yle.fi


Ydin katoaa kehittelyhelvetissä

Ydin katoaa kehittelyhelvetissä

puheenvuoro käsikirjoituksen puolesta
17. maaliskuuta 2010 Kirjoittaja: Anna-Maija Halonen Kommentit: 7

Ohjaaja Juha Lehtola puhuu käsikirjoituksen puolesta lähtökohtanaan Pirkko Saision käsikirjoittama sarja Tehdas, jonka kuvaukset alkavat Tampereella ensi viikolla. Vielä keskeneräisen studiolavasteen keskellä Lehtola pohtii käsikirjoituksen ytimen säilyvyyttä taitamattoman palautteen ja monen eri näkemyksen puristuksessa. Lehtolaa maailma lyö välillä korville ilmoittamalla, ettei hänellä ole dramaturgista tajua.   

Tälle sivulle liitetyn mediatiedoston esittäminen vaatii Adobe Flash Playerin.

Juha Lehtola on näytelmäkirjailija ja ohjaaja, joka on ohjannut eri teattereihin vuodesta 1995 sekä televisioon mm. Harjunpää-sarjan Rakkauden nälkä, josta hän sai parhaan ohjaajan Venlapalkinnon vuonna 2007.

Lehtola ohjaa Tehdas-sarjan ensimmäisen tuotantokauden kaksi ensimmäistä osaa, Juha Rosma kaksi ja Jarmo Lampela kaksi osaa. Sarja esitetään TV2:ssa keväällä 2012. 

Lisää näihin:
2
tykkää tästä

Kommentit

Anonyymi 18.03.2010, 09:24

Saatteko muut kuulumaan tuon videon? Mulla pätkäisee poikki (mustaksi) heti kun Lehtolan on sanonut: "Se kertoo yhden tehdaspaikkakunnan.." Onkohan vika täällä päässä vai tuossa videossa? Olisi mielenkiintoinen haastattelu :-)

Kohtaus, Pertti 18.03.2010, 09:44

Minulla video kuuluu ja näkyy normaalisti. Auttaisiko jos kokeilet toisella selaimella?

Anonyymi 18.03.2010, 10:21

Hei! Kiitos videosta. Katsoisin oikein mielelläni lisää tällaisia pätkiä, joissa tekijät omin sanoin kertovat lähestymistavastaan tekeillä olevaan työhön. Kiinnostavaa ja palvelee alaa.

Anna-Maija Halonen 18.03.2010, 17:06

Mukava kuulla että videot kiinnostavat. Näitä on suunnitteilla lisää, muutama on jo valmiina odottaen oikeaa julkaisuhetkeä.
Alla linkki Kotikadun näyttelijöiden sekä ohjaaja Lauri Törhösen kommentteihin, jotka julkaistiin pari viikkoa sitten sarjan 500.jakson kunniaksi: http://www.yle.fi/kampanjat/kotikatu/

Anonyymi 24.03.2010, 03:42

Mahti meininkiä. Kuin olisi itse keskustelussa mukana.
Tärkeitä havaintoja työn äärellä.
Mikään ei ole yksioikoista tai itsestäänselvää.

Katriina 25.03.2010, 09:59

Mahtis kuvaus käsikirjoittajan positiosta! Juha L. näkee tarkasti ja osaa sanoa vielä tarkemmin. Tv-tuotanto lähenee yhä enemmän musiikintuotantoa eli tuottajan jälki näkyy vahvana. Meillä on konseptiautojen lisäksi konseptilevyjä ja konseptidraamaa.
Kiva, jos joskus pääsisi kertomaan siitä ytimestä, mistä käsis kertoo. Ookoo, ookoo, pitäisihän se ydin tulla siinä tekstissäkin esiin, mutta joskus se voi olla myös tarina sellaisesta tilanteesta ja draivista, josta lukijalla ei oo paljoo oo hajua. Yleensä polku menee umpeen jo tossa lukuvaiheessa, juuri niin kuin Juha L. kuvaa lukemisen ongelmia: psykologinen silmä puuttuu, saati sitten kiinnostus yksityiskohtiin.
Onnkeksi Juha L:n kaltaisten näkijöiden puhe ja havainnot innostavat. Pitää taas ryhtyä kirjoittamaan. Ja kun tuo maailmakin taas ärsyttää ja naurattaa.

Anonyymi 28.03.2010, 21:59

Lehtola on itte yks suomen parhaita dramaturgian opettajia! Lämmin ihminen, joka näkee tekstin taakse. Odotan innolla saision ja lehtolan yhteistyötä!