yle.fi


Palkittu Le Havre

Palkittu Le Havre

19. joulukuuta 2011 Kommentit: 0

 Aki Kaurismäki Teeman elokuvan juhlaviikon esittelijän tehtävässä. Kuva: Kati Sinisalo/YLE

Aki Kaurismäen ohjaama Le Havre on voittanut arvostetun elokuvapalkinnon Ranskassa. Louis-Delluc -palkinto myönnetään vuoden parhaalle ranskalaiselle elokuvalle.
Kaurismäen filmi pääsi Ranskassa palkintoehdokkaaksi, koska elokuva on ranskankielinen ja yksi elokuvan kolmesta tuotantoyhtiöstä on ranskalainen. (Yhteistuottajat: Pyramide International, Pandora Film Production, Sputnik Oy sekä Yle Yhteistuotannot).

Ranskan elokuva-alan tunnustuksista tunnetaan ulkomailla parhaiten Cesar-palkinnot, mutta yhdelle filmille myönnettävä Louis-Delluc on asiantuntijoiden enemmän arvostama. Aiemmin Louis-Dellucilla on palkittu muiden muassa Francois Truffaut, Louis Malle, Jean Renoir ja Robert Bresson.

Moderni satu

Marcel Marx, entinen kirjailija ja nykyinen kengänkiillottaja, elää tyytyväisenä elämäänsä, kunnes kohtalo yllättäen heittää hänen tielleen alaikäisen pakolaisen pimeimmästä Afrikasta.
Pääosissa nähdään André Wilms, Blongin Miguel, Jean-Pierre Darroussin ja suomalaiset naistähdet Kati Outinen ja Elina Salo. Moderniksi saduksi luonnehdittu tarina kuvaa, miten pikkukaupunki yhdistyy auttamaan maahanmuuttajapoikaa löytämään äitinsä.

Palkinnot

Louis-Delluc -palkinto on viimeisin Le Havren saama palkinto usean arvostetun palkinnon joukossa:

  • Le Havre sai ensi-iltansa Cannesissa 17.5.2011, ja voitti sekä kriitikoiden liiton (FIPRESCI) että ekumeenisen juryn palkinnon.
  • Münchenin elokuvajuhlilla  24.6.–2.7. Le Havre palkittiin parhaana kansainvälisenä elokuvana. Maineikkaan saksalaisen elokuvakameravalmistajan ARRIn luovuttama palkinnon, 30 000 €, ottivat vastaan ohjaajan puolesta André Wilms ja Blondin Miguel.
  • palkittiin heinäkuussa  yleisöpalkinnolla Pietarissa Kinoforum-elokuvajuhlilla. Myös pääkilpasarjan tuomaristo antoi kiittävän erikoismaininnan humanismista, joka välittyy niin ohjaajan päämääristä kuin taiteellisesti korkeatasoisesta kokonaisuudesta.
  • palkittiin Islannissa Reykjavikin kansainvälisillä elokuvajuhlilla RIFF:n yleisöpalkinnolla 1.10.
  • voitti pääpalkinnon Chicagon kansainvälisillä elokuvajuhlilla 6.-20.10. Chicagon kansainväliset elokuvajuhlat on yksi Yhdysvaltojen tärkeimmistä elokuvafestivaaleista.
  • Aki Kaurismäki palkittiin Torinon elokuvajuhlilla Gran Torino –palkinnolla 25.11 - 3.12. Kaurismäki palkittiin Gran Torino -palkinnolla,  joka myönnetään elokuvan kielen uudistamisessa ansioituneelle tekijälle.

Suomesta Hollywoodiin?

Elokuvan oikeudet on myyty jo yli 50 maahan. Suomen ensiesityksensä Le Havre sai kesäkuussa Sodankylän elokuvajuhlilla. Kotimaisissa teattereissa ensi-ilta oli 9.9.2011. Le Havre on myös Suomen virallinen ehdokas Oscar-palkinnolle. Oscar-juhlaa vietetään 26.2.2012.

Le Havre esitetään Kotikatsomossa aikaisintaan vuonna 2013.

Lisää näihin:
0
tykkää tästä

Kommentit

Ei kommentteja.