistä tulkittavaa huumoria.
Suomalaisille pitäisi olla Uunoa valmiiksi pureskeltuna, että tajuaisivat.
Lisää tällaista!!!

Sid Kunnas 17.10.2011, 11:19

Tykkään hemmetisti, saa pitkästä aikaa nauraa kunnolla.

Hidasta 17.10.2011, 14:13

On jotenkin todella HIDAS ja jähmeä. Miten ihmeessä sähäkästä aiheesta on saatu noin tylsä sarja. Maria Sid on oikein heikko suorituksessaan.

Paljon melua tyhjästä. 17.10.2011, 14:59

Nyt ymmärrän miksi Moskaa mainostettiin niin kovasti etukäteen. Tekijätkään eivät olleet varmoja tuloksesta! Varsinkin se Peteliuksen vuodatus ihmetytti.
Kuinka Tervo - jonka tekstejä ja nokkeluutta yleensä arvostan - on suoltanut näin yliampuvaa ja toisaalta kliseemäistä tarinaa!
Juha Veijonen istuu roolissaan, mutta muiden osalta tunnen myötähäpeää. Ja Krista K. on jo esittänyt tuollaista tyttöä, eikö siihen olisi löytynyt toista persoonaa. Huh-huh !

Anonyymi 17.10.2011, 21:52

Moska on tosiaan liian älykästä tavaraa suomalaisille. Valmiiksi pureskeltu amerikkalainen hapatus on suomalaisille sopivaa höttöä, ei älykäs satiiri.

Paljon melua tyhjästä 20.10.2011, 13:57

NImensä mukainen Moska on kuin Toskaa parvella.
Miksi ihmeessä täysin kasvoiltaan televiossa kuluneet Mari Sid ja Juha Veijonen ovat
mukana?? Pirkka Pekka Petelius voi tätä kehua, en ole koskaan koko äijää sietänyt,
pitäköön huonon ohjauksensa.

Mappe 21.10.2011, 12:26

Aivan loistava sarja!! Oikein jo odottaa sunnuntai-iltaa, että saa taas hersyvät nauruvat. Tervon tekstit taas taattua laatutavaraa. Maria sopii tosi hyvin Touhon rooliin. Mutta Tervon huumori voi olla toisille liian vaikeaa. Kuten edellä joku jo toteaa, ettei ole valmiiksi pureskelutua mössöä vaan pitää itsekin tajuta.

Anonyymi 23.10.2011, 21:21

olin kuulevinani moskassa jontin yhdenbiisin biitin jonka on tuottanu the flexatones olinko ihan väärässä?

Anonyymi 23.10.2011, 21:29

olkaa kilttejä ja julkaiskaa raappanan musiikki youtubeen se on todella hyvä.

Kohtaus, Pertti 24.10.2011, 08:31

Musiikkitietoja lupaan kertoa heti, kun äänisuunnittelija saa työnsä päätökseen ja ehtii tehdä raportit. Mitä Raappanan musiikkiin tulee, se on tilattu erityisesti sarjaa varten, nautittavaksi sarjan kera. :)

Maanantaiterkuin, Pertti

Eipä nappaa 24.10.2011, 22:58

Samaa mieltä olen tässä esitetyistä kritiikeistä.

Tässä on samaa kuin TV2:n Uusi Päivä-sarjassa: Eli yritetään koota jengi kasaan jotka ovat sinänsä jo kyntensä näyttäneet, ja juoni yritetään vetää jotenkin varman päälle. Vaan eipä lopputulos ole lainkaan tekijöidensä summa.

Mitä omaperäistä on julkisuudenkipeässä kansanedustajassa tai siinä, että pääministerille syötetään Viagra niin että jöpöttää kokouksessa. Tai että mitä hauskaa tai ennalta arvaamatonta tällaisessa on.

Piiparinen 25.10.2011, 18:28

hyvä sarja kannattaa kahtoa, hauskuutta on tarpeeksi =D

ville 26.10.2011, 16:41

Huippusarja! Oon 18-vuotias ja tämmönen moskan ja politiikan draamasarja kiinnostaa näin paljon! Tervo on onnistunu jälleen kerran, milloha herra itse lähtee ehdolle kuntaan?

pims 28.10.2011, 20:44

Huono, huono ja kerran vielä huono
Katsoin ensimmäisen jakson, olin ällikällä lyöty. Katsoin toisenkin, kolmannen alkua ja varmistuin, että kun on nimeä (Tervo, Petelius, jokapaikan Sid + Kosonen sekä kaikkialla sohlaava Veijonen), voi tehdä mitä vaan, ja se saadaan tuubista ulos. Ei liene ollut ihan halpisproggis tämäkään:(
Vieläpä parhaimpaan katseluaikaan.
Voi pyhät pyssyt, miten huono!
Kouluasteikolla alin eli neljä miinus miinus
Aihe yksinkertainen, ylinäyteltynä se ei edes hauskuta. HMPH

Terzi67 04.11.2011, 21:10

Aivan mahtava sarja, koko viikon odottaa, että näkisi lisää. Huumori putoaa, hahmot on hyviä ja juoni etenee mukavasti ja yllättävästikin. Kiitos :)

Waltteri 05.11.2011, 00:59

Ihmeellistä puskakomediaa. Mennään sketsistä toiseen ilman johtolankaa. Tervon sanataituruudelle tällainen sarja ei tee oikeutta.

