yle.fi


Toivon operetti on utopiaa

Toivon operetti on utopiaa

26. marraskuuta 2010 Kommentit: 0

- Hullunkurinen, hauska, halveksittu, luettelee ohjaaja Anni Ojanen operetin tunnusmerkit. Viime vuonna Teatterikorkeakoulusta valmistunut ohjaaja innostui silti tyylilajista niin, että ohjasi Toivon operetin ensin näyttämölle, sitten radioon.

Näyttämöteos sai ensiesityksenä Helsingin Taiteellisessa Teatterissa vuonna 2008. Toivon operetin musiikissa yhdistyvät wieniläisoperetin suloinen keveys ja Kurt Weillin laulutaiteen perinne. Ojasen mukaan hilpeää, kevyttä operetin tekemeistä ei arvosteta Suomessa. -Tallinnan Estonia-teatteri esittää operetteja, joihin täältä matkustaa katsojia bussilasteittain.

Toivon operetin nauhoitus. Kuva: Pertti Raami/YLE.

Kaksi yhteiskunta-utopiaa

Nykyoperetin lähtökohdat ovat sekä yhteiskuntafilosofiset että taiteelliset.

– Vasemmistolainen politiikka on muuttunut puolustustaisteluksi, jossa yritetään pitää kiinni saavutetuista eduista. Vasemmistolaisilta on kadonnut utopia ja tulevaisuuteen tähtäävä ajattelu, näyttämösovituksen alkuunpanija ja Radioteatterin vastaava tuottaja Juha-Pekka Hotinen lataa.

– Yhteiskuntakriittisestä taiteessa suurin osa on lähtökohdiltaan negatiivista, esimerkiksi epäkohtien, vääristymien, sorron ja väkivallan kuvaamista. Oli tarpeen nostaa esiin kriittisen ajattelun toinen lähtökohta, utopia, Hotinen sanoo. – Samalla halusin kehittää tanssin, teatterin ja musiikin rajoja ylittäviä vanhoja taidemuotoja ja sekä elvyttää populaarina halveksuttua lajityyppiä, operettia. Näitä samoja asioita on tarpeen viedä eteenpäin myös radiodraamassa.

Operetin ensimmäinen osa on nimeltään ”Maksullinen maailma”. Rahatehtaan omistava Vauraan perhe päättää siirtää tehtaansa Intiaan ja maksaa intialaisille työntekijöille saman palkan kuin ovat maksaneet suomalaisille. Mikä on tehokkainta tukea kehittyville maille: ruoka, työkalut vai raha? Onko aineettomien asioiden hinnoittelu sen kummempaa kuin aineellisten?

Toisessa osassa ”Ilmainen maailma” kansanäänestyksen tuloksella koko yhteiskunta muutetaan ilmaiseksi. Kaikki inhimillinen toiminta perustuu vaihtoon, palveluihin, lahjoittamiseen ja luopumiseen. Perhe Henkevän isä muuttaa maalle luomutalouteen, elvyttää maaseutuyhteisön ja palaa kaupunkiin, ekologisempaan elämäntapaan.

Kari Hevossaari. Kuva: Pertti Raami/YLE

Radioteatteri esittää:
Toivon operetti
Osa 1 sunnuntaina 5.12. klo 15.
Uusinnat maanantaina 6.12. klo 19.03 ja tiistaina 7.12. klo 11.
Osa 2 sunnuntaina 12.12. klo 15.
Uusinnat maanantaina 13.12. klo 19.03 ja tiistaina 14.12. klo 11.

Ohjaus: Anni Ojanen
Vuonna 2009 Teatterikorkeakoulusta ohjaajaksi valmistunut Ojanen on työskennellyt mm. Tallinnassa Von Krahl-teatterissa Lars von Trierin ”Idiootit”-remixin parissa. Alkamassa on harjoitukset Teatteri Jurkassa.
Libretto: Tuomas Timonen
Timonen valmistui Teatterikorkeakoulusta dramaturgiksi vuonna 2004 ja on mm. saanut Yleisradion Tanssiva Karhu-runopalkinnon vuonna 2007. Timonen toimii tällä hetkellä Teatterikorkeakoulussa dramaturgian lehtorina.

Musiikin sävellys ja johto: Juha Kujanpää
Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen
Näyttelijät ja kuoro: Kari Hevossaari, Anni Tani, Ulla Varis, Juho Markkanen, Kalle Holmberg, Marja-Leena Kouki, Miikka Tuominen, Joanna Haartti, Lauri Kontula, Tero Koponen, Juhan Ulfsak, Aarni Kivinen, Annika Poijärvi, Antti Holma, Jukka Ruotsalainen, Sinikka Sokka, Elina Ruoho ja Lasse Lehtonen.

Muusikot: Tuomas Hautala, Ilkka Tolonen, Antti Korhola, Pasi Vuoti, Unna Kemppainen
Laulujen harjoitus: Maija Ruuskanen
Musiikin äänitys: Hannu Perälä
Musiikin editointi ja miksaus: Vesa Norilo
Tuottaja: Mikko Ahonen
Radioteatterin vastaaja tuottaja: Juha-Pekka Hotinen

Kuva: Pertti Raami/YLE

Lisää näihin:
2
tykkää tästä

Kommentit

Ei kommentteja.