Kohtaus, Pertti 07.11.2011, 10:00

Moska todella jakaa mielipiteet kahtia, kuten näistäkin kommenteista näkyy. Hyvä niin!

Pertti

oliin 10.11.2011, 09:02

Katselu aika ja paikka väärä. Kotikatsomossa pitää esittää tasokkaampaa ohjelmaa.

Ninnu 13.11.2011, 22:17

Aivan ihana sarja! Surettaa nyt jo sen loppuminen... Toivottavasti tulee jatkoa. Hyvä oivallus se hra 47 tänään :-).

Anonyymi 14.11.2011, 14:43

Eilinen jakso oli pohjanoteeraus. Onko tätä sarjaa ohjattu ollenkaan. Vaikka käsikirjoitus ei toimi, niin kyllä ohjaaja saa tarinaan jotain muutakin kuin järkyttäviä virheitä. Harmi, että tälläistä Moskaa esitetään Kotikatsomossa. Katsojaa aliarvioivaa tuotantoa. Kun vuoden aika on kesä, niin ykskaks tuleekin talvikuva väliin, kun mennään haastattelemaan ministerin tyttöystävää. Todella ala-arvoista. Onko Ylellä tuottajaa, joka katsoisi nämä sarjat, ennen kuin ne tulevat televisiosta. Se olisi hienoa. Myötähäpean määrä vähenisi huomattavasti. Yrittäkää edes pitää jotain tasoa Kotikatsomossa. Alan oppilaitoksissakin tehdään laadukkaampaa draamaa jo toisella vuosikurssilla.

Anonyymi 22.11.2011, 00:09

Lähes kaikki joiden mielipide tässä ketjussa on "Moska on ihan paskaa Reinikaisessa on sitä jotakin!" Voisivat osittain miettiä ainakin sitä ikäluokkaa, jolla ohjelma on suunnattu. Se nimittäin ei ole siellä yli 50v tai sen lähellä oleville, eikä sitä kannata mielestäni katsoa, jos ei tästä huumorista pidä. Moni kuittenkin pitää. Ja Ohjaus näkyy selkeästi varsinkin Kutemajärven roolissa. Toki saa oman mielipiteensä ilmaista, mutta kannattaa ajatella joskus sarjan tuottajaa, tekijää, näytteliöitä. Ensin tehdään pitkä työ käsikirjoituksesta viimeisiin kuvauksiin, jonka jälkeen leikataan yms. Hirveän pitkä prosessi ja kun se on valmis ja NIIDEN MIELESTÄ JOILLE SE ON SUUNNATTU, SE ON VIIHDYTTÄVÄÄ, tulee ylen sivustolle kirjoittamaan kasapäin muita ihmisiä että ohjelma on paskaa ohjaus on paskaa käsikirjoitus on paskaa. Miettikää vähän.

Aava 22.11.2011, 14:41

Anonyymille: Mietipä nyt itse hiukan. Jos sarja kerää kosolti negatiivista palautetta, kyse ei välttämättä ole väärästä kohderyhmästä vaan juurikin ohjelman heikosta laadusta. Ja kyllä mielestäni pitää voida keskustella ja kritisoidakin sitä, mihin Ylen draamatuotannon vähiä resursseja käytetään.

Kuulun itse nuorempaan katsojakuntaan ja minulle Moska on ollut pettymys. Harmi, että ajankohtaisesta ja kiinnostavasta aiheesta on syntynyt näinkin vaisua jälkeä. Näyttelijöiden välillä ei ole kemiaa, tyylilajissa haparoidaan ja sarja etenee kovin hitaasti ja kömpelösti. Aika kauaksi jäädään älykkäästä satiirista (jollaiseksi joku Moskaa luonnehti), vaikka käsikirjoituksessa olisi ehkä jotain potentiaalia. Sarjan olisi luultavasti pelastanut näkemyksellisempi ja tiukempi ohjaus.

Ilahtunut 28.11.2011, 14:57

Hauska sarja. Nauroin monesti ääneen. Viimesessä jaksossa osui piikki niin omaan lihaan: "Tehdään Kunnaksen ääliö-pojasta kulttuuriministeri". Kun meikä on kunnan kulttuuritoimessa töissä. Toivottavasti ei tule jatkoa, koska jatkot miltei aina pilaavat hyvät sarjat.

Tony 29.11.2011, 22:29

Mahtava satiiri. Kaikki saa ansionsa mukaan ja paskimmat putoo aina jaloilleen. Kiitos tekijöille!

harmikki 09.12.2011, 14:44

Joo, Moska oli ihan katottava sarja,
olis kiva nähdä jatko-osia moskaan